Αν ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των ανθοπωλείων και των σωβρακάδικων, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των γυμναστηρίων. Ειδικά αν το γυμναστήριο είναι ισόγειο, περνάς απ’ έξω και νομίζεις ότι έγινε κανένα φονικό κι έχει μαζευτεί τόσος κόσμος να δει τι έγινε. Οι πιο σκληροί κι αποφασισμένοι, θα πληρώσουν κι ετήσια συνδρομή, μιας και «τώρα με το νέο έτος, κομμένες οι αμαρτίες».

Ακριβά αθλητικά ρούχα για να έχουν αντοχή στις χιλιάδες των θερμίδων που θα κάψει το σώμα φορώντας τα, παπούτσια εξίσου ακριβά για να αντέξουν τα άπειρα χιλιόμετρα που θα διανύσουν τρέχοντας (είπαμε καλό το γυμναστήριο, αλλά σαν το τρέξιμο δεν έχει), κι υψηλό φρόνημα. Το καλοκαίρι θα έρχονται οι τουρίστες και θα νομίζουν ότι βρέθηκαν στα πλατό του «300» από τον πολύ κοιλιακό και τη φλεβικότητα.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι για το 90% των ανωτέρω «αποφασισμένων», οι φόρμες θα φοριούνται σε χαλαρά βραδάκια στο σπίτι με πιτόγυρα και γαρδούμπες, και τα παπούτσια για κανένα χαλαρό καφέ ή για να πλυθεί το αμάξι. Όλος ο ενθουσιασμός ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν γίνει fit, θα έχει καταποντιστεί μετά την πέμπτη επίσκεψη. Ειδικά η μέρα που ξημερώνει μετά την πρώτη προπόνηση είναι ο πραγματικός όλεθρος, αφού δεν μπορείς να καταλάβεις αν σε έδειρε στον ύπνο σου συμμορία ή αν απλά έπεσες υπνοβατώντας από τον τρίτο όροφο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και μετά γύρισες πάλι στο σπίτι σου και ξαναξάπλωσες.

Η θέληση είναι το παν, κι αν δεν υπάρχει θέληση, υπάρχει το καινούριο γκομενάκι της πρώην σχέσης σου που είναι από σπερματοζωάριο μέσα στα γυμναστήρια, και τώρα πια εκτός του ότι έχει κοιλιακούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και ως τρίφτης παρμεζάνας για τα μακαρόνια, έχει κι ένα κώλο σαν αγάλματος. Εσύ από την άλλη φοβάσαι να τον κάτσεις σε σκαλί ή πεζούλι, γιατί αν λερωθεί και τον κοπανήσεις να τον καθαρίσεις, το τσουνάμι θα φθάσει μέχρι την Αστυπάλαια και θα την πνίξει. Η κοιλιά σου δε, αν πιεις και πολύ νερό, σηκώνει τον κόσμο στα λεωφορεία για να σου παραχωρήσει κάθισμα, με ευχές να σου ζήσει. Οπότε δεν είναι μόνο ζήτημα θέλησης, αλλά κι εγωισμού.

Κάποτε τα γυμναστήρια ήταν χώροι πρόχειροι, με μεταλλικά μηχανήματα γεμάτα επικίνδυνες ακμές, παντού βρωμοκοπούσε ιδρωτίλα, κι αν οι σφίχτες έκαναν και πάγκο, φεύγανε και κάτι πορδές που αν περνούσες από μπροστά εκείνη την ώρα σωριαζόσουν.

Σήμερα είναι χώροι προσεγμένοι, πεντακάθαροι στην πλειονότητά τους, με εξειδικευμένο προσωπικό και κανόνες ασφαλείας. Το μόνο που έχεις να φοβάσαι εκεί μέσα είναι τους περιφερόμενους φαρμακέμπορες που θα σου τάξουν fast forward στα αποτελέσματα της γυμναστικής σου με θεραπείες που θα σου κάνουν το συκώτι ερείπιο.

Θα δεις νάρκισσους να σφίγγονται στους καθρέφτες και να καμαρώνουν για τα φαρμακωμένα μπράτσα τους –και θα αναρωτιέσαι αν είναι όντως εκείνος ο μπουχέσας που είχες δει πριν δυο μήνες– να μην μπορεί να πάρει ούτε είκοσι ριμάδες κάμψεις.

Η γυμναστική κι η καλή φυσική κατάσταση δεν είναι για να χαζεύουν τα γκομενάκια το καλοκαίρι, αλλά για να μη θέλουμε «Π» στα εξήντα μας κι αναπηρικό καροτσάκι στα εβδομήντα μας. Δυστυχώς για πολλούς είναι πολυτέλεια, είτε λόγω χρόνου είτε λόγω υποχρεώσεων.

Κάποιοι άλλοι έχουν τη φυσική κατάσταση ως απαράβατο κανόνα στη ζωή τους, και φροντίζουν το σώμα τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, που απλά μετά τα Χριστούγεννα, περιμένουν το Πάσχα. Η μοναδική φορά που θα πιαστούν από γυμναστήριο, θα είναι όταν θα πιαστούν κορόιδα και θα δώσουν ετήσια συνδρομή για να πάνε τελικά πέντε φορές. Και τον Ιούνιο κλάμα κι ανέβασμα το παντελόνι μέχρι τα βυζιά σαν τον Οβελίξ.

«Νους υγιής εν σώματι υγιή», ατάκα χιλιάδων ετών που ορίζει το προφανές. Ισορροπία. Κι ισορροπία δεν είναι ούτε να περπατάς σαν να έχεις καταπιεί πατερίτσα από το πολύ σφίξιμο, αλλά ούτε και να φοβάσαι να σκύψεις να δέσεις κορδόνια μη μείνεις παράλυτος.

Όπως και να έχει, ο Ιούνιος πλησιάζει και δεν αστειεύεται. Τουλάχιστον να ράψουμε κανένα στόμα, γιατί όταν θα ‘ρχεται η wwf στην παραλία, θα μας βλέπει στην ξαπλώστρα, θα μας περνάει για φώκιες και θα μας ξανασπρώχνει στη θάλασσα. Καλή δύναμη κι είθε η Κυριακή του Πάσχα να περάσει και να μην αγγίξει. Αμήν.

 

Επιμέλεια Κειμένου Αλέξη Φαραντούρη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αλέξης Φαραντούρης