Ναι, έχουμε πολύ άγχος. Ναι, το άγχος μάς τρώει τα σωθικά. Έχουν βγει κι έχουν εφευρεθεί τρόποι και τρόποι καταπολέμησης και διαχείρισης του άγχους. Κάποιοι βατοί, κάποιοι χρονοβόροι. Κάποιοι αποδίδουν, κάποιοι όχι. Μέσα λοιπόν σε αυτή την τεράστια λίστα υπάρχουν και κάποιοι τρόποι λίγο πιο εκκεντρικοί – μπορούμε να τους πούμε περίεργους κι ασυνήθιστους σίγουρα. Όπως, για παράδειγμα, το αγκάλιασμα μιας αγελάδας ή αλλιώς «Cow cuddling».

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε κάτι τέτοιο να έχει ξεκινήσει απ’ τη μακρινή Ινδία που η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο, ξεκίνησε απ’ την Ολλανδία. Περιέργως, δεν είναι μια καινούργια μέθοδος ή κάποια καινούργια μόδα απ’ τη Γη του gouda και του edam καθώς εμφανίστηκε πρώτα σαν χόμπι περίπου πριν από περίπου 12 χρόνια. Η προσπάθεια ξεκίνησε πρωτίστως στο να καταφέρει να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη ζωή και στη φύση κι έτσι κάποια αγροκτήματα άρχισαν ν’ ανοίγουν τις πύλες τους στον κόσμο, προκειμένου να φέρουν τους επισκέπτες σ’ άμεση επαφή με τα ζώα και με τη ζωή στην ύπαιθρο.

Μέσα λοιπόν, από κάποιες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι το αγκάλιασμα της αγελάδας μειώνει το στρες και το άγχος ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση άλλων ψυχικών νοσημάτων όπως: η κατάθλιψη κι η μελαγχολία. Βέβαια, σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι υπάρχουν έρευνες απ’ την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ που έχουν αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με τα ζώα -όχι μόνο τα κατοικίδια- μπορεί να μειώσει το στρες, να βοηθήσει στο να έχεις καλύτερη σχέση με τον εαυτό σου και με το σώμα σου αλλά και να φέρει τα θετικά συναισθήματα στην επιφάνεια πιο εύκολα απ’ οποιαδήποτε άλλη καθημερινή συνήθεια.

Πάνω σ’ αυτό ίσως να βασίστηκαν οι φίλοι μας οι Ολλανδοί και μέσα απ’ τους τόνους τυριών και κασεριών που έχουν προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα θέλησαν να δώσουν και μια ακόμη λύση που θα μειώσει το άγχος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αγροκτήματα τα οποία διαθέτουν τον χώρο και τα ζώα τους γι’ αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή μπορείς εσύ να τα επισκεφτείς και να περάσεις κάποιες ώρες εκεί προκειμένου ν’ αποβάλεις το άγχος απ’ τη ζωή σου.

Πώς όμως λειτουργεί αυτή η μέθοδος του «Cow cuddling»;

Δεν μπορείς φυσικά να μπεις μέσα στο αγρόκτημα και να πας κατευθείαν ν’ αγκαλιάσεις μια αγελάδα στο άσχετο γιατί είναι πολύ πιθανό αυτή ν’ αντιδράσει και να προκύψει ατύχημα. Η Emma Beddington, αρθρογράφος της εφημερίδας The Guardian, παρουσίασε μέσα απ’ το άρθρο της αυτή τη «wellness experience» -όπως τη χαρακτήρισε- που είχε σ’ ένα αγρόκτημα στο ανατολικό Yorkshire της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο συγκεκριμένο αγρόκτημα, οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται για αγκάλιασμα έχουν περάσει μια ειδική εκπαίδευση 5 μηνών ώστε να παραμένουν ήρεμες και φιλικές προς τους ξένους. Το πακέτο της επίσκεψης κοστίζει 50£ και περιλαμβάνει τρεις ώρες αγκάλιασμα των αγελάδων, βούρτσισμα των μικρών μοσχαριών, περίπατο ανάμεσα στα υπόλοιπα ζώα και ξενάγηση στη φάρμα. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, είναι σχεδόν δυσεύρετα πλέον τα εισιτήρια καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση κι έχουν έρθει για αυτό τον σκοπό στη φάρμα άνθρωποι από πολλά μέρη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, επισκέπτες που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές ή βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν αναφέρει το πόσο ευεργετική είναι αυτή η επίσκεψη κι η επαφή με τις αγελάδες.

Αυτή η μέθοδος αν και λίγο διαφορετική έχει κάποια βάση.  Ανάμεσα στις έρευνες που έγιναν για τον κορωνοϊό, υπήρξε και μία η οποία ανέφερε ότι οι αγελάδες δεν είναι τόσο επιρρεπείς στο να κολλήσουν κι αυτό οδήγησε υποστηρικτές της μεθόδου να προτείνουν το αγκάλιασμα των αγελάδων ως κάτι όχι τόσο επίφοβο. Μπορεί όμως οι Ολλανδοί με τα τυριά και τα αγροκτήματα να θεωρούνται πρωτοπόροι, όμως οι Αμερικανοί το ‘χουν φτάσει το cow cuddling σ’ άλλο επίπεδο και πλέον είναι μια αρκετά διάσημη μέθοδος ευεξίας που συστήνεται από life coaches και ψυχολόγους.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε και την περίπτωση της Ινδίας όπου η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο και για τους Ινδουιστές είναι το σύμβολο της Μητέρας Γης. Θέλοντας λοιπόν να κρατήσουν τις δικές τους παραδόσεις και ν’ αποβάλλουν τυχόν ξενόφερτες, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε το Κρατικό Συμβούλιο Προστασίας των ζώων της Ινδίας ζήτησε απ’ τους πολίτες της χώρας στις 14 Φεβρουαρίου να μη γιορτάσουν την εισαγόμενη Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά την ημέρα «Αγκαλιάς της Αγελάδας».

Μέλη της κυβέρνησης χαρακτήρισαν τις αγελάδες ως θεμέλιο πολιτισμού της χώρας και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «το αγκάλιασμα των αγελάδων θα φέρει συναισθηματικό πλούτο και θ’ αυξήσει την ατομική και συλλογική ευτυχία».

Όπως και να ‘χει βλέπουμε ότι, είτε επιστημονικά, είτε πολιτιστικά, το αγκάλιασμα της αγελάδας για κάποιους φέρνει πολύ θετικά αποτελέσματα. Βέβαια, αν εμείς ξαμοληθούμε στ’ αγροκτήματα κι αρχίζουμε ν’ αγκαλιάζουμε αγελάδες ίσως να φανεί περίεργο και κάποιοι να το θεωρήσουν τρελό κι ανούσιο. Το point όμως της ιστορίας είναι ένα· η επαφή με τα ζώα έχει σίγουρα θετικά αποτελέσματα για την ψυχική μας υγεία, είτε μιλάμε για ένα ζώο αγκαλιάς, είτε μιλάμε για ένα ζώο μεγαλύτερο μεγέθους όπως μια αγελάδα.

Πηγή εικόνας:

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος