Πόση δυσαρέσκεια μπορεί να φέρει η αποτυχία; Ίσως πολλή περισσότερη από όση πραγματικά της αξίζει… Και βρέθηκε ένας άνθρωπος στην άλλη πλευρά του ωκεανού να δώσει την κατάλληλη απάντηση στην ερώτηση: «Υπάρχει τελικά αποτυχία στον αθλητισμό;».

Στον μαγικό κόσμο του NBA, φέτος οι Miami Heat απέκλεισαν τους Milwaukee Bucks -τα «Ελάφια» του Γιάννη Αντετοκούνμπο- από τα Playoffs και συνεχίζουν για το πρωτάθλημα. Μετά και το τελευταίο μεταξύ τους ματς, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των Bucks, ο Γιάννης δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Μία από αυτές τις ερωτήσεις προκάλεσε τον εκνευρισμό του αθλητή, ο οποίος όμως απάντησε με θάρρος και ψυχραιμία, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Η απάντηση του αυτή έγινε viral και συγχρόνως μάθημα ζωής για πολλούς από εμάς.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν αν θεωρεί ο leader των Bucks ότι η φετινή χρονιά ήταν αποτυχία για την ομάδα. Ο Γιάννης έδειξε αμέσως τον εκνευρισμό του αλλά συγκρατήθηκε, απαντώντας προσωπικά στον δημοσιογράφο: «Μου έκανες την ίδια ερώτηση και πέρσι, Έρικ. Εσύ παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στη δουλειά σου; Όχι, φυσικά. Τότε κάθε χρόνος που δουλεύεις -χωρίς να παίρνεις προαγωγή- είναι αποτυχία; Ναι ή όχι;». Ο δημοσιογράφος έγνεψε αρνητικά, αλλά ο Γιάννης θέλησε να εξηγήσει ότι κάθε χρόνος που περνάει δεν είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια αλλά βήματα που κάνεις προς την επίτευξη των στόχων.

Ίσως κάποιοι να μην το κατάλαβαν εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν αναφέρθηκε στον Michael Jordan, έδωσε την απάντηση που έπρεπε. «Ο Michael Jordan έπαιζε για 15 χρόνια και κέρδισε 6 πρωταθλήματα. Τα υπόλοιπα 9 χρόνια -που δεν κέρδισε- ήταν αποτυχία; Αυτό μου λες;» με τον δημοσιογράφο να απαντάει πως φυσικά και όχι. Και ο Γιάννης τότε εξηγήθηκε: «Είναι λάθος αυτή η ερώτηση. Δεν υφίσταται αποτυχία στον αθλητισμό. Κάποιες μέρες θα είναι καλές και κάποιες όχι και τόσο. Κάποιες φορές θα χάσεις και κάποιες θα κερδίσεις. Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Αυτό είναι αθλητισμός». Αναφέρθηκε και στην ιστορία των Bucks από το 1971 έως το 2021 που δεν είχαν κερδίσει πρωτάθλημα και το πήραν τελικά το 2021. «Ήταν δηλαδή 50 χρόνια αποτυχημένα; Όχι, δεν ήταν. Ήταν βήματα για να φτάσουμε στον στόχο μας (το πρωτάθλημα). Κερδίσαμε ένα και ελπίζουμε να κερδίσουμε ακόμη ένα».

Κάπως έτσι, με λίγες φράσεις, ο Γιάννης κατάφερε όχι μόνο να απαντήσει ξεκάθαρα και τίμια στον δημοσιογράφο αλλά να δώσει και ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκεται σε κάθε σπίτι και σχολική τάξη. Αποτυχία -ειδικά στον αθλητισμό- δεν υφίσταται. Κάθε στόχος έχει μια διαδρομή, μια πορεία προς την επίτευξή του. Αυτό που ο δημοσιογράφος ερμήνευσε ως αποτυχία, δεν είναι κάτι που πήγε λάθος. Είναι ένα βήμα προς τον στόχο. Κάποιοι στόχοι χρειάζονται πολλά βήματα, κάποιοι λιγότερα. Δεν υπάρχει στόχος που να μην έχει τη δική του πορεία. Τίποτα δε γίνεται μαγικά. Όλα θέλουν τον δρόμο τους και τον χρόνο τους. Από τα πρωταθλήματα του NBA μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις.

Κάποιοι αθλητές δε χρειάζεται να κάνουν τις υπέρτατες επιδόσεις για να τους θαυμάσει ο κόσμος. Όπως ο Τεντόγλου που απάντησε στην αδικία με ένα άλλο ζευγάρι παπούτσια και μια καλύτερη επίδοση από αυτή που του διέγραψαν. Το να μιλήσουμε για τον αθλητή Γιάννη Αντετοκούνμπο θα είναι λίγο. Η συμβολή του στην ομάδα του και στην Εθνική τα λέει όλα. Το να πούμε κάτι για τον άνθρωπο Γιάννη, επίσης δε χρειάζεται. Με δύο φράσεις ο Γιάννης διδάσκει τη ζωή. Και αυτές οι φράσεις του είναι που πρέπει να μας μείνουν από την πορεία του στο άθλημα. Αποτυχία δεν υπάρχει, μόνο βήματα προς την εκπλήρωση των στόχων.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.