Από την Kim Basinger και την Brigitte Bardot στην Pamela Anderson και την Kim Kardashian, ο χαρακτηρισμός «σέξι» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει αρκετά διαφορετικούς σωματότυπους, βλέμματα και τρόπο ένδυσης στο πέρασμα του χρόνου. Ό,τι σήμερα είναι «ντεκαβλέ» ήταν κάποτε ο ορισμός της φαντασίωσης και της σεξουαλικής διέγερσης και αντίστροφα.

Επειδή λοιπόν προχθές ξεκίνησα διατροφή και καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που οι υπερκαταναλωτικές κοινωνίες αποφάσισαν ότι οι ξερακιανές είναι της μοδός και του γούστου των ανδρών, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πέρασμα στα σέξι πρότυπα των δεκαετιών και να αποδώσω φόρο τιμής στις καμπύλες όλων των εποχών.

Ξεκινώ από το 1930 και τη θεά May West. Γυναικάρα, χυμώδης, με τα τούτα της και τα κείνα της, με μπούστο και περιφέρεια – ναι, αυτήν που εσύ προσπαθείς να κρύψεις με κάθε ενδυματική σου επιλογή. Η γυναίκα είχε πέραση και το ήξερε. Γούσταρε και να προκαλεί γι’ αυτό και πετούσε φράσεις-διαμάντια όπως: «Πιστόλι είναι αυτό στην τσέπη σου ή απλά χαίρεσαι που με βλέπεις;», «Μου αρέσουν μόνο δύο είδη αντρών, οι ντόπιοι και οι ξένοι» και «Ένας οργασμός την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα».

Συνεχίζω με το 1940 και τη Rita Hayworths με πραγματικό όνομα Margarita Carmen Cansino. Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια η κυρία, με μαλλί πλούσιο και μακρύ και χωρίστρα στο πλάι την οποία εισήγαγε και στη μόδα της εποχής. Καμπυλωτή και αυτή, με αναλογίες που ξεσήκωσαν το ανδρικό κοινό στο στριπτίζ του «Put the blame».

Περνώντας στο 1950, βρίσκουμε τη μια και μοναδική Marilyn Monroe με πραγματικό όνομα Νόρμα Τζην Μόρτενσεν. Σεξοβόμβα της τότε εποχής και όχι μόνο αφού ακόμα και σήμερα θεωρείται από τις πιο καλλίγραμμες γυναίκες, εξολοθρεύοντας τις κοκαλιάρες Kate Moss και Victoria Beckham. Για την ιστορία, η κυρία με τη σέξι ελιά έμεινε 9 ετών σε ορφανοτροφείο, στα 11 έμενε σε φίλη της μητέρας της και στα 16 της εγκαταλείπει το σχολείο για να παντρευτεί ένα νεαρό εργάτη.

Προχωρώ στη δεκαετία του ’60 και στο μοντέλο Twiggy που δυστυχώς φέρνει στη μόδα την ισχνότητα και το λιποβαρές σώμα χωρίς καμπύλες. Παράλληλα η Mary Quant πλασάρει επιτυχώς τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες. Ακολουθούν στενά παντελόνια και μικρά κομμάτια υφάσματος που λέγονται «καυτά σορτς» και φημολογείται ότι καλύπτουν τον πισινό.

Όσον αφορά το 1970, το στίγμα τoυς στην ιστορία αφήνουν η Farrah Fawcett και τα εικοσάποντα τακούνια που πρωτοεμφανίζονται. Το ιδανικό σώμα τώρα είναι το αδύνατο και γυμνασμένο. Η γυμναστική αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει στη ζωή των γυναικών μέσα από την επιθυμία τους για το τέλειο κορμί.

Είμαστε πια στο 1980 και κάνουμε αναγκαστική στάση για να εκφέρουμε με σέβας δυο μεγάλα ονόματα. Kim Basinger και Brooke Shields. Η Kim πρωταγωνιστεί στην ταινία «9½ Εβδομάδες» αλλά και στην καρδιά πολλών αντρών μετά το άκρως επιτυχημένο στριπτίζ που κόλασε και αγίους. Η Brooke πρωταγωνίστησε στην πασίγνωστη ταινία «Γαλάζια Λίμνη» και όχι μόνο και προκάλεσε σάλο λέγοντας «Δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα σε μένα και στο τζιν μου».

Φτάνουμε στο 1990 και σε γυναίκες μύθους όπως η Pamela Anderson, η Sharon Stone, η Cindy Crowford και η Liv Tyler. Οι καμπύλες ξανάρχονται στη μόδα – να ‘ναι καλά η Πάμελα και το πορτοκαλί μπικίνι της στη σειρά Baywatch. Κάπου εδώ αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και για εμάς.

Στο 2000 τώρα, οι Monica Belluci, Angelina Jolie, Megan Fox και Scarlett Johansson πλασάρουν το ιδανικό κορμί: αδύνατο, με μεγάλο στήθος. Φλογερές όλες τους, με πλούσια τα ελέη, αποτελούν φαντασίωση όλων των ανδρών και μας προτρέπουν να αγαπήσουμε τις καμπύλες μας.

Και φτάσαμε στο 2010. Σέξι γυναίκες της εποχής οι Jennifer Lopez, Kim Kardashian και Beyonce. Με εξαιρετική μπροστινή, αλλά κυρίως πίσω όψη μας αποδεικνύουν ότι ένας ωραίος κώλος μπορεί να κάνει πολλά. Να στηρίξει ένα ποτήρι για παράδειγμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνωθεν, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο όρος «σέξi» είναι εντελώς υποκειμενικός. Σέξι μπορεί να είναι το χαμόγελο, ο τρόπος που κοιτάς ή ο τρόπος που τινάζεις τα μαλλιά σου. Σέξι μπορεί να είναι ο τρόπος που προφέρεις το «λ» ή ο τρόπος που χορεύεις.

Ένα είναι σίγουρο. Νιώθεις σέξι; Αν ναι, να είσαι σίγουρη ότι το βλέπουν και οι άλλοι.

 

 

Συντάκτης: Σοφία Καλπαζίδου