Article of the day: 10 πράγματα που κάνεις και δε φαντάζεσαι ότι προκαλούν άγχος από τη Νίκη Χατζηευστρατίου.

pillow6603

Και κάπως έτσι και αυτή η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Ήταν όμορφη, με φυσική παρουσία των παιδιών στo σχολείο, κάτι το οποίο στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Λίγες μέρες έχουν απομείνει έως ότου κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαιράκι που έρχεται. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς δεν υπάρχει η ανάλογη παύση απ’ τις δουλειές μας, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη σκέψη ποιος θα κρατήσει τα παιδιά -με πρώτη ψήφο να δίνεται στους παππούδες, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο summer camp ή στην κατασκήνωση.

Τα summer camp διοργανώνονται συνήθως από το ίδιο το σχολείο, από αθλητικούς ομίλους, ακόμα και από παιδότοπους ή πολυχώρους με στόχο την απασχόληση του παιδιού όσο οι γονείς εργάζονται. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά το πρωί και περνούν να τα πάρουν μεσημεράκι ή απόγευμα, ανάλογα τα ωράριά τους. Στόχος είναι να απασχοληθούν τα παιδιά δημιουργικά με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την ηλικία τους και να περάσουν όμορφα τις ώρες που βρίσκονται εκεί. Στο summer camp είναι συνήθως διαθέσιμη πληθώρα από δραστηριότητες, ενώ καταξιωμένοι δάσκαλοι – παιδαγωγοί αναλαμβάνουν να απασχολήσουν τα παιδιά και να τους μάθουν νέα πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε ένα τέτοιο camp τα παιδιά κάνουν κατασκευές, ζωγραφίζουν, παίρνουν μέρος σε ομαδικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια, παίζουν θέατρο, τραγουδάνε. Άλλες φορές διοργανώνονται θεματικά εργαστήρια, όπως κηπουρικής, κεραμικής, ρομποτικής, μαγειρικής. Σε ένα summer camp λαμβάνουν χώρα επισκέψεις στο ζωολογικό κήπο, στη θάλασσα για μπάνιο, στο λούνα παρκ, σε κήπους με φυτά για περίπατο και εξερεύνηση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες υπάρχουν διαλείμματα για να φάει το παιδί κολατσιό ή μεσημεριανό, ενώ δίνεται και ελεύθερος χρόνος να κάνουν τα παιδιά ό,τι θέλουν.

Η κατασκήνωση από την άλλη είναι κάτι διαφορετικό. Οι γονείς βλέπουν τα παιδιά σε ημέρες επισκεπτηρίου και τα παιδιά μένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως τριών εβδομάδων. Αποτελεί ωστόσο από τις πιο διαδεδομένες επιλογές για δημιουργική απασχόληση του παιδιού τις μέρες που οι γονείς δουλεύουν και δεν μπορούν να πάνε όλοι μαζί διακοπές. Συνήθως οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε μεγάλους πολυχώρους και τεράστιες εγκαταστάσεις και προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να βρεθούν κοντά στη φύση. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και το παιδί έρχεται σε επαφή με διάφορα αθλήματα, όπως κολύμβηση, μπάσκετ, πινγκ πονγκ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις. Ακόμα, λαμβάνουν χώρα και άλλου είδους παιχνίδια στη φύση, όπως οι υπαίθριες σκακιέρες, ενώ υπάρχουν και  παιδικές χαρές. Όταν είσαι στην κατασκήνωση μαθαίνεις να ακολουθείς ένα καθημερινό πρόγραμμα και να ανήκεις σε μια ομάδα. Μαθαίνεις να πειθαρχείς σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως το πρωινό ξύπνημα, σε συγκεκριμένες ώρες φαγητού ή διασκέδασης, να στρώνεις το κρεβάτι σου. Το παιδί συνήθως φεύγει απ’ την κατασκήνωση με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού περνάει τον χρόνο του διασκεδαστικά, λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς χορού ή τραγουδιού, χωρίς να έχει τόση σημασία η νίκη όσο το να περάσει καλά. Η κατασκήνωση είναι ένα σχολείο της φύσης, όπου τα παιδάκια έρχονται σε επαφή με το βουνό και τη θάλασσα, μαθαίνουν να στήνουν σκηνές, να κάνουν ορειβασία, να παίζουν παιχνίδια στο νερό με την επίβλεψη υπεύθυνων και εκπαιδευτικών.

Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κύρια μέριμνα δίνεται στην ασφάλειά τους. Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό ιατρών και νοσοκόμων για κάθε ενδεχόμενο και κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός. Να σημειωθεί πως στην καλύτερη προσαρμογή του παιδιού βοηθάει το να πάει μαζί με παιδιά που γνωρίζει, με τους φίλους, τους συμμαθητές του, τα αδέρφια του, τα ξαδέρφια του, ώστε να νιώθει πως υπάρχουν πρόσωπα οικεία που εμπιστεύεται. Ωστόσο, υπάρχουν και παιδάκια που δε χρειάζονται μακρά περίοδο προσαρμογής, αφού κάνουν αμέσως φίλους και μπορούν να σταθούν από την πρώτη κιόλας στιγμή μόνα τους. Είναι στον χαρακτήρα του παιδιού το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να προσαρμοστεί και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο κοινωνικό είναι και το πόσο έχει συνηθίσει μακριά απ’ τους γονείς.

Είτε ως γονείς επιλέξετε το summer camp είτε την κατασκήνωση για να πάει το παιδί σας τώρα το καλοκαίρι, και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές. Το παιδί θα μάθει τη σημασία της ομαδικότητας και θα απασχοληθεί δημιουργικά, κάτι που είναι πολύ καλύτερο απ’ το να περνά τις ώρες του μπροστά στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή. Το παιδί θα συνηθίσει να λειτουργεί με πρόγραμμα, θα μάθει να αναγνωρίζει την έννοια των ορίων, θα ασκηθεί και θα ψυχαγωγηθεί. Αξίζει να το δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι απ’ το να μείνει το παιδί με φροντιστή ή στους παππούδες του!

Λοιπόν, τι λες; Summer camp ή κατασκήνωση;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Βασιλική Ασλόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.