Είσαι έτοιμος για μια αλλαγή όταν αισθάνεσαι την ανάγκη ν’ αφήσεις πίσω σου μια παλιά συνήθεια και να την αντικαταστήσεις με μια καινούρια, που θα λειτουργεί μέσα σου με μεγαλύτερη και πιο θετική ισχύ.

Μια αλλαγή, απ’ την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη, θα λειτουργεί πάντα σαν βάλσαμο, ανανεώνοντας το χαμένο εγώ σου. Είναι μια ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα, δίνοντάς σου το κίνητρο και την αυτοπεποίθηση να ανοίξεις τα φτερά σου, απελευθερώνοντάς σε από μια ρουτίνα που σε κρατά εγκλωβισμένο και μη ικανοποιημένο με την υπάρχουσα ζωή σου.

Ένας άνθρωπος για να αποφασίσει αλλάξει σημαίνει πως διαθέτει πάνω απ’ όλα το θάρρος να παραδεχτεί τι δεν του αρέσει, ή έστω πως χρειάζεται μια ανάσα, κι έχει τη θέληση να θέσει ένα στόχο και τη δύναμη να τολμήσει και να διεκδικήσει, να προσπαθήσει για να φτάσει όσο πιο κοντά στην επίτευξή του.

Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες εξωτερικές αλλαγές σπρώχνουν και σιγοντάρουν και τις βαθιά εσωτερικές. Μια αλλαγή στο σώμα μας και στον τρόπο ζωής μας, για παράδειγμα, βοηθά ένα νέο ξεκίνημα. Ουσιαστικά, δηλώνουν την απόφασή μας να γράψουμε μια νέα σελίδα, να ανατρέψουμε τα γνωστά κι οικεία και να κυνηγήσουμε την ευτυχία μας σε απάτητους, ως τώρα, δρόμους.

Μια νέα διατροφή, αλλαγή κουρέματος ή χρώματος μαλλιών, διαφορετικό στιλ και τρόπος ντυσίματος, καινούργια δουλειά, χώρα ή πόλη (ή κι όλα αυτά μαζί), κι αν δεν αντέχουμε ακόμα να πάμε τόσο βαθιά, μια αλλαγή διάταξης στα έπιπλα που θα ανανεώσει τον χώρο μας, καινούργια αθλήματα, είναι όλα εξωτερικά στοιχεία που σίγουρα πηγάζουν από μέσα μας κι έχουμε πρώτα δουλέψει αρκετά τη σκέψη τους, πριν επιχειρήσουμε να τα πράξουμε.

Κάθε αλλαγή είναι και μια νέα αρχή στο φρέσκο μα και στο αβέβαιο, μια τρισύλλαβη λέξη κουβαλά ένα τεράστιο ρίσκο που αν δεν το πάρεις δε θα μάθεις ποτέ τι μπορεί να σου προσφέρει, πόσο μπορεί να διαφοροποιήσει τη ζωή σου.

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, ούτε καν η σκέψη τους, πόσο μάλλον η υλοποίησή τους. Είναι για τους θαρραλέους. Το να χάσεις βάρος, ν’ αλλάξεις το σώμα σου μέσα από γυμναστική, το να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, το να καταφέρεις να φορέσεις κάτι που ο παλιός εσωστρεφής εαυτός σου δε θα μπορούσε να υποστηρίξει, το να κάνεις το κούρεμα που πάντα φοβόσουν, να βάψεις τα μαλλιά σου φούξια, να μη φοβηθείς να πας ένα ταξίδι μόνος, ν’ αλλάξεις πόλη ή χώρα για ένα μεγάλο διάστημα ή χωρίς εισιτήριο επιστροφής, ν’ αφήσεις τη σίγουρη δουλειά επειδή δε σε κάνει πια χαρούμενο (ή ποτέ δε σε έκανε), το να φύγεις από μια σχέση που δεν τραβάει, να μείνεις σε ένα σπίτι διαφορετικό απ’ αυτό που είχες για καταφύγιό σου, ν’ αλλάξεις έπιπλα και να πετάξεις τις παλιές αναμνήσεις, να δοκιμάσεις νέα χόμπι, είναι προκλήσεις που δε θα άντεχαν όλοι, σπουδαία βήματα που θα σε κάνουν πιο δυνατό, που θα σε εντάξουν στη μειοψηφία των ανθρώπων που δε φοβούνται να ζήσουν. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον φόνο και κάνει αυτό που πραγματικά θέλει τότε θα ’ναι, στ’ αλήθεια, ελεύθερος.

Πίσω από κάθε παλιά συνήθεια κρύβεται μια ρουτίνα που αν δεν την αποβάλλουμε θα μένουμε για πάντα στον χορό της, με βήματα αυτοματοποιημένα και χωρίς καθόλου να διασκεδάζουμε, ώσπου μια στιγμή να εξαντληθούμε, να χάσουμε τον ρυθμό μας και να ποδοπατηθούμε.

Κάθε άνθρωπος παλεύει με τις δικές του αλλαγές, που μπορεί εξωτερικά να μοιάζουν εύκολες, μα πάντα το μέσα μας αφορούν, πάντα από ‘κει ξεκινούν κι εκεί τελειώνουν. Γίνε, λοιπόν, εσύ η διαφορά που θες να δεις και μη σταματήσεις να τα πειράζεις όλα μέχρι να βρεις αυτό θα σε κάνει κάθε μέρα ευτυχισμένο. Χάρισε απλόχερα στον εαυτό σου αυτό που του λείπει, το αξίζει.

Βάλε μουσική στη διαπασών και κοίτα τον εαυτό σου κατάματα. Τέρμα πια τα κόλπα. Είσαι χαρούμενος; Απ’ αυτό ξεκινάμε. Αν όχι, κάνε ένα erase και μετά ένα rewind και ξανακάλεσε τον εαυτό σου ν’ απαντήσει την ίδια ερώτηση. Σίγουρα τότε θα ξέρεις την απάντηση. Ακόμα πιο σίγουρο, όμως, πως ήδη ξέρεις από τώρα την απάντηση και θα κάνεις τα πάντα για να ‘ναι θετική.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη