Στην εποχή της πληροφορίας, σε μια εποχή που τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα κι απ’ την ταχύτητα του φωτός, προσπαθείς να βρεις ισορροπίες. Να ισοσκελίσεις τις ανάγκες σου με αυτές των άλλων, να καλύψεις τα πρέπει και τις υποχρεώσεις σου. Κάπου στο ενδιάμεσο ψάχνεις τον τρόπο να ζήσεις και κάπως ξέγνοιαστα, να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου και να χαλαρώσεις. Αν όμως αφήσεις τα πράγματα στη μοίρα τους, το πιο πιθανό να χάσεις πολύτιμο χρόνο στη διαχείρισή τους και να μην μπορέσεις να φέρεις εις πέρας καταστάσεις και γεγονότα. Γι’ αυτό, θα δούμε μαζί πώς να βάλεις σε τάξη όλον αυτό τον χαμό!

 

1. Κατηγοριοποίηση 

Όταν το κεφάλι σου είναι γεμάτο υποχρεώσεις και deadlines, ένας καλός τρόπος να βρεις έναν μπούσουλα είναι να πάρεις μια κόλλα χαρτί και να τα βάλεις κάτω ένα-ένα. Το αφηρημένο «έχουν μαζευτεί πολλά» που λες στον εαυτό σου και σε όποιον σε ρωτάει, σε χαώνει ακόμα περισσότερο και γιγαντώνει το πρόβλημά σου. Αντ’ αυτού, όταν τα γράψεις, θα αντιληφθείς πως αυτά που σε περιμένουν είναι μετρήσιμα και θα ηρεμήσει λίγο το κεφαλάκι σου.

 

2. Όλα με τη σειρά τους

Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις σου με βάση τον χρόνο που χρειάζονται για να διεκπεραιωθούν. Αφού βάλεις τα πράγματα στη σειρά, ασχολήσου με ένα-ένα. Δες τι βρίσκεται πρώτο στη λίστα σου και χώρισέ το σε τμήματα στη μέρα σου, ώστε να μην το πάρεις μονότερμα, σε κουράσει και το παρατήσεις. Ξέχνα ότι ακολουθούν κι άλλες υποχρεώσεις. Μόλις περάσεις την πρώτη πίστα, θα φτάσεις με χαμόγελο στη δεύτερη.

 

3. Μη βιάζεσαι

Προφανώς θα συμπίπτουν υποχρεώσεις ή θα υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται ή θες να γίνουν παράλληλα, αλλά όσο πολυπράγμων κι αν έχεις συνηθίσει να είσαι, στην πορεία αυτό σε κουράζει. Κάθε δραστηριότητα χρειάζεται τον χρόνο της για να διεκπεραιωθεί σωστά. Αλλιώς τραβάει πολύ και σου κλέβει έξτρα χρόνο. Αφιέρωσε σε κάθε τι τις ώρες που χρειάζεται και θα δεις πως με λίγη συγκέντρωση στο ίδιο πράγμα, όλα τελειώνουν πιο γρήγορα. Για να φέρεις εις πέρας αυτό που θες οφείλεις να του δώσεις την αμέριστη προσοχή σου.

 

 

4. Το κινητό βγάζει φτερά

Ναι, αυτό που κατάλαβες. Άσε στην άκρη το κινητό! Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους χειρότερους αντιπερισπασμούς και από τους πιο μεγάλους χορηγούς στη σπατάλη χρόνου, ακριβώς γιατί παγώνει τον χρόνο. Πόσα πεντάλεπτα που ήθελες απλώς να χαζέψεις κάτι  εξελίχθηκαν σε μισάωρα, ίσως και ώρα; Ακόμα κι αν δε χάσεις πολύτιμο χρόνο και μείνεις στον κόσμο των social μόνο για ένα πεντάλεπτο, το κεφάλι σου θα προλάβει να φύγει μακριά. Πώς το ξαναβάζεις στη θέση του όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν;

 

 

5. Να καταργηθεί η λέξη «θα»

Όταν χρησιμοποιούμε κατά κόρον τη λέξη «θα», ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε μια λειτουργία κατά την οποία νομίζει ότι έχει τελέσει όσα εμείς σχεδιάζουμε. Πόσα από αυτά που είπες ότι θα κάνεις σήμερα, έκανες εν τέλη πράξη; Επεξεργάζεσαι τόσο πολύ το πρόγραμμα στο μυαλό σου που όταν έρχεται η στιγμή να το εφαρμόσεις, όσο κι αν το θέλεις, η όρεξή σου δε βοηθά και πολύ. Ξαφνικά, μοιάζει πιο εύκολο να αναβάλεις ένα-δυο πράγματα και πάει λέγοντας.

 

6. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Σημαντικό -ίσως και το πιο σημαντικό- είναι το θέμα του ύπνου. Χρειάζεται να κοιμηθείς σωστά για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε μια γεμάτη μέρα. Και το σωστά δε σημαίνει να συμπληρώσεις δεκατέσσερις ώρες ύπνου. Τον σωστό ύπνο τον φέρνει η ποιότητα. Γι’ αυτό, κλείσε την τηλεόραση και το κινητό, συμμάζεψε τον χώρο που πρόκειται να κοιμηθείς, φρόντισε να έχει ιδανική για σένα θερμοκρασία και καλό εξαερισμό και ώρα για ξεκούραση!

 

Κάποτε σε μια ταινία ειπώθηκε το εξής :«Μόνο όσοι κάνουν κακή διαχείριση χρόνου παραπονιούνται ότι δεν τους φτάνει». Αν είσαι κι εσύ τελειομανής και ψυχαναγκαστικός αυτό μπορεί να σε κλονίσει λίγο. Σίγουρα ο όγκος των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν σε μια μέρα είναι μεγάλος για πολλούς. Αλλά κοιτώντας το πρόγραμμά σου, είσαι σίγουρος πως εκμεταλλεύτηκες στο έπακρο κάθε λεπτό που πέρασε από τα χέρια σου;

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου να φτιάξεις ένα πρόγραμμα κι η συνήθεια αυτή να σου γίνει τρόπος ζωής. Ένα πρόγραμμα που θα ισοσκελίζει τις ανάγκες σου και τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεσαι, ώστε να μη ρουτινιάζεις και να απολαμβάνεις τη ζωή. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, δεν αρέσει σε όλους να προγραμματίζουν τα πάντα. Όμως το να έχεις έναν μπούσουλα στο κεφάλι σου, έστω να ξέρεις επιγραμματικά τι σε περιμένει, σε γλυτώνει από πολλές σκοτούρες και άγχος της τελευταίας στιγμής. Στο χέρι σου είναι να κάνεις μια δοκιμή!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.