

Σε λίγες μέρες, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις με σκοπό την είσοδό τους στη σχολή της επιλογής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία από τις πιο απαιτητικές και αγχώδεις περιόδους και δοκιμασίες στην Ελλάδα. Το άγχος θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, αλλά όταν φτάνει να γίνει υπερβολικό, τότε μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την ψυχική υγεία των παιδιών — και σε κάποιες περιπτώσεις να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την επίτευξη των στόχων τους. Η προετοιμασία συνήθως έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ολοκληρώνεται τις ημέρες των εξετάσεων.
Ως φιλόλογος, έρχομαι κάθε χρόνο σε επαφή και βοηθάω στην προσπάθεια των μαθητών και των μαθητριών, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το κείμενό μου αυτή τη φορά είναι συμβουλευτικό και απευθύνεται αρχικά στα δικά μου παιδιά που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα — αλλά και στα παιδιά όλης της Ελλάδας. Οι συμβουλές που δίνουμε όλοι αφορούν κυρίως τη διαχείριση του άγχους και την ποιότητα ζωής τις μέρες αυτές των εξετάσεων. Όσον αφορά το άγχος, γνωρίζετε ως μαθητές και μαθήτριες ότι ποτέ δεν ευνόησε κανέναν και δεν αποτέλεσε καλό σύμμαχο σε κανένα ζήτημα. Βέβαια, εμείς όλοι που είμαστε έξω από τον συγκεκριμένο χορό και μιλάμε εκ του ασφαλούς, δε χρειάζεται να είμαστε πολύ υπεραναλυτικοί. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από όλους μας· έχουν κάνει ήδη μια σωστή και ολοκληρωμένη προσπάθεια και βρίσκονται ένα βήμα ακριβώς πριν την επιτυχία!
Όλοι όσοι είμαστε δίπλα σας –γονείς, φίλοι, καθηγητές– να ξέρετε ότι έχουμε περάσει και εμείς από την ίδια φάση με εσάς και συμπάσχουμε. Προσπαθούμε να σας αντιμετωπίζουμε με ηρεμία και χαλαρότητα και όχι με νεύρα. Κοινώς, πετάει ο γάιδαρος; Πετάει! (Αλλά όχι πολύ ψηλά — μην το παρακάνουμε κιόλας!). Αν κάποιες φορές αντιδρούμε κάπως υπερβολικά και νιώθετε ότι σας πιέζουμε με το ενδιαφέρον και την αγάπη μας, να ξέρετε ότι όλη αυτή η συμπεριφορά μας δείχνει πως είστε ό,τι πιο σημαντικό έχουμε και θέλουμε το καλύτερο για εσάς. Σας αγαπάμε, σας στηρίζουμε και σας εμψυχώνουμε — όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Εσείς, από την πλευρά σας, να φροντίσετε να αποφεύγετε οποιαδήποτε ένταση ή κραιπάλη. Δεν πίνουμε, δε βγαίνουμε πολύ και κοιμόμαστε αρκετά, ώστε να ξεκουραστείτε και να είστε καλά. Να προσέχετε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και να βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι υδατάνθρακες προσφέρουν ηρεμία — οπότε μπορείτε να φάτε άφοβα μακαρόνια και ρύζια. Ηρεμούν, δεν παχαίνουν!
Φτιάξτε ένα καλό και οργανωμένο πλάνο διαβάσματος, ώστε η επανάληψη της ύλης να σας βγει πολύ άνετα. Συχνά διαλείμματα και ρεαλιστικοί στόχοι είναι το νούμερο ένα τιπ που λέμε όλοι και οδηγεί πάντα στο αποτέλεσμα που θέλετε και θέλουμε. Εδώ δε χρειάζεται να αναφέρω ότι θεωρείται δεδομένο πως εμείς οι καθηγητές είμαστε δίπλα σας και έτοιμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί.
Καταλαβαίνω ότι είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή σας και όλα σας φαίνονται βουνό. Σκεφτείτε όμως ότι έρχεται ένα καλοκαίρι που θα σας δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να ξεσαλώσετε και να σχεδιάσετε το μέλλον σας. Μη φτάσουμε σε υπερβολές προφανώς — παραμένω αυστηρή!
Κλείνοντας, θέλω να αφιερώσω το κείμενο αυτό στα δικά μου «παιδιά», που για εννιά μήνες μοιραστήκαμε γνώσεις, εμπειρίες, συγκινήσεις, γέλια και πολλή αγάπη. Εξελιχθήκαμε αμφίδρομα και ήμασταν καλοί συνοδοιπόροι στην προσπάθειά σας. Κυριάκο, Γιώργο, Μαρία, Γιώργο, Χρήστο, Νεκταρία, Αταλάντη, Θοδωρή, Λευτέρη, Γιώργο, Γιάννη και Δημήτρη — ειλικρινά σας εύχομαι καλή τύχη και να θυμάστε ότι τίποτα δεν κρίνεται από ένα γραπτό. Να φτάσετε στη δική σας προσωπική «Ιθάκη» και να εκπληρώσετε όλους τους στόχους σας! Θα είμαι εκεί να σας καμαρώνω.
Τα καλύτερα έρχονται!
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη