Κάθε κουζίνα έχει ένα χαρακτηριστικό πιάτο· εκείνο που την ξεχωρίζει, που το έχει καθιερώσει εθιμικά ως παραδοσιακό και μπορείς να το βρεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Ένα πιάτο που την αντιπροσωπεύει. Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το πιο διάσημο πιάτο της ελληνικής κουζίνας λοιπόν, δε θα χρειαστεί και πολύ για να βρεις την απάντηση. Η ελληνική πίτα έχει γίνει σήμα κατατεθέν της κουλτούρας μας κι έχει αφήσει το λιθαράκι της στην ιστορία του χρόνου, με τη μοναδική γεύση της και με τις ιδιαίτερες συνταγές της.

Μπορείς να την βρεις παντού, σε διάφορες παραλλαγές που σε κάνουν να τρίβεις τα χέρια σου απ’ τον ενθουσιασμό, για να την γευτείς, και δε χρειάζεται να ψάξεις και πολύ για να την κάνεις δική σου. Κάθε σπίτι έχει και μία συνταγή, που ταιριάζει στις γεύσεις και τα θέλω του, γι’ αυτό και πάντα μπορείς να την απολαύσεις σε διάφορους συνδυασμούς, που μπορεί και να μην ήξερες πως υπάρχουν.

Σε περίπτωση που δεν το είχες συνειδητοποιήσει στο παρελθόν λοιπόν, η πίτα είναι αποκλειστικά ελληνική συνταγή, παρ’ όλο που η κατασκευή της επηρεάστηκε κυρίως απ’ τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής. Κι όχι απ’ τους Ανατολίτες, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι.

Ήταν μια πολύ εύκολη λύση για να τρέφεται ο στρατός, γιατί είχε μεγάλη διάρκεια κι αυτό ήταν που παρακίνησε τους φούρνους στην Ελλάδα να δημιουργήσουν μια δική τους, πιο γευστική και προσβάσιμη εκδοχή της. Γίνονται συστηματικά εξαγωγές της σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού έχει γίνει πλέον διάσημη κι άνθρωποι απ’ όλες τις πλευρές του κόσμου επισκέπτονται τη χώρα μας αποκλειστικά για να γευτούν τις πεντανόστιμες πίτες μας.

Οι χειροποίητες πίτες είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της παράδοσής μας, αφού μπορείς να τις συνδυάσεις με τα πάντα. Η πιο απλή εκδοχή της βρίσκεται στο σουβλάκι, όπως ξέρεις. Η πιο διαχρονική επιλογή, που δε θα σταματήσει ποτέ να μας γεμίζει με την καταπληκτική μυρωδιά του και την ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση του, γεγονός που το έχει καθιερώσει ως τη νούμερο ένα επιλογή ελληνικού φαγητού. Μπορείς να βρεις το συγκεκριμένο συνδυασμό στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, αλλά και στο εστιατόριο που έχει ανοίξει δέκα μέτρα πιο κάτω. Δε θα λείψει ποτέ απ’ τα μενού τους κι ούτε θα χρειαστεί να κινήσεις γη και ουρανό για να την βρεις.

Αυτό που τη διαφοροποιεί, όμως, δεν είναι ούτε η ευκολία της παρασκευής της ούτε η δυνατότητα κατανάλωσής της στο πόδι, όπως λέμε εμείς οι ντόπιοι. Δε χρειάζεται να καθίσεις σε κανένα τραπέζι για να την απολαύσεις, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι μια απλή ‘‘fast food’’ επιλογή. Οι ελληνικές πίτες έχουν τη δική τους κουλτούρα κι είναι μέρος του πολιτισμού απ’ τον οποίο προέρχονται. Δεν έχουν καμία σχέση με τις επιλογές του γρήγορου φαγητού, αφού είναι φτιαγμένες κυριολεκτικά στο χέρι κι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής, ελληνικής κουζίνας, αλλά και της καρδιάς μας!

Οι γιαγιάδες μας έχουν καθιερώσει χειροποίητες επιλογές από σφολιάτα και φύλλο κρούστας, ανατρέποντας όλα όσα ξέραμε για την παρασκευή τους. Μπορείς να τις μετατρέψεις σε μια γκουρμέ επιλογή που δε βρίσκεις παντού, αλλά και να την απολαύσεις με τον πιο απλό τρόπο στο πατρικό σου, δίπλα απ’ το σπίτι της γιαγιάς που δε σταματάει να σε εκπλήσσει με τις μαγειρικές της ικανότητες.

Αφιερώνει τα πρωινά της στη δημιουργία τους και το μεσημεράκι τις έχει έτοιμες στο πιάτο σου, γεγονός που κάνει την απόλαυσή τους ακόμη πιο ξεχωριστή. Γιατί όταν μαγειρεύουν για σένα άνθρωποι που σέβεσαι και αγαπάς μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής σου, ξέρεις ότι το πιάτο που έχεις μπροστά σου είναι γεμάτο μεράκι και το εκτιμάς ακόμη περισσότερο.

Το παράδειγμα των γιαγιάδων μας, το έχουν ακολουθήσει δεκάδες καταστήματα που έχουν ανοίξει στην Αθήνα, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο πολύ ποντάρουν οι Έλληνες στην παραδοσιακή συνταγή της πίτας, που τους οδήγησε στην κορυφή της γαστρονομίας και συνεχίζει να τους βγάζει ασπροπρόσωπους. Σπεσιαλιτέ με φέτα, κιμά, μανιτάρια κι άπειρους συνδυασμούς γεύσεων έχουν γίνει απαραίτητες γι’ αυτούς που θέλουν να πάρουν μια γεύση Ελλάδας.

Και φυσικά, το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο δε θα μπορούσε να λείπει από καμιά συνταγή, αφού δένει τα συστατικά μεταξύ τους και προσφέρει ακόμη μία νότα ελληνικής παράδοσης στο πιάτο μας.

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου