Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση “Love Drain”; Με μία απλή μετάφραση στα ελληνικά μπορούμε  να καταλάβουμε πως πρόκειται για αποστράγγιση της αγάπης, δηλαδή όταν η αγάπη σε μία σχέση εξαντλείται ή προκαλεί εξάντληση και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Love Drain μπορεί να εκληφθεί με δύο διαφορετικές έννοιες, το ότι τελειώνει η αγάπη που υπάρχει σε μία σχέση ή το ότι είναι τόσο απαιτητική η σχέση που προκαλεί εξάντληση.

Η πρώτη ερμηνεία που ίσως είναι και πιο κοντά στον ορισμό του Love Drain, αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου σου στερεύει η αγάπη, χωρίς να σημαίνει πως δε νοιάζεσαι για το άλλο άτομο, απλά δε νιώθεις πλέον αυτό που ένιωθες κάποτε. Μπορεί να φταίει το ότι είσαστε μαζί για αρκετό καιρό ή το ότι οι βλέψεις σας για το μέλλον είναι διαφορετικές ή το ότι απλά χάσατε το ενδιαφέρον σας. Μπορεί ίσως να φταίει και το ότι τελικά αυτή η σχέση δεν είναι όπως τη φανταζόσουν και να μη σου προσφέρει αυτά που νόμιζες ότι θα έπαιρνες. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος που σου έχει τελειώσει, δεν είναι κακό, στην πραγματικότητα συμβαίνει αρκετά συχνά. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι μόλις το αντιληφθείς, εάν όντως η αγάπη έχει στερέψει, να τραβήξετε τους δρόμους σας έτσι ώστε να είσαστε και οι δύο ευτυχισμένοι και να μη μένετε σε μία σχέση απλά από συνήθειο.

Η δεύτερη ερμηνεία του Love Drain είναι λίγο πιο μεταφορική αφού αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου προκαλεί εξάντληση σε εσένα τον ίδιο λόγω του ότι χρειάζεται να καταβάλεις υπερπροσπάθεια για να αποδείξεις την αγάπη σου προς το σύντροφό σου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως το ότι οι πλείστοι από εμάς έχουν απογοητευτεί από την αγάπη και δυσκολεύονται να πιστέψουν ξανά σε αυτή. Και για να τους αλλάξεις εσύ γνώμη, πράγμα πολύ δύσκολο, χρειάζεται να κινήσεις γη και ουρανό για να τους το αποδείξεις. Κι αυτό δυστυχώς προκαλεί εξάντληση και σωματική αλλά κυρίως ψυχική κι ενώ αγαπάς το σύντροφό σου, νιώθεις κουρασμένος από αυτή τη σχέση.

Ο κόσμος όλο και πιο δύσκολα πιστεύει στην αγάπη κι ακόμα πιο δύσκολα προσπαθεί να αλλάξει αυτό που επηρεάζει τη σχέση για να τη διορθώσει και να αποφύγει το να στερέψει. Οι περισσότεροι προτιμούν να αφήσουν μία σχέση να φτάσει σε αυτό το σημείο παρά να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να το αποφύγουν. Δυστυχώς μερικοί θεωρούν ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο το να τελειώσει η αγάπη και λόγω αυτού καθησυχάζονται και απλά περιμένουν όταν συμβεί να τελειώσουν τη σχέση η απλά να συμβιβαστούν σε μία σχέση χωρίς έρωτα. Το να γνωρίζεις ότι στις περισσότερες σχέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι το Love Drain επηρεάζει και το πώς αντιλαμβάνεσαι τον έρωτα. Δεν είναι πλέον ένα τόσο ευχάριστο συναίσθημα αφού ξέρεις μέσα σου πως είναι προσωρινό. Έχει χάσει τη μαγεία του ο έρωτας και γι’αυτό το λόγο δεν βλέπουμε πλέον μεγάλες πράξεις να γίνονται για αυτόν. Δε λέω πως όλες οι σχέσεις είναι οι ίδιες ή ότι όλος ο κόσμος έχει παραιτηθεί και δε γίνονται μεγάλες χειρονομίες στο όνομα της αγάπης, απλά όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται πιο σπάνιο φαινόμενο.

Ένα μεγάλο ρόλο ως προς το λόγο που γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο το Love Drain είναι ότι αυξάνονται και οι σχέσεις από απόσταση. Όλο και περισσότερος κόσμος αποφασίζει να κυνηγήσει τα όνειρά του ή να χτίσει την καριέρα του στο εξωτερικό ή έστω σε άλλη πόλη και όλο περισσότερες είναι οι σχέσεις που προσπαθούν να αντέξουν την απόσταση. Και σ’ αυτές τις σχέσεις το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο. Ο λόγος είναι ένας, ή θα εξαντληθείς κυρίως ψυχικά γιατί προσπαθείς να αποδείξεις την αγάπη σου και να την κρατήσεις ζωντανή ή δε θα κάνεις τίποτα άρα θα χαθεί ο έρωτας. Χωρίς να σημαίνει ότι το Love Drain είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις σχέσεις από απόσταση, είναι πιο εύκολο να συμβεί σε τέτοιους δεσμούς.

Η αγάπη υπάρχει, απλά πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις αυτό το βήμα που θα βοηθήσει τη σχέση σου όταν βλέπεις πως «στραγγίζει». Γιατί ο έρωτας δε χάνεται από μόνος του, είναι εκεί, η μαγεία υπάρχει, απλά εσύ πρέπει να θέλεις να τον κρατήσεις ζωντανό. Το Love Drain δεν πρέπει να είναι ο λόγος που δεν πιστεύεις στον έρωτα, πρέπει να σου δίνει κίνητρο να αποδείξεις σε εσένα τον ίδιο ότι η αγάπη είναι εκεί και σε περιμένει να τη δεχτείς.

 

Συντάκτης: Νίκη Παπαμιλτιάδους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου