Πόσο (αν)ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου; Δοκίμασέ την εδώ απαντώντας σε 100 ερωτήσεις!

pillow140234034

Η ερωτική επαφή πέρα από απόλαυση είναι κι ανθρώπινη συνήθεια κι ακολουθεί συγκεκριμένες τάσεις ανά τους αιώνες. Αντιλήψεις που τώρα μας φαίνονται περίεργες, κάποτε θεωρούνταν επίκαιρες και γίνονταν αποδεκτές. Πάμε να δούμε πώς φτάσαμε από την αρχαιότητα στο σήμερα;

Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε απελευθέρωση στο κομμάτι την ερωτικής επαφής. Η πράξη επί πληρωμής ήταν νόμιμη και σχετικές επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά, αποδίδοντας φόρους στο κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η μοιχεία βασίλευε, ειδικά στα συμπόσια που η κατανάλωση κρασιού έκανε στην άκρη τις αντιστάσεις. Στην ίδια περίπου προ Χριστού εποχή, οι Αιγύπτιοι επικέντρωναν την προσοχή τους στο στοματικό. Σύμβολό του τα βαμμένα κόκκινα χείλη που ήταν και το σύνθημα για κάπως πιο πονηρές διαθέσεις. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό, όχι από latex όπως σήμερα, αλλά από τμήμα εντέρου βοδιού. Στην αρχαία Ρώμη, οι άντρες για να εξασφαλίσουν ότι θα αποδώσουν στο κρεβάτι, δεν έτρωγαν μαρούλι, μιας και θεωρούσαν ότι φέρνει μιας μορφής δυσλειτουργία και ρίχνει τις επιδόσεις.

Με την απαρχή του Μεσαίωνα, γύρω στα 500 μ.Χ., η απελευθέρωση μπαίνει στο χρονοντούλαπο και η επαφή περνάει από 40 κύματα, καθώς η εκκλησία θέτει σκληρούς νόμους όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Λίγο πριν την Αναγέννηση, αποδέχεται τον έρωτα επί πληρωμή και τους χώρους που λαμβάνει χώρα, ενώ οι Ιταλοί ζωγράφοι απεικονίζουν σε διάσημους πίνακες το χωρίς ρούχα σώμα. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη Βόρεια Αμερική, γύρω στα 1500μ.Χ., οι Πουριτανοί κάνουν λόγο για δημόσια επαφή. Ο λόγος που το έκαναν σε κοινή θέα δεν ήταν γιατί ήταν τόσο απελευθερωμένοι και δεν τους ένοιαζε να εκτεθούν -αντιθέτως θα λέγαμε-, αλλά γιατί συνήθως σπίτι έμεναν πολλά άτομα και δεν υπήρχε ιδιωτικός χώρος για το ζευγάρι. Αναγκαίο κακό, εν ολίγοις.

Ο Διαφωτισμός θα μας συστήσει τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, ο οποίος θα μας γνωρίσει την ερωτική επαφή ως πράξη «ευχαρίστησης» κι όχι ως κάτι επιβλαβές για το μυαλό και το σώμα. Από το 1837 ξεκινάει η βικτωριανή περίοδος, όπου οι γυναίκες θα γνωρίσουν τον δονητή, όχι ως εργαλείο που προσφέρει απόλαυση, αλλά ως ιατρικό βοήθημα. Σύμφωνα με τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες οι γυναίκες όφειλαν να είναι αγνές και αμόλυντες, γι’ αυτό δεν υπήρχε καν σκέψη για κορύφωση. Κι αν έφταναν τα νεύρα στο αμήν -ειδικά στην περίοδο και την εμμηνόπαυση- οι γιατροί θα το χαρακτήριζαν «γυναικεία υστερία». Η θεραπεία -εκτός από κάποια ηρεμιστικά, συνήθως οπιούχα- ήταν η χρήση μιας συσκευής που έκανε μασάζ στην ερεθισμένη περιοχή και καταπράυνε τον νευρικό «κλονισμό». Οι ομοφυλόφιλοι δέχτηκαν παρόμοια μεταχείριση, αρκετά πιο σκληρή όμως. Ο νόμος «Blackmailer’s charter», ο περιβόητος νόμος που έβαλε στη φυλακή τον Oscar Wilde και οδήγησε στην αυτοκτονία τον Alan Turing, χαρακτήρισε την ερωτική επαφή μεταξύ ομοφυλόφιλων παράνομη, κάτι που τους ανάγκασε να αναζητούν κρυφά σκοτεινά μέρη για να απολαύσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Καταργήθηκε το 1967, σχεδόν 80 χρόνια μετά τη θέσπισή του.

Αν και στην Αρχαία Ελλάδα το κρασί πρωταγωνιστούσε προ της πράξης, στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης το αλκοόλ ήταν ό,τι πιο ελκυστικό υπήρχε. Είναι η τρανή απόδειξη ότι όταν κάτι γίνεται παράνομα ή πρέπει να μείνει κρυφό, θεωρείται πιο ερεθιστικό. Στα ‘60s και στα ‘70s επανέρχεται η απελευθέρωση με την άνοδο των παιδιών των λουλουδιών. Οι αντιλήψεις περί μονογαμίας και γάμου αρχίζουν σταδιακά να αλλάζουν. Σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του αντισυλληπτικού, οι άνθρωποι το κάνουν πλέον πιο ελεύθερα. Αυτή η κατάσταση θα σταματήσει σχεδόν απότομα στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός του Aids, ο οποίος συνδέθηκε με τη διαστροφή και την ομοφυλοφιλία. Όταν πέσουν οι φοβίες για τον ιό, η Μαντόνα θα τολμήσει να φέρει στη μόδα το B-D-S-M, όπου η συναίνεση και τα παιχνίδια εξουσίας δίνουν και παίρνουν. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν μέγιστη απόλαυση αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή, για να έρθει με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση ο κύριος Grey να μας ξαναθυμίσει πώς λειτουργούν κάποια απ’ αυτά.

Μπορεί κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις να έχουν εξαλειφθεί ή έχουν ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων -για κάποιες ευτυχώς θα λέγαμε-, όμως η ερωτική επαφή -με συναίνεση- έχει αναγνωριστεί ως πράξη απόλαυσης. Αν κρίνουμε απ’ τη μετάβαση απ’ το τότε στο τώρα, το μετά φαίνεται πολλά υποσχόμενο!

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.