Αν δεν ήσουν αυτός που είσαι, ποιος θα επέλεγες να ήσουν; Ναι, αν διάλεγες, γιατί τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας είναι θέμα επιλογών. Αλλά μέχρι να βρούμε το θάρρος ή ακόμα και το θράσος να τα διεκδικήσουμε πορευόμαστε με τα προεπιλεγμένα. Αν δεν είχες, αυτό το χιλιοειπωμένο βαφτιστικό όνομα που σου έδωσαν, προφανώς χωρίς να σε ρωτήσουν; Αν είχες σπουδάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που, ίσως, επέλεξες καθοδηγούμενος από άλλους. Αν ασκούσες το επάγγελμα που θα κάλυπτε τις φιλοδοξίες κι εκείνα τα πρώτα εφηβικά όνειρα αντί να αναλώνεσαι σε 12ωρα που καλύπτουν μόνο, τα προς το ζην, μπουκώνοντας τις αναρίθμητες ανασφάλειές σου;

Υποθέσεις, όνειρα ή και τα δύο μαζί. Ανυπόστατα ερωτήματα θα σκεφτείς , αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση θα καταλάβεις, ότι όχι μόνο ανυπόστατα δεν είναι, τουναντίον είναι βαθιά ριζωμένα στο μυαλό σου. Δεν ονειροβατείς αν φαντάζεσαι κάτι διαφορετικό για τον εαυτό σου, ούτε απαραίτητα δηλώνει ανασφάλεια το γεγονός ότι θα ήθελες κάτι άλλο απ’ τη ζωή σου. Αν το καλοσκεφτείς έχεις μια προσωπικότητα η οποία είναι ένα κράμα πολλών και διαφορετικών χαρακτηριστικών. Άρα είναι λογικό έστω κι υποσυνείδητα να προσπαθείς να καλύψεις τα «γούστα» όλων των εαυτών σου.

Δοκίμασε να παίξεις με το μυαλό σου όπως ακριβώς κάνει κι αυτό με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Κάποιοι ανάμεσά μας το κάνουν με μεγάλη επιτυχία χωρίς καν να έχουν σπουδάσει υποκριτική. Τουτέστιν, βρίσκεσαι στο χ, ψ μέρος, ημέρα ή νύχτα, χειμώνα ή καλοκαίρι με πολύ ή λιγότερο κόσμο κι επικοινωνείς. Θα μου πεις πόσο εύκολο είναι να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους γύρω σου; Μπορεί στην πορεία μιας γνωριμίας να προκύψουν πολλά τα οποία θα οδηγήσουν σε ασυμφωνία ή οριστική ρήξη, αλλά ας σταθούμε στην πρώτη επαφή, όπου συστήνεις τον εαυτό σου.

Κάποιοι δυσκολεύονται υπερβολικά να κάνουν ακόμη κι αυτό είτε λόγω συστολής είτε λόγω διάθεσης. Έρχονται όμως και αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι, που ζουν ανάμεσά μας να μας δείξουν έναν εναλλακτικό τρόπο πρώτης γνωριμίας.

Εκεί που κάθεσαι, στο γνωστό μπαρ, χαζολογώντας με το φιλαράκι σου γνωρίζετε την παρέα που κάθεται ακριβώς δίπλα σας. Λίγη ώρα μετά, πνίγεις τα γέλια σου μέσα στο ποτό, αδυνατώντας να πιστέψεις όσα ακούς. Η παρέα σου έχει δώσει ρεσιτάλ ερμηνείας κι αναμένει την απονομή του βραβείου όσκαρ από στιγμή σε στιγμή. Σίγουρα, στον ευχαριστήριο λόγο του δε θα ξεχάσει να ευχαριστήσει τη φαντασία του που τον έφτασε μέχρι εκεί. Άλλο όνομα, επάγγελμα, θρήσκευμα, διαφορετική καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Αναρωτιέσαι ποιος είναι ο άνθρωπος δίπλα σου, μεταξύ μας, διασκεδάζοντας αρκετά με το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθείς.

Μα καλά τι τον έπιασε αναρωτιέσαι. Το πιθανότερο είναι, ότι δε θα ξαναβρεθείτε με την εν λόγω παρέα οπότε μισή ντροπή δική σας και μισή δική τους, τίμιο ακούγεται. Δεν μπορείς να τον πεις ψεύτη ούτε φαντασιόπληκτο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια που μοιράζεστε τη φιλία σας δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα συμπεριφοράς. Τον δικαιολογείς λέγοντας ότι κρύβει την αλήθεια για χάρη μιας πιο ανέμελης και διασκεδαστικής βραδιάς.

Ίσως να είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι φαίνεται. Μπορεί αυτό το παιχνίδι να κρύβει ανασφάλειες, φοβίες, ντροπή ή τεράστια απωθημένα. Για κάποιους να είναι ανάγκη αφού δεν μπορούν ή δεν πρέπει να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι γύρω μας. Όμοιοι μα κι εκ δια μέτρου αντίθετοι, άγνωστοι και ταυτόχρονα τόσο γνώριμοι.

Πράγματι κάπως έτσι καταλήγει, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων να γνωρίζεστε ξανά απ’ την αρχή. Όχι μεταξύ σας ούτε με τους διπλανούς θαμώνες ή απλά περαστικούς, αλλά με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Έχεις μερικά λεπτά ή κι ολόκληρη την ώρα μπροστά σου να επαναπροσδιορίσεις τη ζωή σου, την καθημερινότητα, τις επιλογές, τα όνειρά σου. Αν μπεις κι εσύ σε αυτό το παιχνίδι, έστω για λίγο, θα καταλάβεις ότι οι περισσότερες προτάσεις σου βγαίνουν αβίαστα. Μερικά ποτά και λίγες αμπελοφιλοσοφίες παρακάτω, συνειδητοποιείς ότι παίζοντας αυτό τον κωμικό ρόλο είπες τις μεγαλύτερες αλήθειες. Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, κρυμμένος πίσω απ’ το χιούμορ και την κάπνα του τσιγάρου εξομολόγησε τα ανείπωτα.

Είσαι και λέγεσαι; Μη πεις πάλι αυτά που αναγράφονται στην ταυτότητα και το βιογραφικό σου. Δοκίμασε να συστηθείς με τα άλλα γνωρίσματα που θα ήθελες να έχεις και πού ξέρεις, ίσως την ώρα που σε γνωρίζει ο συνομιλητής σου, να ανακαλύψεις κι εσύ κάτι για εσένα. Ας πούμε τον εαυτό σου ή μια διαφορετική πτυχή αυτού.

Λοιπόν θα μας χαρίσεις το ονοματάκι σου; Ας είναι και φανταστικό, αρκεί να αρέσει σε σένα!

Συντάκτης: Κατερίνα Κάββουρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη