Κάνε ό,τι φοβάσαι και τότε αυτόματα θα απελευθερωθείς από τον φόβο σου και θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση. Θα αποκτήσεις ακλόνητη σιγουριά που κατάφερες να αντιμετωπίσεις τους δισταγμούς σου. Μη φοβάσαι τις αλλαγές, η στασιμότητα να σε προβληματίζει.

Φαντάζομαι πως σου αρέσουν οι ταινίες. Κι ιδιαίτερα αυτές που σου κεντρίζουν την προσοχή και σου κρατούν το ενδιαφέρον. Πολλές φορές ενστερνίζεσαι το ρόλο του πρωταγωνιστή σκεπτόμενος ότι όλα όσα λέει και κάνει, τα κάνεις εσύ ο ίδιος. Παίρνεις, λοιπόν, κάτι να τσιμπήσεις μπροστά στην οθόνη, φοράς κάτι άνετο και βουλιάζεις στον καναπέ. Και καθώς παρακολουθείς την εξέλιξη του έργου, ταυτίζεσαι με τον ήρωα της ταινίας και ουσιαστικά ζεις μια ζωή μέσα από κάποιον άλλον. Βλέπεις τον πρωταγωνιστή να δρα κι εσύ απλώς παρακολουθείς τη δράση του.

Σίγουρα δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιο άλλο άτομο, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είμαστε απλώς ένα κακέκτυπο. Να σου πω ένα μυστικό; Τα περισσότερα πράγματα και τους αληθινούς ανθρώπους, τα κερδίζεις με το να είσαι απλώς ο εαυτός σου. Όταν είσαι αυθεντικός έχεις κι αντίστοιχους ανθρώπους δίπλα σου. Γι’ αυτό, το να παραμένεις ο εαυτός σου σε κάθε περίσταση μόνο καλό θα σου κάνει.

Αν έχεις βουλιάξει στη ρουτίνα, μπορείς να ξεκινήσεις σιγά-σιγά να παρασύρεις τον εαυτό σου σε πράγματα που θα έχουν ενδιαφέρον κι έτσι να δράσεις κι εσύ όπως ο πρωταγωνιστής της αγαπημένης σου ταινίας, αλλά με έναν δικό σου τρόπο, στον αντίστοιχο δικό σου κόσμο, για τα δικά σου ενδόμυχα όνειρα. Έχεις επαναπαυτεί στην ασφάλεια της καθημερινότητάς σου και νομίζεις ότι δε δύνασαι αλλά και δε θέλεις να ξεκουνήσεις και να μπεις σε εγρήγορση. Όταν, όμως, δεν αλλάξεις κάτι εσύ ο ίδιος, δε θα αλλάξει τίποτα μαγικά. Όσο συνεχίζεις να κάνεις ό,τι κάνεις, παραμένοντας στα ίδια και συνηθισμένα, θα έχεις το ίδιο γνώριμο και στάσιμο αποτέλεσμα που έχεις εδώ και καιρό.

Το trailer ενός σίριαλ έλεγε πως: «Στη ζωή δε μετρά το πόσες ανάσες παίρνεις, αλλά το πόσες είναι οι στιγμές που σου κόβουν την ανάσα», ενώ σύνθημα μιας άλλης εκπομπής ήταν το λεγόμενο «Y.O.L.O», που σημαίνει πως στην ουσία ζεις μόνο μία φορά. Και πόσα άλλα παρόμοια κινητήρια λόγια ακούμε ανά καιρούς που μας καλούν να ζήσουμε. Μάλλον θέλουμε αυτή την υπενθύμιση συχνά. Κάποιους να μας σκουντάνε καλοπροαίρετα λέγοντάς μας πόσο σπουδαίο είναι να απολαμβάνουμε τη ζωή μας στο τώρα.

Μην αφήνεις τις στιγμές, τις ημέρες, τους μήνες να περνάνε στην αδράνεια. Γέμισε θετικές και όμορφες εμπειρίες. Κλείσε την τηλεόραση και γίνει εσύ ο πρωταγωνιστής της ζωής σου. Καταπολέμησε τους φόβους σου. Μόνο όταν έρθεις αντιμέτωπος με αυτούς μπορείς να τους ξεπεράσεις. Κι όταν τους υπερβείς, η ντοπαμίνη στο σώμα σου θα σε γεμίσει με θετική ενέργεια. Ταξίδεψε σε διαφορετικά μέρη ή σε μέρη που σου αρέσουν πολύ και γαληνεύουν το σώμα και το μυαλό σου και γέμισε με καινούριες εμπειρίες και πρωτότυπες εικόνες.

Ξέρεις πόσες δραστηριότητες υπάρχουν εκεί έξω για να ανακαλύψεις; Από ιππασία μέχρι κολύμβηση, περπάτημα, ορειβασία κλπ. Ψάξε βαθιά στον εαυτό σου και ανακάλυψε τις βαθιές σου επιθυμίες, αυτά που σε εξιτάρουν να κάνεις. Εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, θέατρο, συμμετοχή σε ανθρωπιστικά και φιλοζωικά κινήματα ή ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Είναι ωραίο να εξελίσσεσαι.

Μην κοιτάς τον στόχο και το τέρμα, σκοπός σου να ‘ναι το ταξίδι, να περνάς όμορφα αποκτώντας εμπειρίες. Πήγαινε, λοιπόν, και κάνε πράγματα που φοβάσαι. Ακόμα και extreme sports. Ξέρω ότι ίσως θα προτιμούσες να βλέπεις τους άλλους να τα κάνουν κι εσύ να μένεις παραδίπλα να τους θαυμάζεις, αλλά στην προκειμένη, μπορείς να είσαι εσύ αυτός που θα γεμίσει αδρεναλίνη. Ξεπέρασε τον εαυτό σου. Ξεπέρασε τους φόβους σου και γίνε λίγο περισσότερο περήφανος για σένα.

Ίσως ακόμα να φοβάσαι τις αλλαγές. Ξέρεις, όμως, πόσοι παραμένουν σε καταστάσεις που δεν τους γεμίζουν γιατί φοβούνται να αποκοπούν από τη συνήθεια; Με γνώμονα την εξέλιξη του εαυτού σου, ίσως, είναι υπέρ σου να μετακομίσεις σε μια άλλη πόλη ή χώρα. Το σπίτι μας είναι το παλάτι μας, αλλά μήπως μένεις στα συνηθισμένα, ενώ σε περιμένουν τα καλύτερα;

Πάτησε, λοιπόν, το off στο τηλεκοντρόλ και σχεδίασε τα πράγματα που θα ‘θελες να κάνεις και δεν τόλμησες ως τώρα. Και κάτι τελευταίο: Χαμογέλα όσο πιο πολύ μπορείς. Κι όσο πιο πολύ χαμογελάς, θα δεις πόσα χαμόγελα θα σου επιστρέφονται πίσω.

Συντάκτης: Βάγια-Γιούλη Κιτσικούδη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα