Οι καλοί λογαριασμοί λέει το ρητό, κάνουν τους καλούς φίλους. Βέβαια, από πνευματική διαστροφή και μόνο μπορούμε να πούμε πως ισχύει κι ανάποδα. Οι καλοί φίλοι κάνουν και καλούς λογαριασμούς. Κι επειδή η συγκεκριμένη φράση είθισται να χρησιμοποιείται μεταφορικά τις πιο πολλές φορές, εμείς σε αυτό το άρθρο τη χρησιμοποιούμε κυριολεκτικά.

Είναι γεγονός πως η συνεργασία ανάμεσα σε φίλους είναι ένα θέμα που καίει κάπως. Πολλοί διστάζουν να ξεκινήσουν συνεργασίες επειδή φοβούνται πως αυτό ίσως έχει αντίκτυπο στη φιλία τους. Κι είναι στενάχωρο όταν συμβαίνει σε περιπτώσεις που η φιλία προϋπάρχει της επαγγελματικής συνεργασίας. Βεβαίως, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που μια επαγγελματική συνεργασία έφερε μια μετέπειτα φιλία, πράγμα αξιοθαύμαστο κι αξιέπαινο. Αξιέπαινη όμως είναι και μάλιστα πιο πολύ, η περίπτωση που φιλικά πρόσωπα καταφέρνουν να συνεργαστούν σε μια κοινή ιδέα επαγγελματικά, να την κάνουν να ανθίσει ενώ παράλληλα διατηρούν ή ενισχύουν ακόμη πιο πολύ τη φιλία που υπάρχει. Θεωρητικά όλο αυτό ίσως ακούγεται κάπως δύσκολο ή ανησυχητικό. Υπάρχουν τελικά τρόποι για να επιτευχθεί μια πολύ καλή επαγγελματική συνεργασία σε μια φιλία χωρίς να αλλάξει τίποτε;

Καταρχάς μια επαγγελματική συνεργασία θα βασιστεί σε μια ιδέα. Αυτή η ιδέα μπορεί να είναι κοινή ή να υπάρχει στο μυαλό του ενός μόνο. Θα την εκφράσει, θα την ασπαστεί και θα την πιστέψει ο κολλητός ή η κολλητή και κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια όμορφη διαδρομή που θα βασίζεται σε ένα όραμα που όμως στην πορεία πλάθεται κι από τις δυο πλευρές. Αν η εμπιστοσύνη είναι το α και το ω σε μια φιλία, γιατί να μην είναι κυρίαρχο στοιχείο στην επαγγελματική συμφωνία;

Έπειτα, αν δε θες να πάνε όλα κατά διαόλου, είναι σημαντικό εξ αρχής να συμφωνηθεί το πόσο θα συμμετέχει ο καθένας κι αν αυτή η προσπάθεια γίνεται από κοινού κι ο κολλητός συνέταιρος. Θα πρέπει να μην υπάρχουν υπόνοιες για οτιδήποτε σε σχέση με το πόσο επενδύει ο καθένας, πάνω στο επαγγελματικό κομμάτι. Να ανταλλάσσονται ξεκάθαρα απόψεις χωρίς άλλα να λέτε μεταξύ σας και άλλα σε τρίτα πρόσωπα ή συνεργάτες που θα προκύψουν στην πορεία. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους που ελλοχεύει κι αποτελεί μάλιστα αιτία για να καταρρεύσει η φιλία. Το “πάμε και βλέπουμε” εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η επαγγελματική συνέπεια είναι ένα ακόμη στοιχείο μεγάλης βαρύτητας ανάμεσα σε φίλους που συνεργάζονται επαγγελματικά. Δε γίνεται δηλαδή ο ένας από τους δυο να είναι ψυχή τε και σώματι μέσα στη συνεργασία κι ο άλλος να κάνει γκεστ εμφανίσεις. Κι όταν υπάρχουν deadlines που θα πρέπει να τηρηθούν, οι κολλητοί κι οι κολλητές θα πρέπει να είναι αυστηροί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους φίλους τους. Τουτέστιν, όταν είμαστε στη δουλειά δίνουμε το 200% τους εαυτού μας για να πετύχει το κοινό μας όνειρο.

Η αλήθεια κι η ειλικρίνεια είναι επίσης βασικότατο στοιχείο. Οι φίλοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως όταν έχουν κάποια αμφιβολία, μια δυσκολία ή γενικά αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα πάνω στη δουλειά, είναι απαραίτητο να το εκφράζουν χωρίς να κρίνονται γι’ αυτό. Ίσα – ίσα μεταξύ των φίλων που έχουν συνηθίσει να μοιράζονται πολλά για τις ζωές τους, στην επαγγελματική κοινή τους πορεία επιβάλλεται να γίνει το ίδιο και με την ίδια ανάλογη άνεση. Ωστόσο σημαντικό είναι και το timing. Δεν μπορείς να μιλάς για τη δουλειά στην ώρα ξεκούρασης του άλλου, απλώς επειδή είναι φίλος σου ή επειδή τότε σου ήρθε. Το ωράριο, τα ρεπό, το “εκτός γραφείου” είναι δέκα φορές πιο σημαντικό να τηρηθεί σε αυτήν την περίπτωση.

Η δίκαιη κατανομή ευθυνών είναι μια ακόμη δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην κινδυνέψει μια φιλία εξαιτίας λάθος χειρισμών και συμπεριφορών στην κοινή επαγγελματική συνεργασία. Γιατί να τίθεται συχνά στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα του ποιος κάνει τη χαμαλοδουλειά και ποιος παίρνει τα εύσημα; Αντίστοιχα, οι άνθρωποι που θα είναι ο εξωτερικός κύκλος της επιχείρησης, χρειάζεται ομοίως να προ συμφωνηθούν. Ποιος θα είναι ο λογιστής σας; Χρειάζεστε δικηγόρο; Πώς θα επιλέξετε υπαλλήλους και πάει λέγοντας.

Όταν δυο άνθρωποι που μοιράζονται κάτι τόσο ιερό όπως μια φιλία ετών, αποφασίζουν να ξεκινήσουν επαγγελματικά κάτι μαζί, αυτό είναι εξίσου ιερό. Κι ως μια ιερή και πολύτιμη σχέση θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν οι φίλοι που το αποφάσισαν. Θα είναι μια όμορφη προέκταση κι εξέλιξη της φιλίας τους, αρκεί να αφήσουν για αρχή τους συναισθηματισμούς στην άκρη, για να μην επιστρέψουν έπειτα να τους δαγκώσουν. Κι είναι υπέροχο να εξελίσσονται δυο άνθρωποι μέσα από ένα κοινό όνειρο, το λες και σαν ένα σύμφωνο ζωής όλο αυτό, όμως σαφώς κι έχει κανόνες.

Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι αυτές που μας καθορίζουν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οι φίλοι που δεν έχουν να φοβηθούν γιατί είναι αληθινοί και βασίζουν τη φιλία τους στην αλήθεια, δε θα πρέπει να φοβηθούν ένα κοινό επαγγελματικό ξεκίνημα εφόσον τα βρίσκουν και σε αυτό το κομμάτι. Μετά από χρόνια θα σκέφτονται πώς ξεκίνησαν, με τι άγχη και φοβίες, τι τόλμησαν και τι ξεπέρασαν. Τι και πόσα κατάφεραν κι όλα αυτά επειδή η φιλία τους έγινε το λάκτισμα για μια νέα αρχή. Μια κοινή επαγγελματική πορεία.

Και για να μη νομίζετε πως όλα αυτά είναι θεωρίες, η δική μου επαγγελματική κοινή πορεία μετράει πια 20 έτη κι έχει βασιστεί σε μια φιλία που μετράει λίγα παραπάνω. Γιατί μπορεί οι καλοί λογαριασμοί να κάνουν τους καλούς φίλους αλλά οι πραγματικά καλοί φίλοι θα λογαριάζουν πάντα ο ένας τη γνώμη του άλλου με μόνη ετικέτα την αγάπη και τον σεβασμό.

Αφιερωμένο στη δική μου”partner in crime” που ακούει στο όνομα Φλέρη.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου