Τις τελευταίες ημέρες οι φίλοι της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα βιώνουν μια υπέροχα διασκεδαστική εμπειρία με το επικό τρολάρισμα που ρίχνουν οι χρήστες του Twitter σε γνωστό δικηγόρο για τις «γαλλικές» λέξεις που χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την εκπροσώπηση πολιτικού στο Βέλγικο δικαστήριο. Οι απόψεις κατά πόσο ήταν γαλλικά αυτά που είπε και κατά πόσο η κυρία που υπερασπίζεται ήταν τελικά στο Κορωπί ή όχι έκαναν κάποιους χρήστες να αναρωτηθούν, γιατί μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, αφού -όπως μάλλον αποδείχτηκε- δεν γνώριζε καλά τη γλώσσα και η έλλειψη της προφοράς έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Το όλο τρολάρισμα ήρθε στην κορύφωσή του, όταν το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανέβασε σχεδόν αμέσως μια διαφήμιση με τίτλο «Παρλε Βου Φρανσε» με hashtag #ΚΟΡΩΠΙ_ΖΑΜΕ και γνώρισε την αποθέωση από την πλειοψηφία των χρηστών του Facebook.

Δεν είναι δύσκολο να μάθεις μια ξένη γλώσσα, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Η αλήθεια είναι πως αυτά που σου δείχνουν οι καθηγητές στα μαθήματα διαφέρουν από όσα θα κληθείς να διαχειριστείς όταν με το καλό βρεθείς στη χώρα και χρειαστεί να μιλήσεις. Ναι, τα μαθήματα όντως βοηθάνε, ειδικά αν ο καθηγητής της ξένης γλώσσας έχει μεταδοτικότητα, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κόσμος στην καθημερινότητα με αυτή που θα βρεις στα βιβλία, διαφέρουν, όπως και ο γραπτός με τον προφορικό λόγο. Πριν φτάσεις όμως σε σημείο να χρησιμοποιήσεις μια ξένη γλώσσα δημόσια, μπορούμε να σου προτείνουμε πέντε τρόπους να γνωρίσεις καλύτερα τη γλώσσα που θέλεις και να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

 

1. Έλα σε επαφή με άτομα που μιλούν τη γλώσσα

Τι πιο υπέροχο να ζητήσεις από φίλους που ζούνε στο εξωτερικό να σου μιλάνε μόνο στη γλώσσα τους, την οποία και θέλεις να μάθεις;  Μπορεί στην αρχή να επιλέγεις να απαντάς στην κοινή σας γλώσσα, αλλά με τον καιρό θα πάρεις τον αέρα που χρειάζεσαι και θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς εκφράσεις της καθημερινότητας. Βοηθάει πολύ αυτή η διαδικασία, γιατί ξέρεις ότι οι φίλοι το κάνουν για να σε βοηθήσουν. Ακόμα, όταν κάποιος είναι φίλος σου έχει το θάρρος να σε διορθώσει -χωρίς να φοβάται ότι θα παρεξηγηθείς και χωρίς να γελάσει με τα λαθάκια που κάνεις- ενώ εσύ μαθαίνεις βιωματικά, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξεις σε τετράδια και βιβλία.

 

2. Δες ταινίες και σειρές χωρίς υπότιτλους

Το να γυρίσεις το Netflix στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις ή το να δεις μια ταινία χωρίς υπότιτλους είναι μια τολμηρή μέθοδος. Και αυτό γιατί μπορεί να μην καταλάβεις βασικά πράγματα από το νόημα και να μην μπορέσεις να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό όμως που θα μπορούσε εδώ να βοηθήσει είναι να δεις ταινίες και σειρές που έχεις ξαναδεί, αυτή τη φορά χωρίς υπότιτλους. Σιγά σιγά θα αρχίσεις να συνδέεις τις λέξεις και τις εκφράσεις των ηθοποιών με αυτά που ήδη γνωρίζεις και έτσι θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις πρώτα από σειρές και ταινίες που αφορούν στην καθημερινή ζωή και στη συνέχεια να μπεις στα βαθιά με παραγωγές εποχής που έχουν να κάνουν με ιστορικά γεγονότα, αφού εκεί μπορεί να ακούσεις λέξεις και εκφράσεις άλλης εποχής. Λίγη προσοχή χρειάζεται και στις σειρές επιστημονικής φαντασίας και μυθοπλασίας, καθώς οι σεναριογράφοι κάποιες φορές σκαρφίζονται δικές τους λέξεις, στίχους και εκφράσεις.

 

 

3. Άκου τραγούδια, αλλά με προσοχή

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επαφή με τραγούδια στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις. Σίγουρα το να έχεις συνεχή ακούσματα σε βάζει στο κλίμα και σε βοηθάει να εξοικειωθείς με τη γλώσσα. Η προσοχή όμως που χρειάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος έχει να κάνει με το είδος της μουσικής. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν είδη μουσικής που χρησιμοποιούν λέξεις από την αργκό ή εκφράσεις που αλλάζουν γραμματικά λόγω ποιητικής αδείας. Ο ποιητικός λόγος που χρησιμοποιείται συχνά στα τραγούδια για τη ροή του λόγου μπορεί πολλές φορές να μπερδέψει τον ακροατή και άλλα να νομίζει ότι λέει ο ερμηνευτής και άλλα να λέει. Ευτυχώς που στις μέρες υπάρχει στο διαδίκτυο μια μεγάλη γκάμα ιστοσελίδων με lyrics και μεταφράσεις που βοηθάνε όποιον θέλει να μάθει τα λόγια κάθε τραγουδιού.

 

4. Να ενταχθείς σε ομάδες στα social

Υπάρχουν ομάδες στα social media, όπου άτομα που μαθαίνουν τη γλώσσα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με native speakers, οι οποίοι τους βοηθάνε στην εκμάθηση. Σε αυτές τις ομάδες μπορεί να βρεις από συνταγές μαγειρικής μέχρι κωμικές εικόνες memes για θέματα επικαιρότητας, τα οποία επιτρέπουν σε χρήστες της εκάστοτε γλώσσας να πάρουν στοιχεία της και να τα κάνουν δικά τους με ευχάριστο τρόπο. Στα γκρουπ αυτά υπάρχουν ακόμα και κουίζ που σε βοηθούν να εξασκήσεις τις γνώσεις σου και φυσικά να γνωρίσεις κόσμο από άλλες χώρες, με κοινό σας στοιχείο τη διάθεση για εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

 

5. Να μετακομίσεις στη χώρα

Αν η ζωή και η τσέπη σου το επιτρέπουν, ο ιδανικότερος τρόπος να μάθεις μια ξένη γλώσσα είναι να μετακομίσεις στη χώρα όπου τη μιλούν. Ακόμα και αν δεν επιδιώκεις να γίνει άμεσα, τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λιγότερο από έναν μήνα, θα μπορέσεις να μιλήσεις τη γλώσσα, κυρίως μέσα από καθημερινές διαδικασίες, όπως η συνομιλία με την ταμία του σούπερ-μάρκετ ή τον υπάλληλο στα εκδοτήρια του σταθμού των τρένων. Όταν όλο το περιβάλλον κινείται στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις και επιδιώκεις να ενταχθείς σε αυτό το περιβάλλον, τότε θα έχεις και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Αρκεί να θυμάσαι ότι κάθε λαός έχει εκφράσεις και χειρονομίες που μπορεί να τον προσβάλλουν και γι’ αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός. Γιατί άλλο Paris κι άλλο Κορωπί…

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.