Για να πω την αλήθεια, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να σου πω πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου. Η πιο κοντινή σχέση που έχω αναπτύξει με παιδί είναι που τα χαιρετάω από μακριά όταν αυτά είναι στο καρότσι. Παρ’ όλα αυτά κι επειδή κάποια στιγμή φαντάζομαι θα έρθω σε πιο στενή επαφή με κάποιο ανίψι, βαφτιστήρι (για τέκνο ούτε λόγος ακόμα), κι ίσως επηρεάζω άμεσα ή έμμεσα τη ζωή του, έχω αναπτύξει κάποιες θεωρίες. Σου τονίζω και πάλι πως είναι απλές σκέψεις δικές μου εμπνευσμένες απ’ τα δικά μου βιώματα κι απ’ το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι τη ζωή. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένω να τις συμμεριστείς ούτε να τις ασπαστείς, έτσι, κουβέντα να γίνεται.

Σήμερα, λοιπόν, θα σου μιλήσω για τη θεωρία της ευτυχίας. Τι είναι ευτυχία και πώς τη χτίζεις; Ο καθένας από εμάς αξιολογεί διαφορετικά την τόσο μικρή, αλλά συνάμα τόσο ηχηρή λέξη. Για μένα, λοιπόν, η ευτυχία πηγάζει πρώτα και κυρίως από μέσα μας.

Αυτό θα προσπαθήσω να μεταδώσω στο οποιοδήποτε μικρό πλασματάκι τύχει να συναναστραφεί μαζί μου.  Στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», ευελπιστώ να τους αποστομώνει απαντώντας τους απλά, λιτά κι ειλικρινά «Ευτυχισμένος»

Ένα συναίσθημα που θα πηγάζει από μέσα του, δίχως να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Θα μου πεις πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί; Κι όμως είναι. Όταν μαθαίνεις να ζεις δίχως η προσωπικότητά σου, το «είναι» σου να εξαρτάται απ’ το πόσα χρήματα έχεις ή απ’ το πόσο  οι τρίτοι αναγνωρίζουν όσα κάνεις κι άλλα τέτοια «πρέπει» που η κοινωνία μας επιβάλλει. Βλέπεις, έχουμε την τάση να εξαρτόμαστε τόσο πολύ από τη γνώμη των τρίτων που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε τι είναι αυτό πραγματικά  θέλουμε και στη χείριστη περίπτωση τι αξίζουμε! Δε συνηθίζω να χρησιμοποιώ το ρήμα «αξίζω» στην καθημερινότητά μου, γιατί πιστεύω πως ο μόνος ικανός για να κρίνει τι αξίζω είμαι εγώ για μένα.

Δώσε, λοιπόν, στο παιδί σου τη δύναμη να μπορεί να κάνει την αυτοκριτική του, να είναι αυστηρός όπου χρειάζεται με τον εαυτό του, αλλά κυρίως μάθε τον να τον επαινεί και να τον επιβραβεύει σε κάθε του επιτυχία. Όταν μιλάμε για επιτυχία δεν αναφερόμαστε μονάχα στο αν πήρε καλούς βαθμούς ή όχι. Μεγαλύτερη επιτυχία θεωρώ είναι όταν είσαι άνθρωπος ενάρετος, βοηθάς τον συνάνθρωπό σου και προσπαθείς για το καλύτερο όλων. Αυτό κι αν είναι επιτυχία στις μέρες μας, που έχουμε ξεχάσει να αγαπάμε τον διπλανό μας και δεν ενδιαφερόμαστε για τίποτα άλλο πέρα από τη διάμετρο του εαυτού μας.

Μάθε το να αγαπάει. Να αγαπάει ανιδιοτελώς κι απεριόριστα. Να αγάπα ελεύθερα δίχως όρια. Να αγαπά με όλο του το είναι και να πληγώνεται το ίδιο. Μάθε του μετά από αυτό, να αγαπάει περισσότερο, ακόμα πιο βαθιά. Να τα ζει τα συναισθήματά του όλα στον υπερθετικό τους. Να πέφτει και να ξανασηκώνεται. Γιατί μπορεί, είναι ικανό να τα ζήσει όλα και να τα ζήσει ουσιαστικά, όχι στην επιφάνειά τους.

Με αυτά τα μικρά γίνεσαι ευτυχισμένος.  Να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή, να είσαι με το μέσα σου εντάξει, να αγαπάς και να αγαπιέσαι με όλο σου το είναι.  Να λες οκ, κάπου βοήθησα κι εγώ σήμερα στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Δε χρειάζονται πλούτη, ακριβά ρούχα κι αυτοκίνητα. Καλή πρόθεση χρειάζεται, ευγένεια, να κινείσαι φιλικά προσκείμενος στους γύρω σου, λίγοι καλοί φίλοι και πολύ γέλιο.

Αν το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι δύσκολο, το να μεγαλώνεις ένα παιδί με αρχές απαλλαγμένο από ανασφάλειες που του φορτώνουν τρίτοι, προσπαθώντας να το μάθεις να είναι πραγματικά ευτυχισμένο, μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά δεν είναι. Δώσε τις βάσεις εσύ κι αυτό θα πάρει το δρόμο του στην πορεία και θα τα καταφέρει.  Η αγάπη πάντα κερδίζει στο τέλος. Δίδαξέ του την αγάπη κι η ευτυχία θα έρθει αβίαστα.

 

Συντάκτης: Αγγελική Τριανταφύλλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη