«Ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβονται», είπαν κάποτε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Δεν έζησαν αρκετά όμως για να μάθουν πόσο αληθινή θα έβγαινε η σοφή αυτή ρήση στην εποχή μας. Στην εποχή του Covid-19 ο βήχας όχι μόνο δεν κρύβεται αλλά ηχεί σαν προειδοποιητική σειρήνα και στην εποχή των social media και των #couplegoals -που λένε και στο χωριό μου- ο έρωτας έχει ξεμυτίσει από τα ιδιωτικά φωτογραφικά άλμπουμ ενός ζευγαριού και έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε εκατομμύρια μάτια εντός δευτερολέπτων. Κι αν ο βήχας στις μέρες που διανύουμε προκαλεί ένα και μόνο αίσθημα στους γύρω, το αίσθημα του τρόμου, ο έρωτας στην προαναφερθείσα εκφραζόμενη και διαφημιζόμενη μορφή του, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα σε αυτούς στους οποίους φθάνει. Από ξινίλα και επικριτικά αισθήματα μέχρι χαζοχαρούμενα βλέμματα θαυμασμού και αξιοζήλευτης ευτυχίας.

Από πού προκύπτει όμως η ανάγκη ορισμένων ζευγαριών, νέων και μη, διάσημων και άσημων, να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες επικοινωνίας που τους δίνει η σύγχρονη εποχή, ώστε να κοινοποιούν σε φίλους και γνωστούς, ενίοτε και στο ευρύ κοινό, προσωπικές στιγμές  που σκοπό έχουν να δείξουν πόσο ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι είναι; Η πραγματικότητα είναι ότι η λέξη «viral» ήρθε για να μείνει και η ευκαιρία μιας μικρής δόσης διασημότητας, έστω ανάμεσα στο μικρόκοσμο του καθενός, μοιάζει πιο προσιτή και ελκυστική από ποτέ. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κατηγορία ζευγαριών που τα #couplegoals τους αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς. Ακολουθώντας μια μόδα της εποχής αναζητούν λίγες στιγμές διασημότητας κοινοποιώντας στιγμές έρωτα και ευτυχίας, ενώ η πραγματικότητα (πόσο λυπηρό ακούγεται αυτό) μακράν απέχει.

Υπάρχει βέβαια και άλλη κατηγορία ζευγαριών. Όταν οι σοφοί μας πρόγονοι είπαν ότι ο έρωτας δεν κρύβεται, προφανώς είχαν παρατηρήσει ερωτευμένα ζευγάρια, τα οποία είτε δεν κατάφερναν να κρύψουν τον έρωτά τους αρκετά καλά είτε τον διαφήμιζαν με ενθουσιασμό. Και αν αυτού του τύπου η διαφήμιση συνέβαινε με τα μέσα της τότε εποχής, γιατί να μη συμβαίνει και με πιο σύγχρονα και προχωρημένα μέσα; Σίγουρα υπάρχουν ερωτευμένα ζευγάρια εκεί έξω, των οποίων ο έρωτας είναι πραγματικός και δυνατός, και το αίσθημα αυτό τους υποκινεί να θέλουν να το δηλώσουν, να το δείξουν, να το φωνάξουν. Είναι τα #couplegoals στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ενδεδειγμένος τρόπος να γίνει αυτό; Αυτό είναι άλλη συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι -ενδεδειγμένος ή μη- είναι ένας τρόπος της εποχής.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είστε ένα ερωτευμένο ζευγάρι, της κατηγορίας «είμαι ερωτευμένος και το φωνάζω». Γιατί αυτή η ξινίλα στα πρόσωπα που κρύβεται πίσω από πολλά likes και καρδούλες που πήρε η #couplegoals φωτογραφία σας; Οι λόγοι είναι τόσοι όσοι και οι άνθρωποι. Κάποιοι είναι έτσι μόνιμα. Κάποιοι άλλοι έχουν μπουχτίσει την υποκρισία και την ψεύτικη εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω πολλά τέτοια ζευγάρια και μοιραία μαζί κι εσάς. Κάποιοι ίσως απλώς ζηλεύουν επειδή δε ζουν αυτό που ζείτε εσείς και που άθελά σας τους τρίβετε στη μούρη. Κάποιοι είναι της θεωρίας ότι αυτές οι στιγμές είναι ιδιωτικές και δε χρειάζεται να τις βλέπει όλος ο ντουνιάς.

Αν λοιπόν σαν ζευγάρι θέλετε να κοινοποιείτε κάποιες στιγμές ευτυχίας και έρωτα μειώνοντας τα ξινισμένα βλέμματα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι αυτοί που σας γνωρίζουν προσωπικά βλέπουν στην καθημερινότητά σας ότι όντως είστε ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Αν τρώγεστε μόνιμα μπροστά στους γνωστούς σας, χρησιμοποιώντας μάλιστα κοσμητικά επίθετα ως μπαχαρικά, μην περιμένετε ότι όταν δουν μια φωτογραφία σας μες τα μέλια θα αναστενάξουν από θαυμασμό και χαρά. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται ερωτευμένη…

Αν είστε όντως ένα ερωτευμένο ζευγάρι που γουστάρει να το φωνάζει, κάντε το! Είναι όμορφο και χρειάζεται λίγη αγάπη αυτός ο κόσμος, δε συμφωνείτε; Το πρόβλημα εδώ είναι στην υπερβολή. Το μέλι γλυκαίνει τον λαιμό αλλά το υπερβολικό μέλι προκαλεί αναγούλες. Αν κοινοποιείτε ασταμάτητα αγκαλίτσες στη βόλτα σας, στο φαΐ σας, στον καναπέ σας, και πάλι μην περιμένετε αναστεναγμούς από το κοινό σας. Γιατί μια άλλη αρχαία ρήση λέει «μέτρον άριστον».

Αν φυσικά είστε από αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να ξεχάσετε όσα διαβάσατε πιο πάνω. Αν όμως θέλετε να βρείτε κάπου ισορροπίες ανάμεσα στο «είμαι ερωτευμένος και το φωνάζω» και στη γνώμη του κόσμου, κάντε τα αρχαία ρητά που αναφέραμε οδηγό σας. Γιατί οι σοφοί αρχαίοι ημών πρόγονοι ήξεραν πολλά. Ίσως τελικά να ήξεραν και από #couplegoals.

Συντάκτης: Γιώργος Μαυρογιάννης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.