Πριν από 5 χρόνια περίπου, μια είδηση στις κοσμικές στήλες πάγωσε το ελληνικό κοινό. Η νεαρή παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Νανά Καραγιάννη βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της και επίσημη αιτία θανάτου είναι η πολυοργανική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα νευρικής ανορεξίας. Λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, η Καραγιάννη μίλησε ανοικτά για τη νόσο που την ταλαιπωρούσε και για τις συχνές μάχες που έδινε με το «θηρίο» που ακούει στον επιστημονικό όρο «Anorexia Nervosa».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που κυκλοφόρησε η φήμη πως πάσχει από νευρική ανορεξία, ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται τι είναι αυτή η νόσος και πώς φτάνει κάποιος σε σημείο αποστέωσης. Κάποιοι επανέφεραν στη μνήμη τους εμφανίσεις της Πριγκίπισσας Diana, η οποία για πολλά χρόνια υπέφερε από βουλιμία, μια νόσος που επίσης σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές και θεωρείται ξαδερφάκι της ανορεξίας. Η ανάγκη των ατόμων που πάσχουν από Anorexia Nervosa να χάσουν κιλά πηγάζει ουσιαστικά από μια ψευδαίσθηση που δημιουργούν για τον εαυτό τους όταν στέκονται μπροστά στον καθρέπτη. Αν και ο καθρέπτης δε λέει ψέματα για αυτό που αντικατοπτρίζεται, στην περίπτωση των ατόμων με νευρική ανορεξία το μυαλό δίνει μια κάπως περίεργη εντολή. Ένας δαίμονας -που συνήθως είναι τα κοινωνικά στερεότυπα και οι ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται τα άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη νόσο- παίζει τα δικά του παιχνίδια.

Για τις πιέσεις που δέχτηκε σε νεαρή ηλικία μίλησε και η Τατιάνα Στεφανίδου, όταν κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής της με τον χορό έφτασε με ύψος 1,72μ. να ζυγίζει κάτι λιγότερο από 50 κιλά: «Έχει φταίξει ο χορός και η σχέση με τη μάνα. Είχα πλάσει και την εικόνα της τελειότητας στο μυαλό μου, συν ο χορός που πρέπει να είσαι σκελετός, με οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές». Στα ίδια μονοπάτια κινήθηκε και η Ζέτα Δούκα, η οποία βίωσε τη νευρική ανορεξία στην εφηβική ηλικία και παραδέχτηκε ότι μπορούσε να κάνει εμετό μέχρι και 10 φορές την ημέρα προκείμενου να παραμείνει αδύνατη. Κατάφερε όμως με την κατάλληλη θεραπεία να νικήσει τον δικό της δαίμονα και σήμερα είναι πρόεδρος της «Ανάσα», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη στήριξη ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

Στον φαντασμαγορικό κόσμο της διεθνούς show business το να είσαι αδύνατος για πολλά χρόνια θεωρούνταν απαραίτητο για να εδραιωθείς και να ζήσεις το όνειρο της φήμης και της δόξας. Αυτή η νοοτροπία οδήγησε πολλές celebrities να παλέψουν με τον σκοτεινό δαίμονα της νευρικής ανορεξίας και παρ’ όλο που αρκετές κατάφεραν να το ξεπεράσουν, λίγες ήταν αυτές που βγήκαν και μίλησαν ανοιχτά. Ανάμεσά τους η Mary-Kate Olsen, η οποία κατηγόρησε ευθέως τον κόσμο του Hollywood που επιβάλει το αδύνατο σώμα ως μόδα. Η Victoria Beckham στο βιβλίο της «Learning to fly» το 2001 θα μιλήσει για την ανάγκη που ένιωθε να μετριέται με μια μεζούρα για να δει πόσο αδυνάτισε, μιας και για μεγάλο διάστημα τρεφόταν μόνο με λαχανικά, χωρίς να καταλάβει πως πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή.

Οι φήμες και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν θέλουν και άλλους διάσημους να παλεύουν με τη συγκεκριμένη νόσο, χωρίς όμως να το έχουν παραδεχτεί δημόσια. Αν και τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία της εικόνας έχουν εισχωρήσει και τα πιο juicy κορμιά, ο δαίμονας δεν έχει εξαλειφθεί. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο ίδιος ο ασθενής δε νιώθει ότι νοσεί και δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει διαφορετική εικόνα για τον εαυτό του από αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κάπου στα σκοτάδια της νευρικής ανορεξίας το μυαλό μπερδεύεται και μαζί χάνεται και το σώμα. Ο νους πρέπει να βάλει δύναμη για να ανάψει το φως. Δεν είναι εύκολο να παλέψεις με τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, όμως με τη βοήθεια ειδικών, με στήριξη από δικούς σου ανθρώπους και με πολλή προσπάθεια και θέληση, μπορείς να βγεις αλώβητος απ’ αυτό το σκοτεινό μονοπάτι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.