Η μουσική είναι τέχνη. Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του ιδιαίτερες προτιμήσεις σε συγκεκριμένο είδος και σίγουρα δεν μπορούμε όλοι ν’ ακολουθούμε το γούστο του ενός. Ευτυχώς που υπάρχουν πολλά είδη μουσικής, βέβαια, κι έτσι ο καθένας μας έχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για να εκφράσει την προτίμησή του.

Κι αν πολλές φορές η μουσική ασκεί θετική επίδραση πάνω μας, είναι κι άλλες φορές που δε μας προσφέρει θετική κι όμορφη διάθεση, αλλά αντιθέτως μας φορτώνει με συναισθήματα αρνητικά ενώ μας «αδειάζει» συναισθηματικά. Κάποιοι χρειάζονται τη μουσική για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν και γι΄αυτό τον λόγο την έχουν συνδέσει με κάτι ευχάριστο που τους προσφέρει πολλά και τους κάνει καλό στην ψυχική τους ηρεμία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνδυάσει διάφορα τραγούδια με δύσκολες καταστάσεις που έχουν βιώσει, οπότε κάθε φορά που ακούν το αντίστοιχο κομμάτι μελαγχολούν.

Συνδυάζουμε τα βιώματά μας με συγκεκριμένους στίχους και μελωδίες. Αν μας συμβεί κάτι πολύ ευχάριστο θα βάλουμε να παίξει ένα συγκεκριμένο τραγούδι κι όταν μετά από καιρό ακούσουμε τυχαία αυτό το κομμάτι, αυτόματα θα έρθει στη μνήμη μας ξανά κι εκείνο το ευχάριστο περιστατικό με το οποίο συνδυάσαμε τη μουσική αυτή. Ένα τραγούδι, λοιπόν, αντιστοιχεί σ’ ένα συγκεκριμένο γεγονός που ο καθένας έχει βιώσει. Είτε αφορά χαρά, είτε έχει να κάνει με λύπη συχνά συνδυάζουμε ένα συμβάν με την κατάλληλη μουσική.

Η μουσική, λοιπόν, δεν έχει σ’ όλους τους ανθρώπους την ίδια επίδραση. Σ’ άλλους επιδρά θετικά ενώ σ’ άλλους αρνητικά. Συνήθως σ’ αυτούς που επιδρά αρνητικά είναι γιατί το έχουν συνδυάσει μ’ ένα δυσάρεστο περιστατικό κι ίσως αυτό να τους κάνει ν’ αποφεύγουν συγκεκριμένα τραγούδια για να μην τους θυμίζει κανένα από αυτά τίποτα απ’ ό,τι τους έχει συμβεί. Δεν έχει να κάνει, φυσικά, με το τραγούδι γιατί το ίδιο τραγούδι κάποιος άλλος μπορεί να το έχει συνδυάσει με μια ευχάριστη εμπειρία, μπορεί για παράδειγμα να ήταν ένα κομμάτι που του αφιέρωσαν κι έχει δεθεί μ’ αυτό.

Πολλές φορές ταυτιζόμαστε με τους στίχους ενός τραγουδιού και νιώθουμε ότι περιγράφουν τη ζωή μας κι αυτό είναι που μας κάνει να ταυτίζουμε το συγκεκριμένο γεγονός ακόμη περισσότερο με τη συγκεκριμένη μουσική. Αν το έχουμε συνδυάσει μ’ ένα ευχάριστο γεγονός, τότε έχει θετική επίδραση πάνω μας.

Όπως και να ‘χει, η μουσική είναι μια ιδιαίτερη τέχνη κι ίσως τις περισσότερες φορές προσφέρει θετικά στοιχεία, γιατί έτσι κι αλλιώς μέσα απ’ τους στίχους είναι που εκφραζόμαστε κι είναι πολύ καλύτερα να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.

Η μουσική διασκεδάζει τους ανθρώπους και υπάρχουν πολλά είδη μουσικής τα οποία μπορεί ένας άνθρωπος ν’ ακούσει. Γι’ αυτό το κάθε τραγούδι αφήνει και το δικό του συναίσθημα. Κάθε στίχος προσφέρει ποικίλες σκέψεις, επαναφέρει άλλες αναμνήσεις και αντιστοιχεί σε διαφορετικές συγκινήσεις.

Ένα τραγούδι μπορεί να έχει κοινούς στίχους για όλους, μόνο που ο καθένας το ερμηνεύει και το αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά. Δύο άνθρωποι που ακούνε το ίδιο κομμάτι μπορεί να εκφράσουν άλλου είδους συναισθήματα ο καθένας, ανάλογα πάντα με τα βιώματά του. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί το συγκεκριμένο κομμάτι ο ένας να το έχει συνδυάσει ευχάριστα με ένα θετικό γεγονός, ενώ ο άλλος να το έχει συνδυάσει με ένα αρνητικό περιστατικό.

Έτσι, λοιπόν, η μουσική δεν έχει σ’ όλους τους ανθρώπους την ίδια επίδραση, όμως, παραμένει για όλους μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης που όλοι θαυμάζουμε κι εκφραζόμαστε ο καθένας με τον τρόπο του. 

 

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα