Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ραγδαία η κοινοποίηση της προσωπικής μας ζωής σε τρίτους μέσω των social media. Κάποιοι απ’ αυτούς που συναντάμε κι αλληλεπιδρούμε στα κοινωνικά μας δίκτυα αποτελούν τους εν δυνάμει sex partners μας. Νέοι άνθρωποι που ψάχνουν το σύντροφο της ζωής τους μέσα από εφαρμογές που προσφέρουν κάτι παραπάνω από μια απλή γνωριμία· ένα ραντεβού για σεξ, που αργότερα δεν αποκλείεται να καταλήξει και σε μακροχρόνια σχέση.

Είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής μας, καθώς οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται ολοένα και δυσκολότερες για όλους μας κι η ανθρώπινη επαφή μας αποχαιρετά όσο εμείς κολλάμε στις οθόνες μας. Και κάπως έτσι όλο και περισσότεροι γίνονται εκείνοι που δε διστάζουν να επιλέξουν την προοπτική μιας γνωριμίας μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής, στην οποία θα μπορούν να βρουν εύκολο και γρήγορο σεξ.

Ο τρόπος που επιλέγουν οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου για να συναντήσουν το πρόσωπο που επιθυμούν είναι μέσω εφαρμογών γνωριμιών, όπου τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα προφίλ στο οποίο θα μπορούν ν’ ανεβάζουν φωτογραφίες απ’ την προσωπική τους ζωή κι ο κάθε ενδιαφερόμενος που αναζητά το προφίλ τους, θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, για να τους στείλει μήνυμα και να ξεκινήσουν έτσι μια επαφή μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, οι χρήστες ανταλλάζουν φωτογραφικό υλικό (το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι και γυμνό) καθώς μ’ αυτό τον τρόπο ξεδιπλώνονται άμεσα και γίνονται ξεκάθαρες οι προθέσεις και των δύο. Ο χρήστης, λοιπόν, κάνει την αναζήτησή του κι αφού βρει το πρόσωπο που επιθυμεί και μεσολαβήσει όλη η παραπάνω διαδικασία ορίζει το σημείο συνάντησής τους.

Μέσα απ’ την εφαρμογή αποστέλλεται το στίγμα του χρήστη και το ραντεβού κανονίζεται σε χρόνο dt. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να διαβάσει στοιχεία του χρήστη, καθώς και να δει την ηλικία του, τα ενδιαφέροντά του, τους ακολούθους του αλλά και στιγμιότυπα απ’ την καθημερινότητά του που ανεβάζει στο προφίλ του.

Τα ραντεβού μέσω εφαρμογών του σεξ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στη χώρα μας η μόδα αυτή αναπτύχθηκε μόλις τα τελευταία τέσσερα έτη. Η κρίση έχει συμβάλλει αρκετά, καθώς πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν όσο παλιά –γιατί ακόμα και το να φλερτάρεις σε ένα μπαρ κοστίζει– κι έτσι ψάχνουν όλους τρόπους, ίσως και πιο βιαστικούς μα άμεσους, για να μη χάσουν την επαφή τους με το σπορ.

Οι περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην ευκαιριακή αυτή λύση κεντράροντας στο σαρκικό κι αφήνοντας στην άκρη το συναισθηματικό, που είναι και πιο πολύπλοκο, γιατί νιώθουν μόνοι και ψάχνουν την επιβεβαίωση γύρω τους, ικανοποιώντας έτσι σεξουαλικές ανάγκες και τονώνοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Μέσα απ’ τις εφαρμογές αυτές, που μπορείς να κανονίσεις άμεσα και χωρίς περιστροφές ένα ραντεβού για σεξ, έχεις τη δυνατότητα να συνομιλήσεις με άτομα που εκτός από μια επαφή, ίσως ενδιαφέρονται και για μια φιλική γνωριμία. Κάπως έτσι δημιουργείται αρκετές φορές κι αυτός ο όρος που ακούς από φίλους και γνωστούς, αλλά εσύ δεν τολμάς να δοκιμάσεις. Αυτή η φάση “friends with benefits” έχει καταστρέψει κόσμο, καθώς μέσα της κρύβεται όλη εκείνη η οικειότητα μιας φιλικής σχέσης και το μυστήριο του ερωτισμού που μπορεί να καταλήξει σε μια (όχι μόνο μία, δηλαδή) σεξουαλική επαφή, γιατί, όπως λένε, «στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκολ».

Είναι αυτές οι διαδικτυακές γνωριμίες που καταλήγεις με μια παρέα αλλά παράλληλα και με έναν sex partner. Που θα μπορούσες άνετα να βγεις για καφέ μαζί του ή για φαγητό, καθώς –όπως φαίνεται με τον καιρό– εκτός απ’ το σεξουαλικό μπορεί να σου καλύπτει κι ένα πιο συντροφικό κομμάτι, έξω απ’ τον αυστηρό ορισμό μιας σχέσης και μακριά απ’ τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της.

Ωστόσο πολλές φορές ενέχει ο κίνδυνος μέσα απ’ αυτές τις εφαρμογές να γνωρίσουμε τα λάθος άτομα. Είναι σίγουρα μια εύκολη λύση για δωρεάν και γρήγορο σεξ, ωστόσο θέλει μεγάλη προσοχή,  διότι πίσω απ’ το πληκτρολόγιο σίγουρα κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει το ποιόν του άλλου. Θέλει χρόνο και κυρίως πάνω απ’ όλα θέλει τεντωμένες κεραίες κι επίγνωση του ρίσκου.

Μερικές φορές είναι ωραίο να ψάχνεις νέα πράγματα στη σεξουαλική σου ζωή και να ξεφεύγεις για λίγο απ’ τα τετριμμένα. Ωστόσο, πάντα θα πρέπει να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μια τέτοια σχέση που η γνωριμία της έγινε μέσα από μια εφαρμογή, αποσκοπώντας καθαρά σε μια σεξουαλική επαφή, ενδεχομένως και να μην ευοδώσει όσο θα ήθελες, αλλά όπως λέει κι ο Τσέχωφ «Πρέπει να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις τους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη».

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη