Όταν το 1971 ο Μάνος Λοΐζος έγραψε το περίφημο «Ζεϊμπέκικο της Ευδοξίας», δεν περίμενε ότι λίγα χρόνια αργότερα μια δική του δημιουργία θα γινόταν ένα από τα πιο ερωτικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου. Το 1979 κυκλοφορεί ο δίσκος «Τα τραγούδια της Χαρούλας», στον οποίο η μοναδική Αλεξίου συνεργάζεται με τον Λοΐζο. «Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή», «Ο Φαντάρος», «Κι εγώ σαν πόλη» είναι μερικά από τα κομμάτια του που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Στο Νο5 του δίσκου έμελλε να βρίσκεται ίσως η πιο ερωτική στιγμή της καριέρας της Αλέξιου. «Όλα σε θυμίζουν, απλά κι αγαπημένα, πράγματα δικά σου, καθημερινά. Σαν να περιμένουν κι αυτά μαζί με μένα, να ‘ρθεις, κι ας χαράξει για στερνή φορά…».

Το τραγούδι «Όλα σε θυμίζουν», σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Μανώλη Ρασούλη, άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της μουσικής. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι λίγα χρόνια πριν συμπεριληφθεί στον δίσκο της Αλεξίου κυκλοφορύσε με διαφορετικό στίχο. Πριν μερικά χρόνια, ο μεγάλος στιχουργός Φώντας Λάδης αποκάλυψε σε προσωπική του συνέντευξη μια ιστορία. Λίγο μετά το 1974, ο ίδιος είχε γράψει ένα ποίημα με τίτλο «Πεταλούδα», το οποίο «έντυσε» μουσικά ο Λοΐζος με τη μελωδία του «Όλα σε θυμίζουν». «Είναι η φωνή σου αχνή σαν πεταλούδα, λίγο φτερουγίζει και λίγο σταματά…».

Όταν ο Ρασούλης άκουσε την «Πεταλούδα» μαγεύτηκε από τη μουσική και πρότεινε στον Λοΐζο να γράψει στίχους με διαφορετικό ύφος, να γίνει το κομμάτι λίγο πιο λαϊκό. Έτσι, η «Πεταλούδα» άλλαξε κι έγινε το τραγούδι που γνωρίζουμε σήμερα: «Όλη μας η αγάπη την κάμαρα γεμίζει, σαν ένα τραγούδι που λέγαμε κι οι δυο. Πρόσωπα και λόγια και τ’ όνειρο που τρίζει, σαν θα ξημερώσει τι θα ‘ναι αληθινό…». Όταν ο Λάδης το άκουσε, ένιωσε μεγάλη έκπληξη. Τότε οι δύο Μανώληδες τού εξήγησαν πώς έγινε η αλλαγή, με τον Ρασούλη να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, ζητώντας συγνώμη για την «προδοσία» και στέλνοντας μια επιστολή, καθαρά απολογητική, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος» στις 28 Μαρτίου 2004.

Ο Φώντας Λάδης θα ηχογραφήσει σε demo τη δική του εκδοχή με ενορχήστρωση του Λάκη Αργυριάδη και ερμηνεία της Μαρίας Ρουσσέα, αλλά δε θα βγει ποτέ στην κυκλοφορία. Οι στίχοι του Ρασούλη με τη μελωδία του Λοΐζου και την απαράμιλλη φωνή της Χαρούλας θα γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία. Όλοι πλέον θα σιγοψιθυρίζουν το συγκεκριμένο κομμάτι στις πιο ερωτικές τους στιγμές. Το τραγούδι αυτό γνώρισε μέρες δόξας και εκτός Ελλάδας, σε Τουρκία και Ισραήλ.

Πλήθος καλλιτεχνών το διασκεύασε, με τελευταία τη διασκευή του Σωκράτη Μάλαμα προ διετίας. Στο προσωπικό του κανάλι στο Youtube ανεβάζει τα τελευταία χρόνια διασκευές γνωστών παλιών κομματιών, σε έναν κύκλο με όνομα «Τα Σκέτα», ερμηνεύοντάς τα μόνο με τη συνοδεία κιθάρας, της δικής του και του Δημήτρη Λάππα. «Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να βγάλω μεροκάματο -όπως λέμε στην πιάτσα- για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής», δήλωσε ο Μάλαμας. Το «Όλα σε θυμίζουν» είναι ένα κομμάτι ερωτικό που αγαπήσαμε και αγαπάμε, που μας συνοδεύει στις μεγάλες μας καψούρες και που η Χαρούλα απογείωσε με την καταπληκτική της ερμηνεία!

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.