Άραγε πόσοι λάθος τρόποι προσέγγισης να περνάνε ανά δευτερόλεπτο απ’ τον πολύπλοκο λαβύρινθο του μυαλού μας και πόσα απ’ αυτά που επιλέξαμε κατά καιρούς να κάνουμε έγιναν «καταλάθος»; Ώρα να πέσουν οι μάσκες και μιλώντας για τις «λάθος τακτικές» να αναφερθούμε στην πιο διαδεδομένη ενέργεια του «σε κάνω να ζηλέψεις κι εσύ επιβάλλεται να κολλήσεις».

Ας επισημάνουμε υπενθυμίζοντάς το και στον εαυτό μας πως είμαστε όλοι διαφορετικοί και σίγουρα δεν αντιδρούμε και δε δρούμε με παρόμοιο τρόπο. Το να πιστεύουμε επομένως πως αυτό που θα λειτουργούσε σε εμάς και θα μας έκανε να ζηλέψουμε θα λειτουργήσει και στους άλλους είναι μεγάλο λάθος. Πολλές φορές νομίζουμε πως κάνουμε τους άλλους να κολλήσουν, όμως εκείνοι με τη συγκεκριμένη τακτική ξενερώνουν. Ίσως γιατί δε σκέφτονται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς ή στα δικά τους μάτια η πράξη μας να μη φαντάζει και τόσο ελκυστική. Το σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα και ο στόχος όχι μόνο δεν είχε επιτυχία, αλλά κατέληξε και σε αποτυχία.

Δεν είναι πάντα έξυπνη η τακτική να θες να κάνεις κάποιον να ζηλέψει εξαντλώντας όλους τους τρόπους και τις στρατηγικές που μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή, γιατί κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να φύγει επειδή αφενός θα πιστέψει πως δεν του αξίζουν τα παιχνιδάκια που κάνεις για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του και για να του προκαλέσεις συγκεκριμένα συναισθήματα και αφετέρου πως απ’ τη στιγμή που το αίσθημα ζήλιας βγαίνει στην επιφάνεια δεν υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στη σχέση. Κάποιοι πάλι μπορεί να πληγωθούν και στην προσπάθεια να προστατέψουν τον εαυτό τους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να απομακρυνθούν.

Είναι αλήθεια πως κάποιες ενέργειες της στιγμής μπορεί να στεναχωρήσουν τους άλλους, ακόμα κι αν δεν έγιναν με αυτόν το σκοπό. Το να κάνεις με κάθε προσπάθεια το άτομο που σ’ ενδιαφέρει να ζηλέψει είναι αρκετό για να το χάσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχεις στο μυαλό σου πως απ’ τη στιγμή που παίζεις ένα παιχνίδι για να τσουρουφλίσεις τον άλλον, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο και η πιθανότητα να χάσεις. Φρόντισε να περιορίσεις τις ανασφάλειές σου και να μην τις αφήνεις να σε κάνουν να καταλήγεις σε μικρότητες και σε αφελείς πράξεις, που σε μειώνουν ως προσωπικότητα απέναντι στο σύντροφό σου.

Σκέψου τι είναι για σένα πιο σημαντικό. Να ποστάρεις ψεύτικες φωτογραφίες για να ζηλέψει το αμόρε μετά από έναν τσακωμό; Να εκδηλώσεις ψεύτικο ενδιαφέρον για κάποιον άλλο και να χειριστείς έναν άνθρωπο που δε σου φταίει μπλέκοντάς τον επειδή απλώς έτσι σου κάπνισε; Πιστεύεις πως δίνοντας δικαιώματα θα κρατήσεις το ενδιαφέρον αμείωτο κι έτσι θα αργήσει σβήσει; Η θεωρείς τον άλλον τόσο δεδομένο που ό,τι και να κάνεις θα στο συγχωρέσει;

Στρατηγικές και σχέση δεν πάνε μαζί. Αν όλες αυτές οι φαντεζί τακτικές φαντάζουν στα μάτια σου νορμάλ και είσαι απ’ αυτούς που τις τηρούν, είσαι ελεύθερος να παίξεις τους ανθρώπους σου. Κοίτα όμως να μην στο επιστρέψει η ζωή με το ίδιο νόμισμα και αυτή τη φορά παίξουν μαζί σου -εκεί να δεις τη γλύκα.

 

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.