Τελείωσε αυτή η σχέση. Άδοξα και μάταια. Και τελείωσε εξαιτίας σου. Έκανες λάθη, το ξέρεις. Κάθεσαι και σκέφτεσαι τα γεγονότα για πολλοστή φορά αυτή την εβδομάδα. Μα καλά, είναι ποτέ δυνατόν να φέρθηκες εσύ έτσι; Δίκιο είχε τελικά ο άλλος που σου τα έσυρε κανονικότατα πριν από εκείνο το τελευταίο αντίο! Και είχες και το θράσος τότε να γυρίσεις να απαντήσεις. Να πας να βγεις και από πάνω! Πόσο βλάκας είσαι ώρες ώρες, εκπλήσσεις ακόμη και τον εαυτό σου με αυτά που πας και κάνεις! Και τώρα που κατάλαβες, τι κατάφερες; Τελείωσε το παιχνίδι ήδη. Συγγνώμες και απολογίες δεκτές δε γίνονται, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και αν τολμήσεις να πεις κάτι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ξανακούσεις όλα σου τα λάθη, ένα-ένα με τη σειρά. Και όχι ότι δεν τα σκέφτεσαι ήδη κάθε μέρα και μουτζώνεσαι, αλλά όσο να ‘ναι άλλο να τα ακούς από τον εαυτό σου και άλλο να στα υπενθυμίζει κάποιος άλλος, σωστά;

Μία ερώτηση μόνο θέλω να σου κάνω, ποιο το νόημα; Σε όλες αυτές τις σκέψεις εννοώ. Υπάρχει όντως ουσιαστικός λόγος που τις κάνεις; Μη μου μιλάς για ανασκόπηση, ανασκόπηση είναι το να μπορέσεις να παραδεχτείς τα λάθη σου μία φορά στον εαυτό σου! Να σου τα σούρεις εσύ κανονικότατα για μια φορά -έτσι για την αλλαγή- και να παραδεχτείς στον εαυτό σου τα σφάλματά σου και τα στραβά σου. Να σου πεις πόσο ηλίθια φέρθηκες, να σε μουτζώσεις για τις συμπεριφορές σου, μετά όμως να το πας ένα βήμα παρακάτω. Να δεις τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο να φερθείς έτσι, να προσδιορίσεις τις αιτίες πίσω από τις συμπεριφορές και όλο αυτό να το κάνεις ένα όμορφο πακέτο και να το τοποθετήσεις σε μία πολύ ωραία γωνία του μυαλού σου από την οποία θα το ανασύρεις μόνο και μόνο για να σε εμποδίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Ξαναρωτώ, λοιπόν, ποιος ο λόγος για αυτές τις σκέψεις ξανά και ξανά; Θεωρείς μήπως ότι με το να τα σκέφτεσαι μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση; Ίσως αν μετανιώσεις ειλικρινά, αν παραδεχτείς πόσο σκάρτος ήσουν, αν αυτομαστιγωθείς λίγο ακόμη, ο άλλος να το δει και να σε συγχωρήσει. Δεν μπορείς να προχωρήσεις. Αν ο άλλοτε άνθρωπός σου, τελικά αλλάξει γνώμη; Αν του περάσει από το μυαλό να σε αφήσει να επιστρέψεις και να ξαναδοκιμάσετε όλο αυτό που την πρώτη φορά δε δούλεψε; Τότε πρέπει να είσαι και εσύ έτοιμος! Έτοιμος να δεις τα σημάδια της συγχώρησης, αλλά αν έχεις αφήσει τον εαυτό σου να προχωρήσει ίσως να μην τα παρατηρήσεις και αυτό θα ήταν το πιο καταστροφικό από την -ήδη μεγάλη- λίστα με τα λάθη σου σωστά; Τότε θα πρέπει να του δείξεις ότι τα θυμάσαι! Όλα και πολύ καλά. Δεν πρόκειται να ξαναπέσεις στις ίδιες λακκούβες, να διαβεβαιώσεις τον άλλον ότι άλλαξες και ίσως αυτό θα είναι και το μαγικό κουμπί που θα σας επιτρέψει να ζήσετε τελικά το παραμύθι σας.

Δεν πρόκειται να σου πω να μην το προσπαθήσεις. Αν κατάλαβες τα λάθη σου πες το και δείξε το ανοιχτά. Αν νιώθεις ότι χρωστάς μερικές συγγνώμες, πες τες. Αν πιστεύεις ότι δε θα ξανασυμβούν ποτέ τα ίδια, δείξε το. Αν όμως ο άλλος εμμένει στην άποψή του για την κατάληξη αυτής της σχέσης, τότε απλώς προχώρα. Μην αφήσεις τον εαυτό σου, ούτε καν υποσυνείδητα, να ποντάρει στο χαρτί της λύπησης! Ποτέ κανείς δε γύρισε σε κάτι πραγματικά και με την καρδιά του, επειδή λυπήθηκε και αν κάπου κάποτε άκουσες μία τέτοια ιστορία επίτρεψέ μου να σου πω ότι μάλλον δεν είχε happy end. Βάλε τον εαυτό σου πρώτα αυτή τη φορά.

Μα, θα μου πεις, τον εαυτό σου έβαλες πρώτο και είδαμε που κατέληξε! Είδαμε. Αλλά σημασία έχει ότι είδες και εσύ. Κατάλαβες πλέον, συνειδητοποίησες, αυτό έχει σημασία και για αυτό έχεις φτάσει μέχρι εδώ τώρα. Όταν όμως πιθανότητα αλλαγής δεν υπάρχει, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να λυπάσαι μόνος σου τον εαυτό σου. Μία μόνιμα αρνητική διάθεση, αυτολύπηση και αισθήματα αναξιότητας είναι τα μόνα που μπορείς να αποκομίσεις αυτή τη στιγμή από τη στάση σου. Και μην τολμήσεις να σκεφτείς πως σου αξίζει όλο αυτό. Λάθη κάνουμε όλοι μας κανένας δεν είναι τέλειος. Αυτό που κάνει μερικούς λίγο καλύτερους από κάποιους άλλους είναι η ικανότητα να τα κατανοούν. Οπότε μάλλον είσαι ήδη σε καλό δρόμο.

Θα μπορούσες να έχεις κάνει τα πράγματα αλλιώς, αλλά ο χρόνος δε γυρίζει πίσω, δεν αλλάζει. Είναι αυτός που είναι και κινείται πάντα προς τα εμπρός. Δε θα κερδίσεις τίποτα αν τον αφήσεις να σε προσπεράσει και αν μείνεις κολλημένος σε μία κακή στιγμή του. Κινήσου και εσύ μαζί του, είτε αυτό σημαίνει μια καινούρια σχέση στο παρόν, είτε σημαίνει οτιδήποτε άλλο κάνει εσένα χαρούμενο μέχρι να νιώσεις έτοιμος να δώσεις τελικά στον εαυτό σου αυτήν την ευκαιρία.

Αντί να κάθεσαι, λοιπόν, να σκέφτεσαι όσα έγιναν τότε, μήπως είναι πιο χρήσιμο να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις τώρα, ώστε να γίνουν όλα όπως τα θες σε λίγο;

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.