Εκεί που πιστεύεις ότι τα ‘χεις όλα οργανωμένα και καλά καρφιτσωμένα πάνω-πάνω στην αρχική σελίδα του μυαλού σου, έρχεται η στιγμή που ξεχνάς ραντεβού, κανονισμένες εξόδους με φίλους, κάτι που είχες υποσχεθεί ότι θα κάνεις, ή –ακόμα χειρότερα– προθεσμίες, σημαντικές δουλειές, και πάει λέγοντας. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, που συνειδητοποιείς ότι ο φόρτος ευθυνών κι ασχολιών που ‘χεις αναλάβει, οδηγεί σε ακαταστασία στη ζωή σου, αποφασίζεις ότι ήρθε η μεγάλη ώρα να οργανωθείς.

Η τάξη είναι μισή αρχοντιά. Ειδικά, αν έχεις πολλά και διαφορετικά μέτωπα ανοιχτά. Για όλα, όμως, υπάρχουν λύσεις. Η καλύτερη διέξοδος για να μη σου αποσπάται η προσοχή και για να μην παθαίνεις ξαφνικά μπλακ άουτ από το άγχος, είναι να φτιάξεις το πρόγραμμά σου, να το συμβουλεύεσαι και να το ακολουθείς πιστά. Πολλά μπορούν να βοηθήσουν για αυτό· μια ατζέντα, ένα τετράδιο, κάπου που να μπορείς να βάζεις τις σκέψεις σου και τις υποχρεώσεις σου σε μια σειρά.

Γιατί μεγαλώνοντας, μεγαλώνουν κι όλα αυτά που χρειάζεται να κάνουμε, χωρίς τους γονείς να μας τα υπενθυμίζουν, και φτάνει κάποτε η στιγμή που το «Μισό λεπτό να κοιτάξω την ατζέντα μου» γίνεται πραγματική ανάγκη -ναι, πια λούζεσαι αυτά που κορόιδευες. Δεν ξέρεις, όμως, κι από πού να αρχίσεις. Θέλεις να ετοιμάσεις δικά σου πρότζεκτ, να φτιάχνεις το υλικό σου, να βρίσκεις χρόνο για τους φίλους σου και το αμόρε σου, να βάλεις σε μια τάξη και τα γεύματά σου, μήπως κι αρχίσεις επιτέλους να τρέφεσαι σωστά, να πηγαίνεις γυμναστήριο, να ταξιδεύεις, να ‘σαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου, να ‘χεις περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου ή τα ανίψια σου, να κάνεις κι εκείνο το μεταπτυχιακό που έχεις βάλει στο μάτι, κι η λίστα συνεχίζεται… Κουράζεσαι και μόνο στη σκέψη, αλλά στην ουσία η σκέψη είναι πιο κουραστική από την πράξη. Τα πάντα είναι εφικτά, αρκεί να πάρεις την απόφαση να φτιάξεις το πλάνο σου. Μην ξεχάσεις, όμως, να χωρέσεις στην ατζέντα σου και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου μέσα στη μέρα σου.

Μπαίνοντας στη διαδικασία της οργάνωσης, οφείλεις να μπεις και στη διαδικασία της αυτοκριτικής και να δεις τι πήγε λάθος μέχρι τώρα. Μήπως η καθημερινότητά σου έχει μπει στον αυτόματο και δεν έχεις προσπαθήσει μέχρι τώρα να αλλάξεις κάτι; Πολλές φορές αφηνόμαστε στη μοίρα μας και μας παρασέρνει η ρουτίνα μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Υπάρχουν σίγουρα αρκετά περιττά πράγματα που κάνουμε μέσα στις μέρες μας, συνήθειες που πρέπει να αποβάλλουμε, γιατί αντί να μας δίνουν ώθηση να συνεχίζουμε δυναμικά, καταναλώνουν την ενέργειά μας και μας αφήνουν να απορούμε γιατί πέρασε ανεκμετάλλευτο άλλο ένα εικοσιτετράωρο ή, έστω, γιατί πάλι δεν προλάβαμε όσα θέλαμε.

Σκέψου πόσες ώρες σκρολάρεις στις αρχικές των social media σου, χωρίς να υπάρχει λόγος, απλώς για να χαζέψεις και για πόσες ώρες περνάς βλέποντας τηλεόραση και διάφορα βίντεο, πιθανότατα που δε σε ενδιαφέρουν καν, ή παίζεις ηλεκτρονικά παιχνίδια, αφήνοντας το ρολόι να τρέχει σαν τρελό και παραμερίζοντας τις πραγματικές προτεραιότητές σου. Έχεις την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά σε χαλαρώνουν, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να σε αποβλακώνουν, να σε βυθίζουν στην αδράνεια και να σου τρώνε τον χρόνο.

Αν θες να λύσεις το πρόβλημα των χαμένων ωρών (ή κι ολόκληρων ημερών) και να εστιάσεις σ’ όλα τα σημαντικά, κοίτα τον καθρέφτη σου και δεσμεύσου στον εαυτό σου. Είναι μια απλή απόφαση. «Θα φτιάξω το πρόγραμμά μου και θα το ακολουθώ πιστά.» Δες το σαν ραντεβού με ‘σένα. Πώς θα σκοτωνόσουν για να πας στις συνεντεύξεις για δουλειά που σε καλούν; Ε, να σκοτώνεσαι να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο για να γεμίσεις τη ζωή σου και να την οδηγήσεις εκεί που θέλεις. Να βάζεις μέσα τα πάντα: επαγγελματική εξέλιξη, συναντήσεις με φίλους, φλερτάκια, τη συναυλία που δε θέλεις να χάσεις,  το μέιλ που θέλεις να στείλεις, τις επισκέψεις αλλά και τις σκέψεις σου.

Αν ξεχνάς γρήγορα, αφήνεσαι κι αφήνεις τα πράγματα να κυλούν και να σε πηγαίνουν όπου θέλουν αυτά, πάρε επιτέλους την απόφαση να γεμίσεις αυτήν την ατζέντα, την οποία δε θα κοιτάς μόνο για μισό λεπτό αλλά ξανά και ξανά, για να σου υπενθυμίζεις πόσο σημαντικό είναι να μην αφήνουμε ούτε μία μέρα να πηγαίνει χαμένη.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη