Όπου υπάρχει δράση πάντα υπάρχει και αντίδραση. Αυτός είναι νόμος και οι νόμοι αν και έχουν εξαιρέσεις και περιπτώσεις στις οποίες καταρρίπτονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα φαινόμενα δεν απατούν. Πράττεις και αναλαμβάνεις τις συνέπειες, έρχεσαι αντιμέτωπος με την αντίδραση του άλλου, είσαι υπόλογος για οτιδήποτε πρόκειται να ακολουθήσει. Κάθε συμπεριφορά -είτε αρνητική είτε θετική- πρόκειται να φέρει και ανάλογη συμπεριφορά απ’ την απέναντι πλευρά.

Πολλοί πιστεύουν πως για ό,τι κι αν κάνουν δε θα υπάρξει καμία απολύτως συνέπεια. Την ίδια πεποίθηση έχουν μάλιστα και όταν δείχνουν έναν εαυτό τον οποίο κανένας δε θα ήθελε να γνωρίσει και να έχει δίπλα του. Το πώς φέρεσαι στους άλλους είναι ενδεικτικό του πώς θα σου φερθούν. Εάν δείχνεις αντιπάθεια ή αποδοκιμαστική στάση απέναντί τους, τότε κι εκείνοι με τη σειρά τους θα σε αντιμετωπίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Εάν πάλι προσπαθήσεις να σαμποτάρεις τη δουλειά του άλλου, αργά ή γρήγορα αυτό θα σου γυρίσει μπούμερανκ. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θα περάσει απαρατήρητο ή πως ο άλλος θα δείξει ανωτερότητα και δε θα ασχοληθεί με το γεγονός, σίγουρα γελιέσαι.

Στον έρωτα η δράση και η αντίδραση έχουν την ίδια ισχύ; Φυσικά, αφού δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Δε σημαίνει ότι επειδή ο άλλος είναι ερωτευμένος θα πρέπει εμείς να το εκμεταλλευόμαστε και να περιμένουμε να ανέχεται και να υπομένει ό,τι κι αν κάνουμε ή ό,τι και αν πούμε. Όλα έχουν όρια και όταν αυτά ξεπεραστούν, τότε κάποιος θα πρέπει να διορθώσει την όλη κατάσταση, ακόμα και αν απαιτούνται δραστικά μέτρα. Ο σύντροφός σου δεν είναι το άτομο στο οποίο θα ξεσπάς, θα μεταφέρεις όλη την αρνητική σου ενέργεια, τον θυμό και τα νεύρα που πιθανώς να είναι συσσωρευμένα από την υπόλοιπη μέρα περιμένοντας πως παρά τη στάση σου θα σε υποδέχεται με θέρμη και ανοιχτές αγκάλες. Αργά ή γρήγορα θα ανοίξει την πόρτα και θα την κλείσει μια και καλή πίσω του.

Άνθρωποι είμαστε, όχι μηχανές χωρίς αισθήματα για να αντέχουμε και να μη δίνουμε σημασία στις πράξεις των άλλων. Κάποιοι είναι πιο εκδικητικοί και ίσως ενεργήσουν με άσχημο τρόπο σε περίπτωση που γίνουν αποδέκτες μιας άσχημης συμπεριφοράς. Άλλοι πάλι είναι πιο ανεκτικοί και τους παίρνει περισσότερο χρόνο μέχρι τη στιγμή της έκρηξης, γιατί όσο ανεκτικός και αν είσαι όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και ο άλλος σε προσβάλλει ή σου συμπεριφερθεί με τρόπο που θεωρείς πως δε σου αξίζει, αναγκαστικά θα πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Γιατί λοιπόν να έχουμε άγνοια του κινδύνου που παραμονεύει σε κάθε μας πράξη χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας πως τα άσχημα φέρνουν μόνο άσχημα ξεμπερδέματα και τα θετικά είναι εκείνα που θα εκτιμηθούν.

Έτσι είναι διαμορφωμένη η ζωή, η καθημερινότητα και η ροή των πραγμάτων: γινόμαστε αποδέκτες των ίδιων μας των δράσεων. Γνωρίζουμε πως όσο και αν την γλιτώνουμε κάποιες φορές, θα έρθει εκείνη η μια που θα πληρώσουμε για όσα κάναμε αθροιστικά. Ποιος ο λόγος λοιπόν να μπαίνουμε σε μια κατάσταση, σε ένα τρυπάκι που θα πρέπει  να δοκιμάζουμε τα όρια των άλλων με αρνητισμό και άσχημη στάση εφόσον ό,τι δίνεις παίρνεις; Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να θέλει να λαμβάνει μόνο άσχημα πράγματα στη ζωή, αφού σίγουρα όλοι αξίζουμε και έχουμε ανάγκη όμορφα συναισθήματα και θετικές καταστάσεις γύρω μας.

Ας το ξανασκεφτούμε λοιπόν όταν θα θελήσουμε να μιλήσουμε ή να συμπεριφερθούμε άσχημα σε κάποιον και ας σταματήσουμε να θεωρούμε πως ό,τι και αν πούμε, ό,τι αν κάνουμε θα περνάει πάντα απαρατήρητο, γιατί κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο. Στο κάτω κάτω μια καλή πράξη και μια γλυκιά κουβέντα δεν κοστίζει τίποτα.

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.