Παραφράζοντας τα λόγια του Επίκουρου (341-270πΧ.), «Μία φορά γεννηθήκαμε άνθρωποι, δύο φορές δεν είναι δυνατό να γίνουμε», θα μπορούσαμε να πούμε πως η ζωή είναι μια παράσταση χωρίς πρόβα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ‘χουμε απόλυτη επίγνωση των καθημερινών μας συνηθειών και των συνεπειών τους.

Ακολουθούν μερικές απλές αλλά τρομερά λειτουργικές συνήθειες που αν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει, ακόμα και για μόνο τρεις εβδομάδες, θα καρπωθεί οφέλη που δεν είχε φανταστεί.

Διάβαζε. Σίγουρα θα το ‘χεις ακούσει πολλές φορές πως οι άνθρωποι που διαβάζουν νιώθουν πιο ευτυχισμένοι. Κι ίσως στο μυαλό σου να φαντάζει πολύ δύσκολη η διαδικασία του διαβάσματος και πάντοτε να βρίσκεις τη δικαιολογία «αυτό δεν είναι για εμένα», ώστε να δίνεις άλλοθι στην πεποίθησή σου αυτή. Όμως άκου αυτό: Διαβάζοντας ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας, ψυχολογίας ή ψυχοθεραπείας, οι πιθανότητες να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σου αυξάνονται κατά 25%. Κάνοντας πράξη όσα αναγράφονται σε ένα τέτοιου είδους βιβλίο, το ποσοστό ανεβαίνει στο 75%.

Αν δεν πείστηκες ακόμα, τότε θα πρέπει να ξέρεις επίσης πως η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου, όχι μόνο ξεκουράζει κι αδειάζει το μυαλό σου από άχρηστες αποθηκευμένες πληροφορίες, αλλά την ίδια στιγμή το επαναπρογραμματίζει προσθέτοντας πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν, ακόμα κι ασυνείδητα, να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Μείνε στη φωτιά. Όλοι ξέρουμε πως το τζάκι είναι ωραίο κι ιδανικό για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί καθισμένος δίπλα σε αυτό. Όμως, μόλις πας στο υπνοδωμάτιο για να κοιμηθείς, ανακαλύπτεις πως η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη. Το ίδιο συμβαίνει και με την παρακίνηση. Για να μείνεις ζεστός, πρέπει να ‘σαι κοντά στη φωτιά συνεχώς. Ένας αδιαμφισβήτητα καλός τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι να βλέπεις καθημερινά βίντεο από ομιλίες επιτυχημένων ανθρώπων που σου περιγράφουν τον δρόμο που περπάτησαν στο παρελθόν, προτού γίνουν επιτυχημένοι. Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες τέτοια βίντεο. Μόλις βρεις το ένα, τα υπόλοιπα θα σου εμφανιστούν αβίαστα.

Γυμνάσου. Αν κι η γυμναστική φαίνεται να ‘ναι επιπλέον κούραση στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά μας, στην πραγματικότητα είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους ξεκούρασης. Αναφερόμενος στην πνευματική και στην ψυχική μας υγεία, δέκα με δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής αυξάνουν κατά πολύ τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό μας, προσφέροντας αίσθηση ευφορίας και ρυθμίζοντας την κυκλοφορία του αίματος με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται η οξυγόνωση του εγκεφάλου και συνεπώς η ικανότητα της συγκέντρωσης και της λήψης αποφάσεων.

Διαλογίσου. Προφανώς δεν εννοώ να ασπαστείς τη ζωή των μοναχών που ζουν στα Ιμαλάια. Όμως δέκα λεπτά διαλογισμού το πρωί μόλις ξυπνήσεις κι ακόμα δέκα λεπτά το βράδυ πριν κοιμηθείς μπορούν να αυξήσουν αισθητά τα επίπεδα της σεροτονίνης, ουσία που είναι υπεύθυνη για την ευτυχία και τη σταθεροποίηση της διάθεσής σου, σε μόλις τρεις εβδομάδες. Επίσης, τα επίπεδα του άγχους θα μειωθούν περίπου κατά το ήμισυ και το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα γίνει δυνατότερο.

Πέρα, όμως, απ’ τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει ο διαλογισμός σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο, στην πραγματικότητα είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνδεθείς με τον ανώτερο εαυτό σου και να ανακαλύψεις κόσμους που δεν ήξερες καν πως υπάρχουν. Η διαδικασία είναι τρομερά απλή. Κάθισε αναπαυτικά, με την πλάτη σου ίσια, κι ακούμπησε τα χέρια σου στα δυο σου γόνατα. Τώρα προσπάθησε να σταματήσεις να σκέφτεσαι, καθώς εισπνέεις κι εκπνέεις απ’ τη μύτη. Τόσο δύσκολα εύκολο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσει κανείς την ποιότητα της ζωής του και στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να το καταφέρει. Όμως όποια συνταγή κι αν ακολουθήσει, δε θα πρέπει να ξεχάσει το πιο σημαντικό συστατικό. Τη συστηματικότητα. Η επανάληψη, η πειθαρχία κι η αφοσίωση είναι εκείνες που θα φέρουν το αποτέλεσμα. Πάντοτε να θυμάσαι: «Τρώγοντας μία φορά, δε θα μείνεις χορτάτος για πάντα».

Συντάκτης: Ιωάννης Χανδράκης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη