Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί όλοι μας, πως η ζωή μας βαλτώνει. Εκεί που την είχαμε βάλει σε μια τάξη, έρχεται αυτός ο κάποιος και μας τη μαυρίζει, ένα ξαφνικό συμβάν, ο αυστηρός εργοδότης μας, ο φίλος που πιστεύαμε πως έχουμε, η σχέση μας, το πολιτικό σκηνικό και εξελίξεις στην χώρα και ό,τι άλλο ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει στο μυαλό του. 

Λέξη κλειδί η αναθεώρηση. Σε ανθρώπους και καταστάσεις που επένδυσες πολλά. Φιλοσοφείς τη ζωή. Κάθε κατάσταση και κάθε άνθρωπος σου χαρίζει πράγματα μέσα από την αρνητικότητά του. Πάντα έχεις να μάθεις, ποτέ όμως να χάσεις.

Η ζωή δεν αποτελείται από ένα εγχειρίδιο κανόνων, αλλά είναι περισσότερο ευέλικτη και απρόβλεπτη από ό,τι πιστεύουμε. Είμαστε μοναδικοί. Τη ζούμε μοναδικά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Διλήμματα στην αγάπη, έρωτα, αποτυχίες επαγγελματικές, θέματα υγείας. Δε μετανιώνεις ποτέ ούτε για ανθρώπους που εμπιστεύτηκες, ούτε για επιλογές που έκανες. Ήταν και αυτό ένα κομμάτι συναισθηματικής κάλυψης που επιθυμούσες να πραγματοποιήσεις για να στολίσεις την ζωή σου.

Δεν το βάζεις ποτέ στα πόδια, αλλά αξιοποιείς ό,τι καλό αποκόμισες τόσο από αυτούς τους ανθρώπους, όσο και τις καταστάσεις που έζησες.

Τις απαντήσεις της ζωής, της δίνει κάθε φορά ο ίδιος σου ο εαυτός. Αυτός αφουγκράζεται και σε οδηγεί διαισθητικά.

Στηρίζεις τις επιλογές και τις απόψεις σου. Να υλοποιείς ό,τι σε ευτυχεί,  σ’ εκφράζει, ασχέτως αν υποστηρίζεται από λιγοστούς.

Να επιλέγεις δύσκολους στόχους, στοιχηματίζοντας με τον ίδιο σου τον εαυτό πως κάθε φορά θα πηγαίνεις και ένα βήμα παρακάτω.

Να ζεις το τώρα, χωρίς ο χρόνος να σε αφοπλίζει και να σε αποπροσανατολίζει.

Μην αμφιβάλλεις για τα σχέδιά σου, τους στόχους σου, τα όνειρά σου. Είναι προτιμότερο ν΄ αποφασίζεις, έστω κι αν η απόφαση αποδειχτεί λανθασμένη, από το να είσαι αναποφάσιστος και παθητικός.

Αν δεν αποφασίσεις και δοκιμάσεις, δε θα έχεις και την ευκαιρία να πετύχεις τους σωστούς ανθρώπους και καταστάσεις, την κατάλληλη στιγμή.

Μεταξύ των εμπειριών και του ταξιδιού της ζωής, εσύ ως ταξιδιώτης  ατελής, θα γνωρίσεις τις πόλεις σταθμούς  μιας υποκειμενικής τελειότητας ερμηνευμένης, από τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Ανανεώνεσαι ψυχικά, απαλλάσσοντας τον εαυτό σου, τόσο από τοξικές σχέσεις, όσο καταστάσεις. Αλλάζεις δέρμα, όπως το φίδι, σύμβολο, που αυτοθεραπεύεται. Πάντα θα υπάρχουν Ιούδες, που θα προδίδουν. Και Πιλάτοι που θα σταυρώνουν. Μην εκπλήσσεσαι. Προχώρα σε ολική επαναφορά.

 

 

Επιμέλεια Κειμένου: Σοφία Καλπαζίδου 

Συντάκτης: Νίκη Ατζέμογλου