Όπως πάντα το Hollywood αλλά και άλλες κινηματογραφικές έδρες, έχουν να σου δώσουν πληθώρα ιδεών για ό, τι σκέφτεσαι να πεις ή να κάνεις στη ζωή σου. Και φυσικά αφού σχεδόν σ’ όλες τις ταινίες κυριαρχεί ο έρωτας ή ελλοχεύει κάπου αμυδρά, κάπου εκεί στα περισσότερα επικά φινάλε έπεφτε και μια πρόταση γάμου. Δεν ξέρουμε βέβαια πώς κατέληγαν τελικά αυτές οι σχέσεις, αλλά σίγουρα ο κινηματογράφος έχει να προτείνει τρόπους για προτάσεις γάμου για κάθε γούστο και χαρακτήρα.

 

1. «Gone with the Wind» (1939) – Clark Gable & Vivien Leigh

Αν και το πήγαμε πολύ παλιά, η σκηνή της πρότασης του Rhett στη Scarlet παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις ωραιότερες και χαρακτηριστικότερες στιγμές του ζευγαριού. Η Scarlett, έχοντας χηρεύσει για δεύτερη φορά μετά από δύο γάμους συμφερόντων, σκέφτεται τη ζωή της πάντα με γνώμονα τον εαυτό της με τον Rhett να την προκαλεί και να την ιντριγκάρει για ακόμη μία φορά. «I can’t go all my life waiting to catch you between husbands» θα της πει, σκάζοντάς της ένα επικό φιλί και κερδίζοντας επάξια το «ναι» της.

 

2. «Stepmom» (1998) – Julia Roberts & Ed Harris

Αν και η ταινία αυτή μετράει ήδη 25 χρόνια, η σκηνή της με την πρόταση γάμου παραμένει από τις πιο πρωτότυπες που έχουμε δει. Όταν ο Luke ζητάει από την Isabel -τη θετή μητέρα των παιδιών του- να παντρευτούν, δεν τη ρωτάει απλά. Της δίνει ένα κουτάκι όπου μέσα υπάρχει ένα μικρό κουβαράκι με κλωστή. Αυτή φυσικά ξαφνιάζεται αλλά αυτός δένει την αρχή της κλωστής στο δάχτυλό της και ξετυλίγει σιγά σιγά την κλωστή προς το μέρος του. Όταν φτάνει κοντά στην καρδιά του, περνάει στην κλωστή το δαχτυλίδι, το οποίο «προσγειώνεται» στο δάχτυλό της. Κάπως έτσι της ζητάει να μη σπάσουν ποτέ την κλωστή που ενώνει τις καρδιές τους. Τι πιο πρωτότυπο από αυτό!

 

3. «Forest Gump» (1994) – Tom Hanks & Robin Wright

Η ιστορία του Forrest Gump είναι σ’ όλους μας λίγο πολύ γνωστή. Η μεγάλη του αγάπη, η ατίθαση Jenny, πολλές φορές αναζήτησε καταφύγιο στην αγκαλιά του. Όταν της ζήτησε να παντρευτούν, σε μια εντελώς απρόσμενη στιγμή για αυτήν, η μεγάλη ερώτηση συνοδεύτηκε από μια φράση « I‘m not a smart man but I know what love is». Κάπως έτσι εμείς είπαμε «ναι» αλλά αυτή είπε «όχι».

 

4. Love Actually (2003) – Colin Firth & Lucia Moniz

Μία από τις επικρατέστερες στιγμές της ταινίας αυτής ήταν η πρόταση γάμου του Jamie στην Aurelia. Σε μια γλώσσα -γλυκύτατη κατά τ’ άλλα- ακούσαμε έναν Jamie να μιλάει μετά βίας και σπαστά τα πορτογαλικά. Φυσικά όταν έχεις για κοινό ένα ολόκληρο μαγαζί, δε βοηθάει και πολύ στο «σπάσιμο» της γλώσσας. Η γλυκιά σερβιτόρα είπε το «ναι» στα αγγλικά και κάποιοι από το κοινό ζήτησαν μετάφραση, αλλά το χαμόγελό των δύο ερωτευμένων ήταν αρκετό, για τους χειροκροτήσει ένα ολόκληρο μαγαζί.

 

5. Runaway Bride (1999) – Julia Roberts & Richard Gere

Είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει ταινία με τη Roberts που να μην έχει μια επική σκηνή πρότασης γάμου. «Η νύφη το ‘σκασε» – όπως είναι ο ελληνικό τίτλος της- είναι μια ταινία όπου η Maggie έχει ξεφύγει από αρκετούς γάμους, παρατώντας τους γαμπρούς στις εκκλησίες. Παρόλα αυτά ο Ike έρχεται, για να ερευνήσει το μυστήριο αυτής της ιδιόρρυθμης νύφης. Η στιγμή που κάνει πρόταση γάμου η Maggie στον Ike είναι ίσως η πιο απλή ώριμη πρόταση γάμου που υπάρχει με τη μελλοντική νύφη να γονατίζει μπροστά του: «I guarantee that we’ll have tough times. And I guarantee that at some point, one or both of us will want to get out. But I also guarantee that if I don’t ask you to be mine, I’ll regret it for the rest of my life. Because I know in my heart you’re the only one for me» θα του πει και φυσικά η ταινία θα έχει ένα υπέροχο happy-end.

 

6. Notting Hill (1999) – Julia Roberts & Hugh Grant

Για ακόμα μία φορά θα πρέπει να αναφερθούμε σε ταινία της Roberts και αυτό γιατί εκείνη την περίοδο, η καριέρα της γνώριζε μεγάλη άνθηση. Στην ταινία «Notting Hill» είδαμε μια περίπτωση μιας μεγάλης σταρ του Hollywood, της Anna Scott, που ερωτεύεται έναν απλό και βαρετό βιβλιοπώλη, τον William Thaker, σε μια γωνία του Λονδίνου. Η σκηνή λίγο πριν το τέλος της ταινίας όπου η Anna ζητάει από τον Will να είναι μαζί είναι ίσως από τις πιο ωραίες στιγμές της ταινίας. Ουσιαστικά η σκηνή δείχνει δύο κόσμους εντελώς αντίθετους που προσπαθούν να ενωθούν μέσω της αγάπης και του έρωτα που νιώθουν οι δύο αυτοί άνθρωποι. Ο William της λέει «I live in Notting Hill, you live in Beverly Hills. Everyone in the world knows who you are , my mother has trouble remembering my name». Και η Άννα απλά θα απαντήσει: «I’m also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her». Αν και η απάντησή του είναι αρνητική στη συγκεκριμένη σκηνή, θα ακολουθήσει μια κωμικοτραγική σκηνή στο τέλος της ταινίας όπου το ζευγάρι θα καταλήξει μαζί.

 

7. My Big Fat Greek Wedding (2003) – Nia Vardalos & John Corbette

Αν και όλη η ταινία είναι γεμάτη Έλληνες, φαγητό, δυνατή μουσική, φωνές και οτιδήποτε άλλο θυμίζει ελληνικό, η πρόταση γάμου είναι ίσως και η πιο απλή και συνάμα ρομαντική που έχουμε δει σε σύγχρονη ταινία. Ο Ian έψαχνε την κατάλληλη στιγμή, για να ρίξει την ερώτηση. Η Τούλα αμέσως είπε το «ναι» και τότε της έδωσε το δαχτυλίδι, που κρατούσε κρυφό, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Και αυτή η στιγμή ήρθε χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, σε μια ιδιαίτερη στιγμή στο μισοσκόταδο. Βέβαια δεν ήξερε ο Ian τι τον περίμενε μετά τη φράση «Everybody this Ian» και έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια του στον κόσμο των Ελλήνων. Η οποία περιπέτεια του έγινε ακόμα μια ταινία, μια μίνι σειρά και τώρα ετοιμάζεται και τρίτη ταινία.

 

8. Sex and the City (2008) – Sarah Jessica Parker & Chris Noth

Η πρόταση γάμου που περιμέναμε εδώ και πάρα πολλές σεζόν ήρθε τελικά στην ταινία μετά το τέλος της σειράς «Sex and the City». Ο Mr Big έκανε πρόταση γάμου στην Carrie χωρίς όμως την αναμενόμενη γκλαμουριά. Τη θέση του μονόπτερου πήρε το «something blue» γοβάκι της που ήταν ξεχασμένο στη ντουλάπα του μελλοντικού σπιτιού τους. Αυτό το Manolo Blahnik γοβάκι που ένωσε το ζευγάρι που λατρέψαμε χωρίς δεξιώσεις και πάρτι, σε μια πρόταση γάμου που κατέληξε στο έλαβε χώρα σε μια αίθουσα Δημαρχείου. Ήταν μια κατάληξη που περιμέναμε και θέλαμε να έχει αυτό το ζευγάρι και ειδικά για την Carrie ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε και όχι αυτό που άρμοζε σε μια νεοϋορκέζικη φιγούρα.

