anastasia554

Η φιλία είναι ό,τι πιο ιερό έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του μετά την οικογένεια. Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους με τους οποίους να επικοινωνείς και να διατηρείτε τις στενές σας σχέσεις για χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε και περνάμε το σκόπελο των τριάντα, οι φιλίες μας γίνονται μετρημένες, για την ακρίβεια επιλεκτικές.

Πόσο όμορφο συναίσθημα να βρίσκεις ανθρώπους με τους οποίους να ταιριάζουν τα χνώτα σας και να συμπορεύεστε στη ζωή. Οι φίλοι είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία μια υγιούς προσωπικότητας, καθώς αποτελούν την έκφανση του πλουραλισμού των απόψεων σε μία μικρή κοινωνία, όπως ο δικός μας φιλικός κύκλος.

Είναι σημαντικό ν’ ακούμε τη γνώμη του άλλου, κάθε άνθρωπος βλέπει τις καταστάσεις από το δικό του πρίσμα. Οι αληθινοί φίλοι όμως έχουν ένα χάρισμα: σου λένε πάντα τη γνώμη τους, αλλά ποτέ δεν στην επιβάλλουν. Κι αυτό γιατί δε βάζουν ποτέ τον εαυτό τους πάνω απ’ οτιδήποτε, αλλά τη δική σου ευτυχία και ψυχική ηρεμία. Είναι οι βράχοι σου, όποτε τους χρειαστείς.

Τα τριάντα είναι μια ηλικία ορόσημο για όλους μας. Είναι ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι περισσότεροι ευχόμαστε να έχουμε μια σταθερή εργασία, να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι, να έχουμε βρει ένα σύντροφο ζωής και σιγά-σιγά να πορευόμαστε προς τη δική μας ολοκλήρωση, τη δημιουργία της δικής μας οικογένειας.

Φυσικά, κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όνειρα και καμία νόρμα ή κατεστημένο δεν μπορεί να επιβληθεί ως ο μοναδικός δρόμος προς την πραγμάτωση των ονείρων μας.

Σ’ αυτό λοιπόν το κομβικό σημείο υπάρχουν δύο κατηγορίες φίλων, εκείνοι που είναι στο πλευρό μας χρόνια από μαθητικές και φοιτητικές περιόδους κι εκείνοι που μπήκαν στη ζωή μας στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας ή εργασιακής εμπειρίας.

Οι φίλοι χρόνων είναι πλέον σαν αδέρφια μας. Μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον ίδιο τους τον εαυτό. Και ξέρετε ποιο είναι το μοναδικό μιας τέτοιας σχέσης; Το ότι καμιά απόσταση και καμία παγωμάρα παροδική δεν είναι ικανή να σταματήσει τα αισθήματα που τρέφεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο.

Είναι καλό να βάζουμε τον εγωισμό μας στην άκρη και να μπαίνουμε για λίγο στα παπούτσια του φίλου μας. Ο καθένας μας στην ηλικία των τριάντα έχει τα δικά του βάσανα, άλλος έχει οικογένεια, άλλος παλεύει ακόμη να αποκατασταθεί επαγγελματικά, άλλος λείπει στο εξωτερικό για μήνες ολόκληρους. Δεν είμαστε όλοι πάντα στην ίδια φάση ζωής.

Γι’ αυτό για τη διατήρηση μιας φιλικής σχέσης, που το κύριο γνώρισμά της είναι η αγάπη, ο σεβασμός στις επιλογές του φίλου μας είναι μονόδρομος. Οι «εκδικητικές» συμπεριφορές είναι μικρότητες μπροστά στο μεγαλείο μιας φιλίας. Όποιες αλλαγές λοιπόν κι αν συνέβησαν στη ζωή σας αυτό που θα σας δένει με αυτούς τους φίλους είναι η ίδια σας η διαδρομή.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που έρχονται στη ζωή μας συμπτωματικά, κυρίως μέσα απ’ το εργασιακό μας περιβάλλον και τυχαίνει βρε παιδί μου να είναι τόσο συμβατοί με τα πιστεύω και τις αντιλήψεις μας. Είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινό υπόβαθρο, έχουμε ίσως κάνεις τις ίδιες σπουδές, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα ή περάσαμε πρόσφατα μαζί την ίδια εμπειρία, όπως ένα διαγωνισμό ή μια συνέντευξη για δουλειά.

Οι συνάδελφοί μας στη δουλειά, που τους βλέπουμε περισσότερο απ’ την οικογένειά μας, οι καθημερινοί στυλοβάτες μας. Εκείνοι που ανέχονται τα νεύρα και την κακοκεφιά μας ή την τρέλα της στιγμής και τα κρύα μας ανέκδοτα, εκείνοι που μας φέρνουν καφέ το πρωί κι εκείνοι με τους οποίους βγάζουμε σέλφι εν ώρα εργασίας.

Γνωστοί, που ειδικά μετά τα τριάντα αρχίζουν να γίνονται καλοί γνωστοί και κάποια στιγμή φίλοι μας. Ξέρετε τι ψάχνει ένας άνθρωπος μετά τα τριάντα; Επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, κατανόηση και κοινό όραμα.

Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό καλών φίλων κι απλών γνωστών. Κάθε ένας είναι ικανός τη σωστή στιγμή να αποβεί πολύτιμος και τη λάθος να σε απογοητεύσει. Άνθρωποι είμαστε εξάλλου.

Μετά τα τριάντα δεν έχεις τις αντοχές να εξερευνείς με το ίδιο πάθος τους ανθρώπους. Οι φίλοι σου είναι είτε εκείνοι που σας συνδέει βαθιά κι αληθινή αγάπη ετών είτε εκείνοι που χωρίς να γνωρίζεστε χρόνια έχετε τις ίδιες καταβολές και κοινό όραμα. Η επικοινωνία κι η συμβατότητα είναι πλέον οι σταθερές μεταβλητές σου.

Οι άνθρωποι αλλάζουμε και μαζί με εμάς κι ο κύκλος μας. Πάντα όμως θα υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία στο χάρτη της ζωής μας, όπως κι οι επιλογές που θα καθορίζουν το δρόμο μας.

Μετά τα τριάντα οι επιλογές των φίλων μας είναι, αν μη τι άλλο, συνειδητοποιημένες.

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!