Ο χρόνος αποτελεί μέτρο σε κάθε φάση της ζωής μας. Μπορεί ο οργανισμός μας να μην έχει μηχανισμό για να μετράει την ώρα, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα, όπως το ανθρώπινο ένστικτο, που λειτουργούν ως ρολόι προειδοποίησης, όταν κάτι πάει στραβά. Έτσι και σε μια σχέση κάποια στιγμή το ρολόι του χωρισμού κάνει γνωστή την παρουσία του, χωρίς απαραίτητα να αντιλαμβάνεται το ζευγάρι ότι χτυπάει προειδοποιητικά. Το ρολόι αυτό επιλέγει να χτυπήσει για να δείξει σε κάποιον από τους δύο ή και στους δύο ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να μπει ένα τέλος και να γίνει μια καινούρια αρχή. Πότε έρχεται αυτή η ώρα όμως;

Καταρχάς το θεμέλιο μιας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη το κτίριο της σχέσης είναι ετοιμόρροπο και οδεύει προς κατάρρευση. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο σύντροφός σου κρύβει στοιχεία για τον εαυτό του και τη ζωή του από σένα και δε νιώθει την ανάγκη να τα μοιραστεί μαζί σου, τότε οι τριγμοί στο θεμέλιο της σχέσης κάνουν την εμφάνισή τους δυναμικά. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δε βοηθάει να γνωρίσεις σε βάθος τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και ουσιαστικά νομίζεις ότι τον ξέρεις, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εδώ το ρολόι χτυπάει δυνατά για να κάνεις δύο πράγματα: ή να μιλήσεις στο ταίρι για να δεις γιατί δε σε εμπιστεύεται ή να φύγεις γιατί έχει επιλέξει να κλείσει την πόρτα του εαυτού του και δεν προτίθεται να την ανοίξει –σε σένα τουλάχιστον.

Δεύτερο σημείο που το ρολόι του χωρισμού χτυπάει σαν τρελό είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Επικοινωνία σε μια σχέση δε σημαίνει 500 μηνύματα και 100 τηλέφωνα την ημέρα. Σε μια σχέση δύο άνθρωποι επικοινωνούν με τον δικό τους τρόπο –γι’ αυτό και ταιριάζουν– και αυτό μπορεί να είναι από μια απλή συζήτηση το πρωί με τον καφέ μέχρι ένα σημείωμα στο ψυγείο. Μια απλή συζήτηση για τη δουλειά μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να εκφράσει τα συναισθήματά του, ακόμα και τα πιο έντονα, τις σκέψεις και τα σχέδιά του και μαζί να βρούνε το δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Όταν όμως τις συζητήσεις και όλες τις μορφές επικοινωνίας αντικαθιστούν οι καβγάδες για ανούσια πράγματα, οι άσχημοι και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και οι προσβολές, τότε το ρολόι «τρελαίνεται» και δεν μπορεί να σταματήσει να χτυπάει. Δυστυχώς τα προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού δύσκολα διορθώνονται και το τέλος της σχέσης θεωρείται πολλές φορές η καλύτερη λύση.

Δεν είναι μόνο η έλλειψης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που κρούει το ρολόι του χωρισμού. Θα ακουστεί λίγο εγωιστικό, αλλά όταν νιώθει ο ένας από τους δύο ότι δεν μπορεί να είναι ο πραγματικός του εαυτός μέσα στη σχέση, τότε καλύτερα να φύγει όσο πιο μακριά μπορεί. Γιατί να πιεστεί να μείνει σε μια σχέση που θα πρέπει να υποκρίνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί ανοιχτά και αληθινά στον άνθρωπο που έχει επιλέξει για σύντροφό του; Κι όμως είναι πολλά τα άτομα που το κάνουν κυρίως από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και αυτά τα άτομα πιθανότατα δε θα αντιληφθούν ποτέ ότι το τέλος της σχέσης τους πλησιάζει.

Ο χωρισμός δεν είναι κάτι ωραίο ή κάτι ευχάριστο. Είναι ένα τέλος που πάντα έχει ένα αγκάθι που πονάει και τους δύο. Γι’ αυτό πριν έρθει αυτό το τέλος, είναι σοφότερο να αφουγκραστείς αυτά που οδηγούν προς τα εκεί, να παλέψεις όσο μπορείς για να τα διορθώσεις και όταν πλέον εξαντλήσεις όλες τις δυνάμεις σου να φύγεις από μια σχέση που δεν έχει μέλλον. Και όταν κλείσεις την πόρτα αυτή, σύντομα μια άλλη θα ανοίξει.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.