Η συναισθηματική μας κατάσταση είναι ασταθής. Μπορεί να επηρεάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη με τον ίδιο τρόπο που αλλάζει η διάθεσή μας. Τις στιγμές εκείνες που δε νιώθουμε ευχάριστα είτε γιατί τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα υπολογίζαμε, είτε γιατί μας ενόχλησε η συμπεριφορά κάποιου, έχουμε περισσότερη ανάγκη να βρούμε τρόπους να ανέβουμε ψυχολογικά. Τις περισσότερες φορές παραιτούμαστε, δεν προσπαθούμε καν και κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Αρνούμαστε κάθε βοήθεια και όλα μοιάζουν μαύρα, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για εμάς αρκεί να το θέλουμε!

Όταν λοιπόν δεν είσαι καλά να μιλάς για όλα εκείνα τα βάρη που σου έχουν φορτωθεί στους ώμους. Μην έχεις την απαίτηση να σε καταλαβαίνουν χωρίς να εκφράζεσαι. Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που λαμβάνουμε λανθασμένα μηνύματα για τα συναισθήματα κάποιου. Είναι εύκολο να βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα ιδίως όταν δε μας ανοίγονται. Ειδικά όταν υπάρχουν στιγμές που νιώθεις μόνος θεωρώντας ιδανική παρέα τη σιωπή σου. Τότε είναι η ιδανική στιγμή να δεις πως η μοναξιά μπορεί να υποχωρήσει διαλέγοντας έναν άνθρωπο να του εξομολογηθείς το πρόβλημά σου. Η λύπη μοιράζεται και ο πόνος απαλύνεται με έναν ανεξήγητο τρόπο.

Να μην ξεχνάς πως υπάρχουν άνθρωποι γύρω σου που αισθάνονται όπως εσύ. Μπορεί κι εκείνοι να μη νιώθουν καλά για τους δικούς τους λόγους. Μπορεί ακόμα οι λόγοι τους να είναι πολύ πιο σημαντικοί ή και λιγότερο. Όλοι μας όμως έχουμε κάποιο περιστατικό να μας θυμίζει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Ίσως οι μέρες για κάποια άτομα να μην κυλούν τόσο όμορφα και η ζωή να τους παρουσίασε περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις απ’ όσες περίμεναν. Για εκείνους θα είναι δύσκολο να ταυτιστούν μαζί σου, όμως αν δε μιλήσουν ποτέ δε θα μάθουν πώς είναι να μην είναι οι μοναδικοί που νιώθουν έτσι.

Όταν λοιπόν δεν είσαι καλά να ξεσπάς. Να βγάζεις από μέσα σου καθετί που σε απασχολεί. Εκφράσου, φώναξε, κλάψε, γέλα, κάνε ό,τι νιώθεις τη στιγμή εκείνη να αποκτήσει φωνή και να βγει προς τα έξω. Μη φοβάσαι ότι θα παρεξηγηθείς ή πως θα σε κρίνουν άσχημα. Ζήτα να μείνεις μόνος. Απομονώσου για όσο χρειαστεί. Πάρε χρόνο, πάλεψε με τις σκέψεις σου. Υιοθέτησε καινούριες απόψεις. Αμφισβήτησέ τες και αποδέξου ξανά την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Αναθεώρησε, μετάνιωσε, δώσε δίκιο και κάνε μια επανεκκίνηση. Ψάξε στον λαβύρινθό σου, κάπου βρίσκεται η λύση του αινίγματος.

Όταν δεν είσαι καλά μην παίρνεις βιαστικές αποφάσεις. Ο νους έχει την τάση να αποπροσανατολίζεται όταν τον κυριεύουν δυνατά συναισθήματα. Η ίδια η λογική αποδυναμώνεται. Μετανιώνει αν πράξει εν βρασμό. Όταν θυμώνεις, όσα λες δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω. Μένουν για πάντα ανάμεσα σε σένα και σε εκείνους που διάλεξες να γίνουν αποδέκτες τους. Εκ των υστέρων όταν πια αντιληφθείς πως μπορεί να έγινες άδικος ίσως να είναι αργά ακόμη κι αν μετάνιωσες.

Όταν δε νιώθεις καλά να γελάς. Κοιτάξου στον καθρέφτη και απλώς ρίξε ένα χαμόγελο ώστε οι μύες του προσώπου σου να νιώσουν ξανά την αίσθηση της χαράς. Δες πόσο πιο όμορφος είσαι όταν χαμογελάς, σκέψου όλα εκείνα για τα οποία έχεις λόγους να είσαι ευτυχισμένος. Το μυαλό σου έχει κολλήσει σε κάτι δυσάρεστο όμως μπορείς εύκολα να το παραπλανήσεις δείχνοντάς του κάτι που έχει ξεχάσει και που το να νιώθει αναπάντεχα όμορφα. Αγνόησε όλα τα «δεν μπορώ» ή «δε θέλω». Απέρριψε εντελώς τη λέξη «δεν» και «μη». Αν καταφέρεις να αποβάλλεις τις λέξεις που περιλαμβάνουν αρνητισμό αυτό θα περάσει και στον τρόπο που σκέφτεσαι.

Έλα σε επαφή με έναν άνθρωπο που σε αγαπάει. Η παρουσία του και μόνο μπορεί να γίνει βάλσαμο. Και μόνο που θα ανοίξει την αγκαλιά του για σένα είναι σαν να ανοίγει ένα καταφύγιο. Μπορεί να έχει κάτι παραπάνω να σου πει. Η γνώμη του μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να ηρεμήσει τον θυμό σου. Ίσως να καταφέρει να κλέψει λίγο από τη στεναχώρια σου και να σε ξαλαφρώσει.

Αν νιώθεις δυσάρεστα θυμήσου αν φρόντισες τον εαυτό σου σήμερα. Σκέψου τι είναι αυτό που σου φτιάχνει τη διάθεση. Αν νιώθεις θλίψη, βάλε να παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι. Η μελωδία του θα σε επηρεάσει, θα φωτίσει καθετί σκοτεινό και θα αρχίσει σιγά σιγά να του δίνει ξανά ζωή. Όταν δε νιώθεις καλά να σε φροντίζεις περισσότερο από πριν. Ο εαυτός σου έχει περισσότερη ανάγκη να νιώσει όμορφα και ο σύμμαχός του είσαι πάντα εσύ. Νιώσε καθαρός, άνοιξε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας και κάνε μια βόλτα στον ήλιο. Η καλή μας διάθεση έχει την τάση να βοηθάει το μυαλό μας να ξεκαθαρίσει τι αισθάνεται.

Όταν αισθάνεσαι καλά μπορείς να κάνεις τα πάντα. Να νιώθεις δυνατός, έτοιμος να ανταποκριθείς σε προκλήσεις, να χαρείς όμορφες καταστάσεις, να μη στερείσαι την ευημερία και το χαμόγελο, τις επαφές με τους δικούς σου ανθρώπους. Είσαι ικανότερος να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου και να χρωματίσεις τη ζωή σου. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που βλέπεις την καλή σου τύχη να σε εγκαταλείπει, υπάρχει πάντα η άλλη πλευρά που σε θέλει μαχητή και δυνατό να ανατρέψεις την κατάσταση.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.