 

9. Pride and Prejudice (2005) – Matthew Macfadyen, Keira Knightley & Tom Hollander

Στον κόσμο της Jane Austin έχουμε διαβάσει πολλές προτάσεις γάμου, με τον τρόπο που γινόντουσαν πριν από δύο αιώνες και πλέον στην Αγγλία. Κάποιες απορρίπτονται πανηγυρικά και κάποιες γίνονται αποδεκτές σκορπώντας χαμόγελα. Στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Περηφάνια και Προκατάληψη» το 2005 είδαμε δύο προτάσεις προς την πρωταγωνίστρια Elizabeth Bennet, οι οποίες αν και διαφέρουν από το βιβλίο σε αρκετά σημεία, έδωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό την εικόνα της εποχής ως προς τον τρόπο σκέψης των ερωτευμένων και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν. Στην πρώτη πρόταση που δέχεται από τον «αντιπαθητικό» ξάδερφο Bennet -στην ταινία τον ερμηνεύει ο Tom Hollander- του ρίχνει μια χυλόπιτα άνευ προηγουμένου, έχοντας τις ευλογίες του πατέρα της, αλλά και την γκρίνια της μαμάς της. Η δεύτερη πρόταση γάμου διαδραματίζεται σε ένα σκηνικό βγαλμένο μέσα από τις αναρίθμητες περιγραφές της Austin: αγγλική ύπαιθρος, υγρασία και βροχές, μουντό σκηνικό χωρίς πολλά χρώματα με τη σκέψη του θεατή και του αναγνώστη να επικεντρώνεται στους πρωταγωνιστές: στην Elizabeth και στον κύριο Darcy. Ο οποίος κάνει στην άκρη τις προκαταλήψεις του και τη ζητάει σε γάμο και αυτή βάζει ασπίδα της την περηφάνια της και του απαντάει αρνητικά «From the first moment I met you, your arrogance and conceit, your selfish disdain for the feelings of others made me realize that you were the last man in the world I could ever be prevailed upon to marry» του απαντάει και αυτός ζητάει συγνώμη για το ότι ξόδεψε το χρόνο της. Επειδή όμως η ζωή έχει γυρίσματα, η πρόταση γάμου στο τέλος έρχεται με το επικό «ναι» – αρκετά διαφορετικά από την εκδοχή του βιβλίου- χωρίς περηφάνιες και προκαταλήψεις.

 

10. Bridget Jones: Edge of a Reason (2004) – Renée Zellweger & Colin Firth

Πόση καταστροφή και γκαντεμιά είχε η ηρωίδα -almost 40- Bridget Jones στην πρώτη ταινία; Ε στη δεύτερη απλά γκρέμισε ό, τι άφησε όρθιο στην πρώτη. Και ειδικά στην πρόταση γάμου που ο δόλιος ο Mark Darcy ήθελε να την κάνει από καιρό αλλά ας όψεται τα διπλωματικά επεισόδια, οι συναδέλφισσές του, οι νόμοι της Ταϋλάνδης και ο αχόρταγος Daniel Cleaver. Αφού έκανε κοντά μια ώρα να διαλέξει φόρεμα με το ταξίμετρο να ανεβαίνει, μόλις έφτασε στα δικαστήρια, έγινε λούτσα. Και όταν ο δύσμοιρος Mark της λέει ότι έχει να της κάνει μια ερώτηση, η πρωταθλήτρια της γκάφας Bridget του απαντάει: «Εντάξει αρκεί να μην είναι ‘θα με παντρευτείς;’». Κάπου εκεί είπαμε ότι δε γίνεται να είναι τόσο κουκουρούκου η κοπέλα -σε συνδυασμό με την απογοήτευση στο πρόσωπο του Mark- και ευτυχώς έδωσε η ίδια τη λύση. Ξαναπήγαν τη σκηνή, προσποιούμενοι ότι δεν πέταξε καμία κοτσάνα και κάπως έτσι είπε το «ναι». Καμιά φορά το rewind βοηθάει.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου