Η αρχή μιας σχέσης είναι σίγουρα απ’ τις πιο όμορφες περιόδους και ειδικά όταν το μεταξύ σας δείχνει να έχει προοπτικές. Είναι η φάση που συνηθίζετε να ανοίγεστε ο ένας στον άλλο για θέματα που αφορούν τη δουλειά, την οικογένεια, τις συνήθειες και γενικά για την καθημερινότητα. Υπάρχει όμως ένα θέμα που λίγοι τολμούν να θίξουν και πολλοί αποφεύγουν κι αυτό δεν είναι άλλο από την ερωτική επαφή. Η πρώτη διερευνητική συζήτηση πέφτει στο τραπέζι από νωρίς, όσο κι αν ξέρεις πως περισσότερα πράγματα πρόκειται να ανακαλύψεις μόνος σου στην πορεία.

Τι πρέπει όμως να περιλαμβάνει μια τέτοια πρώτη συζήτηση; Ποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν, σε τι πρέπει να αναφερθείς και τι οφείλεις να κρατήσεις για σένα προκειμένου να μη χαλάσεις το μυστήριο; Σε τι βαθμό επιτρέπεται να μιλήσεις για προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες ή συμβάντα, για πράγματα που σου άρεσαν στο κρεβάτι αλλά και για εκείνα που κατάφεραν να σε ξενερώσουν ή δεν απόλαυσες; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.

Το πρώτο που χρειάζεται να γνωρίζει ο σύντροφός σου για σένα είναι το ιατρικό σου ιστορικό. Αν υπάρχει κάποιο νόσημα που μπορεί να  μεταδοθεί με τη μεταξύ σας επαφή ή παθήσεις που δυσχεραίνουν την πράξη είναι καλύτερο το ταίρι να το γνωρίζει εκ των προτέρων παρά να ενημερωθεί εκείνη τη στιγμή. Σίγουρα το να μιλήσεις γι’ αυτό δεν είναι κάτι εύκολο αφού νιώθεις άβολα να το συζητήσεις με κάποιον που δε γνωρίζεις ακόμη καλά αλλά πρόκειται για σένα, για το ταίρι σου και για θέματα ιατρικής φύσεως, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Εξάλλου προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα απ’ ότι νομίζουμε και ένας ειδικός μπορεί να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και ενίοτε λύση σε κάποια από αυτά.

Στη συνέχεια της συζήτησης καλό θα ήταν αμφότεροι να θίξετε το θέμα των ορίων. Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις και μέχρι ποιο σημείο; Πρέπει καθένας να θέσει εξαρχής στον σύντροφό του τις δικές του κόκκινες γραμμές γιατί το να συναινεί κανείς σε πράγματα που δε θέλει πραγματικά μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το ταίρι, όχι μόνο δε θα φέρει απόλαυση αλλά θα προκαλέσει και δυσφορία. Ακόμα και στα πιο ακραία ερωτικά παιχνίδια οφείλει το ζευγάρι να ορίσει έναν δικό του κώδικα ασφαλείας (ίσως μία συγκεκριμένη λέξη ή κίνηση) που εκείνη την ώρα θα δείξει στον άλλο πως πρέπει να σταματήσει.

Κάποιες φορές είναι καλό να έχεις και μια πρώτη ιδέα για τα γούστα του συντρόφου σου πριν από την πρώτη σας ερωτική επαφή. Μπορεί κάποιον να τον «ανάβει» ένα συγκεκριμένο χρώμα και κάποιος άλλος να προτιμά τα φώτα κλειστά την ώρα της πράξης. Όλα είναι αποδεκτά, αρκεί να γίνουν γνωστά. Ακόμα και το να εκμυστηρευτείς τις φαντασιώσεις σου στον σύντροφό σου είναι σημαντικό, γιατί δεν μπορεί να μπει στο μυαλό σου και να μαντέψει τι σου αρέσει και τι όχι. Δεν πρέπει να ντρέπεται κανείς να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό, αφού τον δρόμο προς την κορύφωση και την απόλαυση τον ορίζει καθένας σύμφωνα με τα δικά του γούστα.

Κανένας δε γεννήθηκε «παντογνώστης» σε θέματα που αφορούν τον έρωτα και το ότι ξεκινάς μια σχέση με κάποιον δε σημαίνει ότι θα έχετε τις ίδιες προτιμήσεις στο κρεβάτι ή ότι θα υπάρχει απόλυτη συμβατότητα. Μπορεί σε κάποια σημεία να υπάρχει απόκλιση αλλά πάντα υπάρχει μέση λύση και μπορεί να βρεθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις, εφόσον το ζευγάρι το θέλει πραγματικά. Η πρώτη –και όχι μόνο– ερωτική συζήτηση πρέπει να βασίζεται στα τρία «Α»: αποδοχή, άνεση και απόλαυση παρέα με τον σύντροφό σου.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.