Κάθε σχέση έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί, γι’ αυτό και μπορούμε έμμεσα να μιλάμε για το επίπεδο που βρισκόμαστε με το ταίρι.  Σκέψου τη σχέση σαν σκάλα που ανεβαίνετε μαζί. Κάθε σκαλοπάτι φέρνει μία νέα περίοδο που άλλοτε την καταλαβαίνεις κι άλλοτε όχι. Απ’ τη στιγμή που πρωταγωνιστείς σε αυτό είναι λογικό να βιώνεις τα πράγματα με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να οδηγεί το ζευγάρι στην κορυφή της περιβόητης σκάλας. Για να κάνετε όμως ένα βήμα προς τα πάνω, πολλές φορές αρκεί κάτι μικρό, όπως μία έκπληξη γενεθλίων ή ακόμα και ένα σύντομο και συνάμα περιεκτικό και άκρως ερωτικό τηλεφώνημα.

Κάθε νέο επίπεδο που υποδέχεστε με το ταίρι τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από καινούριες συνήθειες και εμπειρίες, φρέσκο τρόπο επικοινωνίας και -το σημαντικότερο- πιο έντονα συναισθήματα από το προηγούμενο. Το “level up” ενισχύει τη μεταξύ σας σύνδεση, τη σχέση και την επαφή σας. Η κατανόηση βρίσκεται στα «top ten» συστατικά που διαμορφώνουν τα θεμέλια και τις προοπτικές μιας σχέσης και είναι απαραίτητη για τη διαχείριση και την επίλυση πιθανών προβλημάτων. Προκύπτει μεν αβίαστα, αλλά καμιά φορά χρειάζεται και κόπος. Κατά κανόνα κάθε φορά που το ζευγάρι ανεβαίνει επίπεδο, αυξάνεται και ο βαθμός της μεταξύ τους κατανόησης. Σε ποιο σκαλοπάτι, όμως, ξεκινάς και αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει κάτι που προβληματίζει το έτερον ήμισυ;

 

 

Προφανώς δε γίνεται από την πρώτη μέρα ή απ’ τον πρώτο καιρό να καταλάβεις αν ο άνθρωπος που έχετε αρχίζει να μοιράζεστε πράγματα έχει σκοτούρες στο μυαλό του. Στην αρχή όλα μοιάζουν πιο εύκολα, αφού τα καθημερινά βασανάκια παραμερίζονται, εστιάζεις στο «εμείς» και νιώθεις πως είσαι στο επίκεντρο. Στα πρώτα ραντεβού δε χωράνε εξωγενείς παράγοντες στη σχέση. Για την ακρίβεια, δε γνωρίζεις ακόμα ούτε πώς να βαφτίσεις το μεταξύ σας, αν μπορείς δηλαδή να μιλάς για σχέση ή όχι. Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, πως βρίσκεσαι στο πρώτο επίπεδο, στην αρχή δηλαδή της σκάλας.

Αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει και δίνοντας χώρο σε αυτό που ξεκινά μεταξύ σας, έρχεστε πιο κοντά. Όσο γνωρίζεις κάποιον και γίνεσαι κομμάτι της καθημερινότητάς του αντιλαμβάνεσαι τι τον κάνει χαρούμενο και τι όχι. Καταλαβαίνεις τι του προκαλεί στρες και τι τον δυσκολεύει. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι αν αγαπά τη δουλειά του, αν κάτι τον στενοχωρεί ή τον πιέζει. Με λίγα λόγια, έχεις τη δυνατότητα να ενταχθείς σταδιακά στις συνήθειες που έχει το ταίρι και να βρίσκεσαι εκεί στα εμπόδια -μικρά ή μεγάλα- που μπορεί να προκύψουν. Φυσικά αυτά δε λέγονται μονομιάς αλλά στην πορεία του χρόνου. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα μπορεί να σου πει πως λατρεύει την πεζοπορία, ενώ την 283ή να σου ψιθυρίσει κάτι βαθύτερο. Στο τρίτο ραντεβού μπορεί να σου μιλήσει για τους στόχους του, αλλά στο 139ό να τους ξεδιπλώσετε μαζί. Έτσι, στις αρχές πιθανότατα το ταίρι να μην αναφερθεί σε κάποιον προβληματισμό του και μπορεί να μην τον διακρίνεις ούτε εσύ. Στην πορεία, όμως, μπορεί να αντιληφθείς αν κάτι συμβαίνει στο ταίρι και αργότερα να το συζητήσεις ή και να συμβάλλεις στην επίλυσή του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η σκάλα με τα επίπεδα εκτός από ανηφόρα έχει και δρόμο προς τα κάτω. Συμβαίνει από εκεί που έχεις ξεκινήσει να τον/την διαβάζεις σαν ανοιχτό βιβλίο, να μη δύνασαι να καταλάβεις λέξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανόν η σχέση σας να έχει μπερδευτεί στα σκαλοπάτια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το να μπορείς να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα που αφορά το ταίρι, αυτόματα υποδηλώνει και το επίπεδο της σχέσης. Μην ξεχνάς! Όλοι στην αρχή κυνηγούν το παραμυθένιο. Η συνέχεια έχει μακριά διαδρομή μπροστά της και τα επίπεδα υπάρχουν για να ξεχωρίζουμε και να ανακαλύπτουμε εκτός από συναισθήματα και καταστάσεις.

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.