Η δημιουργία μιας σχέσης δε σημαίνει απαραιτήτως την αρχή του τέλους του φλερτ στη ζωή σου. Συνήθως σημαίνει την απόκτηση γνώσης ως προς το τι σου κάνει και τι όχι. Δε σου λέω πως θα μπεις σε μια σχέση με την προοπτική πως κάποτε θα τελειώσει, όμως συνήθως αυτό γίνεται. Τουλάχιστον, μέχρι να κατασταλάξεις στο ένα άτομο που θα πληροί τις προϋποθέσεις σου. Που θα φτάσει τον πήχη που ‘χεις θέσει, κάνοντας άλλες, όχι τόσο πετυχημένες σχέσεις. Κι έτσι θέτεις τα στάνταρ σου, σχηματίζεις κουτάκια που περιμένεις κάποιον για να γεμίσει τα «τικ». Έχεις όμως σκεφτεί την περίπτωση του να μην αρκούν τα δικά σου κουτάκια, αφού το άλλο άτομο ίσως βρίσκεται πέραν των δικών σου προσδοκιών; Ίσως να ‘ναι ας πούμε, στο δικό σου μυαλό, καλύτερο απ’αυτό που περίμενες. Καλύτερο από σένα.

Κάποιος τρίτος θα σου πει πως θα πρέπει μόνο περηφάνια και καμάρι να νιώσεις αν καταφέρεις να έχεις στη ζωή σου ένα σύντροφο που όχι μόνο έφτασε τις προσδοκίες σου, αλλά τις κατέρριψε κιόλας. Και πολύ πιθανόν αυτό να κάνεις όπως και πολλοί άλλοι. Να εντυπωσιαστείς που καθώς νόμιζες πως η ζωή και οι σχέσεις διαμόρφωσαν απαιτήσεις που δύσκολα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, εσύ βρήκες εκείνο τον έναν άνθρωπο που τις έφτασε σε άλλο, πολύ υψηλότερο επίπεδο. Που είναι πολύ καλύτερος από αυτό που θα μπορούσες ποτέ να ονειρευτείς ότι θα είχες στο πλάι σου. Λογικό, θα μου πεις, να νιώσεις πως η θεά τύχη σου χαμογέλασε κι ότι ειδικά αν έχεις περάσει δύσκολα μέσα σε σχέσεις, να σου άφησε το καλύτερο για το τέλος. Γιατί φυσικά, όταν τυχαίνει κάτι τέτοιο κι εσύ αλλά και όλοι μας, ευχόμαστε εκείνο το ταίρι να ήρθε για να μείνει.

 

 

Απ΄την άλλη όμως, οι ανθρώπινες φοβίες κι ανασφάλειες, δεν είναι κάτι που τιθασεύεται και που ελέγχεται εύκολα. Είναι ένα να το λες, πως θα καμαρώνεις δίπλα στον τόσο υπέροχο στα μάτια σου άνθρωπό σου, αλλά είναι άλλο να το κάνεις. Γιατί ενώ για καιρό έκτιζες τοίχους γύρω σου, επιτρέποντας μόνο στους «δυνατούς» να περάσουν, πίστευες πως το εγχείρημά τους θα ήταν βουνό. Πως δε θα μπορούσε οποιοσδήποτε να καταφέρει ν’ανέβει τα τόσα σκαλιά που δημιούργησες πάνω στην κάθε προηγούμενη σχέση που δεν πέτυχε. Κι έτσι, όταν ένας θα καταφέρει να σου δείξει πως δεν είναι μόνο όσα θα ήλπιζες, αλλά έχει κι άλλα τόσα, εσύ ίσως τρομοκρατηθείς. Γιατί δε θα ξέρεις πώς να χειριστείς το γεγονός ότι σου ‘κατσε το λαχείο. Είναι δύσκολο ένας άνθρωπος να βγει από ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και να δει και μια άλλη οπτική. Και η περίπτωση του να σου χτυπήσει την πόρτα των συναισθημάτων σου κάποιος πολύ καλύτερος από αυτό που περίμενες, είναι κάτι αντίστοιχο.

Γιατί για όσα έχεις γράψει στη λίστα με τα κουτάκια, έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως. Έχεις ήδη σκιαγραφήσει την κάθε σου κίνηση προς την επιτυχία, προτού καλά-καλά να υπάρχει το άλλο άτομο. Και ξέρεις πώς θα κινηθείς, τι θα πεις, τι θα πρέπει να έχει ή να ξέρει για να σε «κερδίσει». Για να περάσει στο όποιο επόμενο στάδιο του βιντεοπαιχνιδιού που έχει γίνει όλων η ερωτική ζωή. Γιατί ο πήχης ανεβαίνει για να προστατευτείς, γιατί ίσως δεν του είχες δώσει ιδιαίτερη αξία και έριξες τον εαυτό σου για να φτάσεις κάποιον άλλο που δεν ήταν για ‘σένα. Και για να μην ακουστεί εγωκεντρικό και ωραιοπαθές, όχι δε σημαίνει πως θεώρησες τον εαυτό σου ανώτερο από κάποιον άλλο, αλλά είναι γεγονός πως όλοι δεν ταιριάζουν με όλους.

Γι’ αυτό στην περίπτωση που θα πανικοβληθείς όταν ίσως αποκτήσεις ένα ταίρι πέραν πάσης φαντασίας (σου), θα βρεθείς σε άγνωστα νερά και πιθανό να προβείς σε κινήσεις πανικού. Όλοι γνωρίζουμε τις κοινές δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να τερματιστεί ένας δεσμός, με μια πολύ δημοφιλή το «σου αξίζει κάτι καλύτερο». Πόσες φορές γέλασες ειρωνικά, όταν κάποια σχέση σου, σού είπε αυτά τα λόγια πριν το τελευταίο αντίο, απλώς και μόνο για ν’ αποφύγει διαπληκτισμούς, ή για να απομακρύνει από πάνω του το βάρος των τύψεων, ή για να αποποιηθεί οποιωνδήποτε ευθυνών του να έλεγε απλώς πως δε γουστάρει άλλο. Ξέρεις τι, όμως; Μπορεί κάποιος τελικά, να πει αυτά τα λόγια και να τα εννοεί κάποια στιγμή κι όχι απλώς να τα φέρει ως δικαιολογία όταν δεν ξέρει τι άλλο να πει. Όπως κι εσύ που αν σε φάει η ανασφάλεια με το να έχεις δίπλα σου κάποιον άνθρωπο που θεωρείς καλύτερό σου, μπορεί να φτάσεις στο σημείο που θα νιώσεις πως δεν μπορείς να συμβαδίσεις και να «φτάσεις» το επίπεδό του. Στην προσπάθειά σου να τερματίσεις αυτό που έχετε, αλήθεια τι θα έλεγες για να είσαι ειλικρινής;

Ένα νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές, για να μη σκεφτούμε πως είναι τρισδιάστατο κιόλας κι εκεί θα ξημερωθούμε αναλύοντας όλες τις περιπτώσεις. Πού καταλήγουμε όμως με την όλη συζήτηση; Ότι ο κάθε ένας άνθρωπος, στην πορεία του μέσα στις ερωτικές σχέσεις, θα δημιουργήσει κάποια πιστεύω, θα αναπτύξει συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Για το πώς θέλει να είναι ο επόμενος σύντροφος, ίσως πώς να μοιάζει, πώς να φέρεται, πώς να μιλάει, όσο επιφανειακά κι αν ακούγονται όλα. Αυτά είναι όμως τα σημάδια που θα σε τραβήξουν προς το μέρος εκείνου του, ακόμα, άγνωστου προσώπου. Όταν όμως στην τελική, έχει ήδη περάσει τρεις φορές το μάθημα στο οποίο εσύ του ‘χεις έτοιμο το διαγώνισμα, αν πας με τα χίλια και πετάς απ’ τη χαρά σου, καλώς. Αν πάλι θεωρήσεις πως αδυνατείς να διαχειριστείς κάτι για το οποίο κανείς δε σε προετοίμασε, ακόμα κι αν αυτό το κάτι είναι απροσδόκητα καλό, τότε πάλι κανείς δε σε κατακρίνει. Σκέψου παρ’ όλ’ αυτά, πως αν «one man’s trash, is another man’s treasure», τότε τι θα είναι για κάποιον άλλο ο ήδη υπάρχων «θησαυρός»;

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου