Βρισκόμαστε Αδάμαντος 4 στον Λυκαβηττό. Στην πολυκατοικία όπου ζουν ο Γιάννης, ο Βλάσης, ο Σπύρος και η Δήμητρα. Μέσα σε εκείνα τα διαμερίσματα εξελίχθηκαν κωμικοτραγικές σκηνές με την παρέα των τεσσάρων να πλήττεται πολλές φορές από το αστροπελέκι τη Ρένια και τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, τον Βασίλη Χαλακατεβάκη. Η σειρά των Απαράδεκτων άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση, παρόλο που διήρκησε ουσιαστικά 1,5 σεζόν με συνολικά 49 επεισόδια. Ξεκίνησε να προβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 1991 και έκανε φινάλε στις 13 Ιανουαρίου 1993. Δεν μπορέσαμε ποτέ να καταλάβουμε για ποιο λόγο τελείωσε, αλλά όσες φορές και να τη δούμε οι ατάκες και οι ερμηνείες είναι αξεπέραστες και πάντα επίκαιρες. Φυσικά και στα περισσότερα επεισόδια υπήρχανε και οι guest ηθοποιοί, των οποίων οι ερμηνείες και ατάκες έγραψαν ιστορία. Αν και είναι πάρα πολλοί αυτοί οι ηθοποιοί που συμμετείχανε έστω σε ένα ή δύο επεισόδια, εμείς συγκεντρώσαμε τους 10 δημοφιλέστερους, των οποίων οι ερμηνείες έκαναν άνω κάτω την παρέα των τεσσάρων.

 

1. Ο Γάλλος

Πριν γνωρίσουμε και κάνουμε διάσημο τον Μισέλ, τον Γάλλο που γλίτωσε στην προεπαναστατική Μάνη της «Μάγισσας», υπήρχε ένας άλλος Γάλλος, για τον οποίο χρειάστηκε να φτιάξουμε ακόμα και την είσοδο της πολυκατοικίας. Στο 12ο επεισόδιο της σειράς, ο Ζανό Ντάνιας ερμήνευσε απίστευτα τον γαλλικής καταγωγής φίλο του Γιάννη, τον Ζεράρ, ο οποίος ήρθε από το Παρίσι, για να τους κάνει επίσκεψη διαρκείας. Σε μία προσπάθεια να γίνουν οι Απαράδεκτοι σύμβολα της ελληνικής φιλοξενίας, προσπάθησαν να μάθουν γαλλικά και να υποδεχτούν μεγαλοπρεπώς τον ξένο επισκέπτη. Ο οποίος φυσικά εκτός ότι του ότι έφαγε τον αγλέορα, κοιμόταν και ροχάλιζε σαν κροκόδειλος και την έπεσε και στη Δήμητρα, που έλεγε όλο «Oui, Oui». Αντί να δείξει τη γαλλική κομψότητα σε όλο της το μεγαλείο, ανάγκασε μέχρι και τον Βλάση να γυρίσει και να του πει εκείνο το επικό «Σκάσε!!!», ενώ ο Γιάννης  αγανακτισμένος στο τέλος να τον διώχνει, φωνάζοντας «Έξω βρωμόσκυλο από το σπίτι μου». Η ατάκα που μας έμεινε ήταν «Άνοιξε μωρή έφερα τον Γάλλο».

 

2. Τα παιδιά του videoclub

Μπορεί η νέα γενιά να μη γνωρίζει τι είναι το videoclub, εμείς όμως θυμόμαστε στο επεισόδιο «Σ3ξ, τσόντeς και βιντεοκασέτες» την προσπάθεια του καημένου του Σπύρου να αναζωπυρώσει λίγο τη σχέση του με τη Δήμητρα. Πώς; Μα φυσικά με το να νοικιάσει μια βιντεοκασέτα ερωτικού περιεχομένου,  χρησιμοποιώντας το σύνθημα που του έμαθε ο Βλάσης. Να τη ζητήσει δηλαδή με τη συνθηματική φράση «Την Παπαρήγα την καλή». Αυτό βέβαια τον έφερε αντίθετο με τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά παρόλα αυτά τη ζήτησε έτσι και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, ο Θέμης Μάνεσης, του έδωσε εντέλει την λάθος σωστή κασέτα. Η Δήμητρα, αφού αντί για τσόντ@ κατέληξε να βλέπει ομιλία της Παπαρήγα, είδε και απόειδε και πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Εκεί με την συνδρομή του νεαρού υπαλλήλου, του πρωτοεμφανιζόμενου στην Tv Χριστόφορου Παπακαλιάτη, έδωσε πίσω τη συντρόφισσα και πήρε το «Ο Στηβ και οι ερωμένες του». Μόνο που ξέχασε να ενημερώσει τον άντρα της και σε μια φιλική επίσκεψη, η κατάσταση ξέφυγε λίγο. Η ατάκα του Βλάσση που μας έμεινε «Σας καμαρώνουμε!».

 

3. Ο Μαέστρος

Δεν ξέρουμε αν ο μικρός τότε σε ηλικία Χριστόφορος Παπακαλιάτης εμπνεύστηκε το Maestro από τη μοναδική αυτή persona αλλά ο μαέστρος Γιώργος Γιαννόπουλος -πριν γίνει Χαμπέας- ενορχήστρωσε δύο φορές την παρέα των Απαράδεκτων. Η πρώτη ήταν συμμετοχή της παρέας στη Eurovision του 1992 στο 20ο επεισόδιο και η δεύτερη ήταν στο 27ο επεισόδιο, όταν η παρέα έγραψε το τραγούδι «Ζήτω το Έθνος» για την ανύψωση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων, απέναντι στις διεκδικήσεις των Σκοπιανών για τη Μακεδονία. Η συμμετοχή με το τραγούδι «Όπα είπα χράτσες χρούτσες» πήγε λίγο άπατη, αλλά το πατριωτικό τραγούδι ήταν αναμφισβήτητα το καλύτερο. Ο στίχος που μας έμεινε «Πάοκ, Άρης, Ηρακλής γκολάρες βάζουν και οι τρεις!!!».

 

4. Ο Τζακ

Από τα πρώτα επεισόδια ξεχωρίζουμε σίγουρα την ερμηνεία του Τζακ – του μοναδικό Παύλου Κοντογιαννίδη- σε ένα spooky επεισόδιο. Ένα βράδυ που ο Γιάννης και η Δήμητρα έχουν μείνει μόνοι στο σπίτι και βλέπουν θρίλερ, αναζητώντας φωτιά να ανάψουν τα τσιγάρα τους, σταματάνε έναν περαστικό στο διάδρομο της πολυκατοικίας. Αυτός είναι ο Αναστάσιος Γκουμάτσος, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Τζακ» και τον ψάχνει η αστυνομία, γιατί το έσκασε από το ψυχιατρείο και πιθανολογείται ότι έκανε φόνο. Δηλώνει θεός, όχι μόνο του κουμ-καν αλλά του κόσμου όλου και ο Γιάννης αποφασίζει να ρίξει καθαρτικό μέσα στο ποτό του, για να τον εξολοθρεύσει. Αυτός τελικά είναι ένας απλός τρελός που έμπλεξε με τους Απαράδεκτους και κατέληξε να πηγαίνει στην τουαλέτα με κόψιμο. Όταν κάλεσαν την αστυνομία στο τηλέφωνο, ο Τζακ πήρε το ακουστικό: «Μάλιστα; Αστυνομία εκεί; Όχι δεν έχω φάει τόνο, ένας θεός πίνει μόνο νέκταρ! Ναι συγγνώμη. Κοιτάξτε σας παρακαλώ επειδή δεν αισθάνομαι και τόσο καλά, ελάτε να με πάρετε να με πάτε μέσα. Ναι έξω έχει πιο τρελούς…». Ατάκα του Τζακ που μας έμεινε «Είμαι θεός – Δεν είστε ο Τζακ;».

 

5. Η ποιήτρια

Μια βραδιά ποίησης που κατέληξε σε κωμωδία και χωρίς τη Ρένια που θα έκανε και λίγο μπούγιο στο κοινό. Η ποιήτρια Βάνα Καρούλου-Λέκκα ήταν παλιά σύντροφος του Σπύρου από το κόμμα και ένα ψιλό φλερτ με τον Σπύρο θα προκαλέσει την ζήλια της Δήμητρας. Κάπου ανάμεσα στα σουβλάκια και το τζατζίκι η ποιήτρια απήγγειλε μέχρι το πρωί και η Δήμητρα ξεκινάει να γράφει ποιήματα, για να κερδίσει το ενδιαφέρον του Σπύρου: «Μυκήνες, Μυκήνες, Μυκήνες, είστε από εκείνες που μου αρέσουνε, που θα ‘θελα να πάω με τον Σπύρο, να κάνω ένα γύρο, να φάω και ένα γύρο!». Στο ρόλο της ποιήτριας βλέπουμε τη Βάνα Παρθενιάδου και η ατάκα της που μας έμεινε «Εγώ είμαι η Βάνα και θα μείνω». Και εγώ είμαι ο Βλάσης και θα φύγω…

 

6. Ο Κονσταντέν και η χρηστική αισθητική

Ένας παλιός συμφοιτητής του Σπύρου, ο Παρασκευάς, είναι παντού σε όλα τα εξώφυλλα της διανόησης και αποφασίζει η παρέα να καλέσει έναν άνθρωπο της διανόησης να τους μπάσει στο σύστημα αυτό. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κονσταντέν, ιδιοκτήτης της γκαλερί «Φάλαινα», την οποία ονόμασε έτσι για καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Στην προσπάθεια να «αποκτήσουν» κουλτούρα πηγαίνουν στο θέατρο να δουν ένα ατμοσφαιρικό δράμα με τον Μπίρλα και τον Κόρκο. Η όλη φάση  θύμιζε λίγο την ποιητική βραδιά της Βάνας Καρούλου – Λέκκα: ο Βλάσης τον πήρε στο κάθισμα και οι υπόλοιποι έφυγαν τρέχοντας. Και όλα αυτά γιατί δε διάβασαν το πρόγραμμα, για να καταλάβουν το νόημα: «Σαιχουλεν μπιν βερτ μπουλε ντι τζακι νταιναχτε χερ μοντε ζουγκεν ιν μανσεν στουρμεν ντε ροκενρολλεν ντιν μπαννεν.». Ο Κωνσταντίνος Τζούμας στο ρόλο του γκαλερίστα έμεινε αξέχαστος, όχι μόνο για τα γερμανικά του αλλά και για την έννοια της χρηστικής αισθητικής, βάζοντας την καρέκλα στον τοίχο. Η ατάκα που μας έμεινε: «Τι στραπατσίρεν;»

 

7. Το Μαύρο τσακάλι

Μικρός ο ρόλος αλλά ήταν θεϊκό το πέρασμα του Σωτήρη Μουστάκα από τη σειρά. Στο 41ο επεισόδιο ο Σπύρος προσπαθεί να κάνει δικές του παραγωγές. Σε ένα γύρισμα western με τον Τζιμ Άνταμς, τη Ντιάνα Μόρισον, τον Τσιπιριπο και τον Πεπίτο Γκονζάλες, ορμάει μέσα στο μπαρ το Μαύρο Τσακάλι, ο αρχηγός των Απάτσι. Ανάμεσα σε κάτι που θυμίζει ελληνοποιημένα αγγλικά και γλώσσα ιθαγενών – χωρίς να βάζουμε το χέρι στη φωτιά- επικρατεί  μια σκηνή με ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα ο Τσιπιρίπο και το Τσακάλι να πέφτουν λαβωμένοι. Η ατάκα του Μπλακ Τσάκαλ που μας έμεινε: «Ποιος σκότωσε μπάρμαν; Ποιος σκότωσε μπάρμαν;».

 

8. Η θεία Βιργινία

Η Αλίκη Αλεξανδράκη έκανε ένα από τα πιο σημαντικά guest στη σειρά, καθώς είναι το μόνο συγγενικό πρόσωπο μέλους της βασικής τετράδας. Παρόλο που η θεία Βιργινία αναφέρθηκε σε κάποια επεισόδιο, πήρε σάρκα και οστά στο 19ο επεισόδιο. Ο χαμός που προκάλεσε η νυχτόβια θεία είχε να κάνει με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Γιάννη, ο οποίος δεν ήθελε να ανακαλύψει η θεία του ότι δεν του αρέσουν οι γυναίκες. Έτσι λοιπόν παρουσίασαν τη Δήμητρα ως γκόμενα του Γιάννη και τη Ρένια ως γυναίκα του Σπύρου. Κάπου όμως στο ξεμπέρδεμα του μπερδέματος η θεία τους έκανε τσακωτούς και ο Γιάννης έμαθε την «αλήθεια» από τα χείλη της, μαζί με την υπόσχεση να του βρει αυτή νύφη. Η ατάκα της θείας που μας έμεινε: «Μπράβο αγόρι μου τον έφαγες τον τυρέμπορα».

 

9. Ο Επενδυτής

Σε μια προσπάθεια ο Σπύρος να «ανοίξει» τις δουλειές του και να κάνει επενδύσεις, γνωρίζει τον, εκ Γιοχάνεσμπουργκ ορμώμενο επιχειρηματία, Τζον Βαρδαξή-Κουτρουμπέση. Το ρόλο ερμηνεύει ο Άλκης Παναγιωτίδης, ο «υπουργός Σταυριανίδης» που ξεκίνησε την ιστορία της παρέας του Παρά Πέντε.  Ανάμεσα στα δύο διαμερίσματα αρχίζουν οι διαμάχες για το ποιος θα πάρει με το μέρος του τα λεφτά του πλούσιου: ο Σπύρος θέλει να φτιάξει δικό του κανάλι και ο Βλάσης μία δισκογραφική εταιρεία, ενώ ο Γιάννης προτείνει επενδύσεις στον τουρισμό. Και τα δύο ζευγάρια καλούν σε γεύμα τον κύριο Τζον – αυτός όπου τον καλούνε πάει- και συνεργάζεται με τον μπάτλερ Χαλακατεβάκη, καθότι άφραγκος στην πραγματικότητα, για να φάει ένα κτήμα της Δήμητρας. Μετά τα γέλια και τις συγγένειες με τις Στήλες του Ανδριανού, καταφθάνει ο εισαγγελέας, για να τον συλλάβει και η ατάκα του Σπύρου που μας μένει «Είναι απατεώνας ο κύριος;».

 

10. Κύριε Διευθυντά

Οι μέθοδοι για να τουμπάρουν και να έχουν οι Απαράδεκτοι του χεριού τους το αφεντικό της εταιρείας που δουλεύει ο Σπύρος και ο Βλάσης έγραψαν ιστορία. Ο κύριος διευθυντής – ή χαϊδευτικά Κίτσος- εμφανίζεται σε δύο επεισόδια και τον ενσαρκώνει ο Αλέξανδρος Κολιόπουλος. Στο 11ο επεισόδιο η Δήμητρα διεκδικεί τα δικαιώματα της, ακούγοντας Λίτσα Διαμάντη, αλλά ο Σπύρος προσπαθεί να έχει το πάνω χέρι και καλεί τον διευθυντή στο σπίτι του για φαγητό. Ο Κίτσος όμως, αντί να συμπεριφερθεί ως κουλτουριάρης συλλέκτης αμφορέων που ακούει μόνο Casta Diva, καταλήγει να χορεύει τσιφτετέλι με τη Δήμητρα και να της δίνει τη διαφήμιση για το ούζο που διεκδικούσε ο Βλάσης. Το απόφθεγμα της Δήμητρας που μας έμεινε: «Υπάρχεις, όταν πραγματώνεις αυτό που επιθυμείς χωρίς να ενοχλείς τον άλλο» και το συνοδεύουμε με λαϊκά ακούσματα.

Λίγο πριν το τέλος της σειράς, ο Σπύρος μαθαίνει ότι μπαίνουν ξένοι επενδυτές στην εταιρεία και προσπαθεί να γλείψει τον διευθυντή. Όπως και στις προηγούμενες επενδύσεις, έτσι και τώρα, τα δύο διαμερίσματα προσπαθούν το κάθε ένα να πάρει τον διευθυντή με το μέρος του, αλλά ο Κίτσος περνάει μια φάση κατάθλιψης και θέλει να πηδήξει από το μπαλκόνι, γιατί έπιασε τη γυναίκα του με τον καλύτερο του φίλο, αφού δύο χρόνια δεν μπόρεσε να ενεργήσει ως άντρας. Φτάνουν σε σημείο να κάνουν Πάσχα πριν τα Χριστούγεννα, ρίχνουν τη Ρένια δίπλα του, ο Χαλακατεβάκης γίνεται ψυχολόγος και τελικά κανείς δεν κατάλαβε σε ποιον όροφο βρισκόμαστε τελικά. Η ατάκα που μας έμεινε «Δύο χρόνια κούκου τίποτα; Περάστε στη βεράντα».

 

Bonus guests: Ο «ανιψιός» Τάκης Παπαματθαίου, η «ερωμένη» Ελένη Φιλίνη, ο «συνδικαλιζόμενος μπάτσος» Πέτρος Φιλιππίδης, η «κουμπάρα» Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο «ιπτάμενος» Αίας Μανθόπουλος, η «πολλά ωραία» Μαρία Φιλίππου, η «αριστοκράτισα» Ναταλία Τσαλίκη, ο «καταληψίας» Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο «μπράβος» Βασίλης Κούκουρας, ο «μπατζανάκης» Κώστας Φλωκατούλας, ο «οικολόγος» Νίκος Αλεξίου, ο «γιατρός» Περικλής Αλμπάνης, ο «πεθερός» Νίκος Γαρουφάλου, ο «γυμναστής» Μελέτης Γεωργιάδης, ο «ερωτευμένος» Τάκης Χρυσικάκος, ο «γιατρός» Κώστας Ευρυπιώτης, ο «χλαπάτσας» Δημήτρης Φραγκιόγλου και πολλοί άλλοι τους οποίους ξεχάσαμε στο ταξίδι μας στην Πορτογαλία.

Πηγή εικόνας: mega tv

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη