Η συμβουλή της ημέρας: Πήγαινε με τα νερά σου. Και τι εννοώ μ’ αυτό; Μην πιέζεις καταπιέζεις κι εξαναγκάζεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις που απλά σου βγαίνουν να τις κάνεις με μισή καρδιά, ή από εγωισμό. Κανονικά, όλοι πρέπει να χαιρόμαστε για τα πράγματα που κάνουμε, ούτε να πιέζουμε καταστάσεις, ούτε να μας πιέζουν.

Το να χαιρόμαστε, γενικά, ακούγεται απλό, αλλά στην ουσία είναι πολύ πιο περίπλοκο. Οι περισσότεροι δεν απολαμβάνουν τις επιλογές τους και την καθημερινότητά τους, είτε στη δουλειά, είτε στη σχέση τους. Λογικό, αλλά και παράλογο να κάνεις κάτι μόνο για να το κάνεις, είτε επειδή έχεις ανάγκη, είτε επειδή δεν ξέρεις τίποτα άλλο και νιώθεις ασφάλεια, γιατί δεν έχεις μάθει κάτι διαφορετικό.

Κάθε τι όμως που έχεις κερδίσει στη ζωή σου και ειδικά οι άνθρωποι γύρω σου, θέλουν την προσοχή τους, δεν είναι αυτονόητο ότι θα βρίσκονται εκεί. Να χαίρεσαι που τους έχεις και να απολαμβάνεις κάθε στιγμή που τους έχεις, γιατί δε νομίζω ούτε να σε αναγκάζουν, ούτε να τους αναγκάζεις να είναι εκεί. Αν συνεχώς επιμένεις σ’ αυτό που δε βγήκε, λυπάμαι, αλλά σου έρχεται μπούμερανγκ. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι πίεση να καταφέρεις κάτι που δεν είναι στην ουσία καν για σένα και το ξέρεις. Ούτε να επιμένεις από εγωισμό, τότε όλα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Απλώς επίλεξε αυτό που θα κυλάει όμορφα! Αυτό για το οποίο θα σου αρέσει και να πιεστείς και θα σου βγαίνει τόσο φυσικά να το κάνεις, ακόμα κι όταν δυσκολεύει. Γιατί δε θα χρειαστεί ποτέ να αποδείξεις σε κανέναν κάτι. Όλες οι υπόλοιπες καταστάσεις σε φθείρουν και κακώς τις επιλέγεις αν υπάρχουν στη ζωή σου. Να είσαι καλός με εσένα και να σε συμβουλεύεις όπως θα συμβούλευες τον καλύτερο σου φίλο. Το λέω αυτό γιατί συνήθως εμείς είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας κι εμείς είμαστε που σκεφτόμαστε περίεργα για εμάς. Αφού το κάνεις λοιπόν αυτό, εφάρμοσε και τη συμβουλή σου. Αν δεν ξέρεις εσύ το καλύτερο για σένα, ποιος το ξέρει;

Πολλές φορές κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας βγαίνει από μέσα μας νομίζοντας παρ’όλα αυτά ότι είναι για εμάς. Νομίζουμε ότι είναι η σωστή σχέση, η σωστή καψούρα, το σωστό όνειρο και το ακολουθούμε, μόνο για να μας αποδειχθεί ότι ήταν λάθος και η ζωή να μας βάλει πάλι στη θέση μας και να μας δώσει αυτό που στην ουσία είμαστε τώρα.

Μπορεί να θέλουμε πολλά, που ίσως και να μην είμαστε καν έτοιμοι να τα κερδίσουμε. Κι έρχονται μετά οι καταστάσεις που φτάνουν όλα -κι εμείς μαζί- στα όριά τους και δυστυχώς μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε άλλο.

Δεν είναι κακό να δοκιμάζουμε τη ζωή μας. Ούτε είναι κάτι απαραίτητα κακό το ότι πληγωνόμαστε, ίσα-ίσα, μπορεί να γίνει και πολύ δημιουργικό και να μας οδηγήσει στο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κάνει πλήρεις κι ευτυχισμένους. Όπως δύο κομμάτια του παζλ, που αν δεν ταιριάζουν, δε φτιάχνεις το παζλ, έτσι κι οι άνθρωποι αν δεν ταιριάζουν, δε θα κολλήσουν ποτέ. Εσύ κόλλησε τα κομμάτια του παζλ σωστά κι αν δεις ότι δε σου βγαίνει. αλλάζεις παζλ. Τόσο απλό. Απλό και φυσικό.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου