Ψάχνοντας τον έρωτα στα dating apps του κινητού σου κι ενώ αυτά αποτελούν ένα αρκετά διαδεδομένο μέσο γνωριμιών, είναι πιθανό να συναντήσεις στον δρόμο σου κάθε καρυδιάς καρύδι. Ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να κουμπώσεις κατάλληλα αλλά και πλήρως ακατάλληλα κι επικίνδυνα άτομα.

Αρχικά, όταν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τα dating apps πρέπει να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θέλεις και επιδιώκεις τη χρήση τους αλλά επίσης είναι αναγκαίο να είσαι σε θέση να δηλώνεις αυτό που ψάχνεις και να θέτεις τα όριά σου ανοιχτά και ξεκάθαρα. Ωστόσο, ακόμα κι αν εσύ είσαι οκ από την πλευρά σου, οφείλεις να μπορείς να διακρίνεις ορισμένα red flags που σε προειδοποιούν πως ένα προφίλ μπορεί να είναι fake, αφού υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των διαδικτυακών προφίλ στις εφαρμογές γνωριμιών είναι στην πραγματικότητα bots ή ψεύτικα προφίλ.

 

Δε δημοσιοποιούν προσωπικές πληροφορίες και δεν έχουν συμπληρωμένο bio

Οι περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να συμπληρώσουν το βιογραφικό τους, που παρέχει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς. Τα ψεύτικα προφίλ πιθανότατα θ’ αφήσουν κενό το βιογραφικό τους. Μάλιστα, αν συνομιλήσεις μαζί τους και τους ρωτήσεις σχετικά, θα απαντήσουν με κάποια δικαιολογία, ώστε ν’ αποφύγουν να μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τους ίδιους, ίσως ισχυριζόμενοι ότι ξέχασαν να το συμπληρώσουν ή δεν είχαν χρόνο.

 

Έχουν αναρτήσει μόνο μία φωτογραφία ή δεν έχουν φωτογραφία προφίλ με το πρόσωπό τους

Κάτι βρωμάει εδώ. Προφίλ με μία μόνο selfie ή με καθόλου φωτογραφίες κάνουν ξεκάθαρο πως κάτι θέλουν να κρύψουν. Τα άτομα αυτά προσπαθούν να δημιουργήσουν προφίλ που φαίνονται αληθοφανή χρησιμοποιώντας φωτογραφίες άλλων ατόμων ή δικές τους, αλλά χωρίς να φαίνονται καθαρά όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους π.χ. μπορεί να φορούν γυαλιά ηλίου για να κρύψουν τα μάτια τους ή να έχουν κάποια πολύ μακρινή φωτογραφία. Πρέπει να δώσεις προσοχή σε φωτογραφίες που φαίνεται τέλειες για να είναι αληθινές ή έχουν υποστεί επεξεργασία.

 

Δεν έχουν πολλούς φίλους ή έχουν υπερβολικά πολλούς φίλους ή κρύβουν τους φίλους από το προφίλ τους

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ ανάλογα και τον σκοπό για τον οποίο το έχουν δημιουργήσει, θα τον αντίστοιχο αριθμό φίλων. Σίγουρα πρέπει να μείνεις μακριά από προφίλ που έχουν λίγους ή καθόλου φίλους. Ενώ, συχνά η λίστα των φίλων αποκρύπτεται. Κάνοντας αναζήτηση στις υπόλοιπες σελίδες δικτύωσης μπορείς να ελέγξεις αν κάποιοι από τους ακόλουθους ταυτίζονται ή αν είναι εντελώς διαφορετικοί κι έτσι να καταλήξεις σ’ ένα ασφαλέστερο συμπέρασμα, αφού οι φίλοι, συνήθως, ακολουθούν φίλους σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις είναι να τσεκάρεις αν το πρόσωπο αυτό έχει επισημανθεί σε κάποια άλλη δημοσίευση από κάποιον φίλο.

 

Όταν μιλήσετε επιδιώκουν να σε μεταφέρουν σε άλλη πλατφόρμα επικοινωνίας ή σε άλλο προφίλ

Μπορεί να σου ζητήσουν email, τον αριθμό τηλεφώνου σου ή να επικοινωνήσετε από κάποια άλλη παραπλήσια εφαρμογή ή κάποιο άλλο προφίλ. Φιλική συμβουλή, ποτέ μη δίνετε τον αριθμό τηλεφώνου σας, τη διεύθυνσή σας ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική σας πληροφορία μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε.

 

Εκφράζουν πολύ έντονα συναισθήματα για σένα πριν καλά καλά σε γνωρίσουν

Μπορεί να εκφράσουν συναισθήματα αγάπης ή έρωτα σχεδόν από την αρχή της συνομιλίας. Εάν αισθάνεσαι ότι το άτομο αυτό κινείται πολύ γρήγορα και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, κράτα αποστάσεις. Ο καλύτερος οδηγός σ’ αυτή την περίπτωση είναι η λογική σου που θα πρέπει να σε συμβουλεύσει πως η άμεση και υπερβολική οικειότητα κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Αρκεί να εστιάσεις στα συναισθήματά σου και θα το καταλάβεις αφού θα νιώσεις σίγουρα άβολα. Προσέξτε τις ιστορίες που φαίνονται περισσότερο δραματικές καθώς μια τέτοια ιστορία αποτελεί τακτική χειραγώγησης σε μια προσπάθεια να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα και να ενδώσεις.

 

Αποφεύγουν την άμεση επικοινωνία ή την επαφή μαζί σου

Αρνούνται να μιλήσουν στο τηλέφωνο ή να κάνετε βιντεοκλήση. Αν τους προτείνεις να συναντηθείτε από κοντά, θα βρούνε πολλές δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Αν τους ζητήσεις ηχητικό μήνυμα ή φωτογραφία δική τους δε θα σου στείλουν, κι αν τους κάνεις κλήση ή βιντεοκλήση δε θα απαντήσουν. Μα ακόμα κι αν το κάνουν, η κάμερά τους θα είναι καλυμμένη ή στραμμένη αλλού και η φωνή τους ίσως ακούγεται αλλοιωμένη.

 

Πέφτουν σε αντιφάσεις

Όταν μιλάνε για τον εαυτό τους μπορείς εύκολα ν’ αντιληφθείς πως λένε ψέματα, πέφτουν σε αντιφάσεις ή τα λεγόμενα τους δεν παρουσιάζουν συνοχή. Τη μία μέρα παρουσιάζουν μια πλευρά του εαυτού τους την οποία την ακυρώνουν την επόμενη μέρα και παρουσιάζουν κάτι άλλο. Πολλές φορές μπορεί να προσπαθούν να σε μπερδέψουν ή να σε παραπλανήσουν ή ακόμα να παίξουν με το μυαλό σου. Δεν αποκλείεται να συνομιλείς με περισσότερα από ένα άτομα που παρουσιάζονται σαν να είναι ένα. Μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά είναι να μη θυμούνται σημαντικές πληροφορίες για σένα, που προηγουμένως τους τις είχες δώσει.

 

Μοιάζουν πολύ τέλειοι για να είναι αληθινοί

Τα άτομα με ψεύτικα προφίλ θα παρουσιάσουν έναν «τέλειο» εαυτό. Ιδανική είναι τόσο η εξωτερική εικόνα που παρουσιάζουν στο προφίλ τους, το οποίο είναι υπερβολικά καλοφτιαγμένο και δείχνει μια αρκετά δυναμική και αψεγάδιαστη προσωπικότητα. Πρόκειται για άτομα που φαίνεται να μην έχουν κανένα ελάττωμα και η ζωή τους μοιάζει λιγάκι έως πολύ εξωπραγματική. Φλεξάρουν αρκετά και προσπαθούν ν’ αποπροσανατολίσουν. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο Google το όνομά τους θα καταλάβεις πολύ εύκολα αν πρόκειται όντως για κάποια διασημότητα.

Αν αμφιταλαντεύεσαι για το αν έχεις πέσει πάνω σε fake profile, αυτό που μπορείς εύκολα να κάνεις είναι να ελέγξεις αν υπάρχουν συνδέσεις του ίδιου προσώπου σε άλλους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πραγματικά πρόσωπα τείνουν να συνδέουν το Instagram ή το Snapchat με τα datting apps. Αν ναι, τότε μπορείς ν’ αντλήσεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόσωπο με το οποίο συνομιλείς. Αν όχι, τότε καλό θα ήταν ν’ απομακρυνθείς.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου