Ο έρωτας είναι ένα από τα συναισθήματα που δεν μπορείς να κρύψεις  εύκολα. Καθορίζει τον άνθρωπο, τον ενεργοποιεί και πολλές φορές τον κινητοποιεί. Του δίνει δύναμη να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο και τον γεμίζει με θετικά συναισθήματα. Ο έρωτας δεν μπορεί να καθοριστεί σε κουτάκια νόρμας. Και για να μη χάνουμε χρόνο με προλόγους και λόγια -και καλά- εισαγωγικά, για να γίνουμε λίγο σαφείς, δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ερωτευτεί ένας ομοφυλόφιλος έναν ετερόφυλο. Είναι όμορφο και φυσιολογικό, εξίσου, όπως ερωτεύονται μεταξύ τους οι ετερόφυλοι έτσι και οι ομοφυλόφιλοι να ερωτεύονται πολλές φορές έναν στρέιτ.

Όμως είναι από την πλευρά του ομοφυλόφιλου πολλές φορές δύσκολο κι ακατόρθωτο να εκφράσει τον έρωτά του για έναν ετερόφυλο. Είναι δύσκολο γιατί προκύπτουν πάρα πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο πολύ πιθανόν να είναι η φιλική σχέση που μπορεί να έχει με το άτομο. Έχοντας περισσότερη τριβή με ένα άλλο φύλο δεν είναι απίθανο κάποτε να αισθανθείς κάτι παραπάνω από φιλία για το πρόσωπο που διατηρείτε φιλική σχέση. Είναι το πιο αναμενόμενο και το πιο φυσιολογικό συναίσθημα. Όσο και παράλογη να ακούγεται αυτή η τοποθέτηση, συμβαίνει καθώς είχες έρθει σ’ ένα βαθμό σε συναισθηματική επαφή με τον φίλο σου. Ξέρει τις μυστικές σκέψεις σου, αναγνωρίζει τα προτερήματά σου, επιβραβεύει τα επιτεύγματά σου και σε βοηθάει, δείχνοντας την αγάπη του για σένα. Μπορεί να σε καταλάβει και σε αγκαλιάζει νοητικά σ’ ένα τέτοιο βαθμό, που δε σε πιέζει να το εκφράσεις άμεσα. Σου δίνει το χώρο και το χρόνο να το κάνεις. Είναι κατά κύριο λόγο δίπλα σου. Όλα αυτά τα δεδομένα σε οδηγούν αναπόφευκτα να νιώσεις ένα σκίρτημα στην καρδιά σου.

Γι’ αυτό δεν είναι τόσο άσχημο να εκφράσεις τον έρωτά σου για τον κολλητό σου, ίσως και να το ξέρει ή να το έχει καταλάβει, καθώς ο έρωτας δεν κρύβεται. Είναι το μοναδικό συναίσθημα που έχει τέτοιες αντιδράσεις σωματικές που και να ήθελες δεν μπορείς να το κρύψεις. Είναι το μόνο σίγουρο, ότι αν είναι πραγματικός σου φίλος, δε θα σε απορρίψει ούτε θα σε διώξει μακριά επειδή τον ερωτεύτηκες. Μοναδική προϋπόθεση σ’ αυτό είναι η ουσιαστική-πραγματική φιλία μεταξύ σας. Αν σε χλευάσει, σε υποτιμήσει, σε σχολιάσει τότε δε διαφέρει σε τίποτα από μια ανώριμη αντιμετώπιση οποιασδήποτε εξομολόγησης- στρέιτ ή γκέι καμία σημασία δεν έχει- που δεν ήσουν έτοιμος να δεχτείς.

Μια αντικειμενική δυσκολία είναι όταν έλκεσαι από κάποιον σε ένα περιβάλλον όπως το μπαρ, ένα κλαμπ, ένα εστιατόριο. Εκεί όντως δεν είναι τόσο εύκολο να κάνεις κίνηση και να προσεγγίσεις το άτομο, αλλά δεν είναι κι ακατόρθωτο. Οι φοβίες που δημιουργούνται στο άτομο δεν είναι εξωπραγματικές. Αλλά και πάλι, δεν είναι τόσο κακό να δηλώσεις θαυμασμό ή ενδιαφέρον για ένα άτομο του ίδιου φύλου, χωρίς να ξέρεις την προτίμησή του. Ακόμα και να σε κοροϊδέψει ρίχνει τη δική του προσωπικότητα κάτω. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι είναι ελκυστικός και προς το ίδιο φύλο. Είναι γεμάτος προκαταλήψεις και στερεότυπα, για τα οποία δεν είσαι υπαίτιος εσύ. Εσύ δεν έκανες κάτι παράλογο αλλά είχες κάτι ισχυρότερο που λέγεται συναισθηματική έκφραση και θάρρος που δε βρίσκεις γενικά στον τομέα του φλερτ, πόσο μάλλον σ’ αυτό που βρίσεις αντιξοότητες.

Τι θα συμβεί όμως όταν ερωτεύεσαι  στο εργασιακό σου περιβάλλον το αφεντικό σου ή κάποιον συνάδελφό σου κι άθελά σου κάνεις coming out εκφράζοντας το έρωτά σου για εκείνον; Πάλι μην αισθάνεσαι άσχημα. Είναι ακριβώς όπως οποιαδήποτε κατάθεση ψυχής. Όσο συνεχίζουμε και βλέπουμε την έκφραση συναισθημάτων τυποποιημένα, όσο αναγνωρίζουμε το διαφορετικό, τόσο θα συνεχίζει και η προκατάληψη να υπάρχει. Ουσιαστικά, μόνο αν καταφέρουμε να πούμε και να νιώσουμε όντως ότι δεν έχει καμία διαφορά το φύλο, η ηλικία, η θρησκεία, μόνο όταν τα μάτια μας δε θα αναγνωρίζουν το «άλλο», γιατί θα είναι φυσικό κι όχι ξένο, μόνο τότε θα είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε. Οπότε αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Με βάση αυτά τα παραδείγματα δημιουργούνται κάποιες σκέψεις και προβληματισμοί. Μια από τις βασικότερες τοποθετήσεις είναι αν μπορεί πραγματικά ο άνθρωπος να εκφραστεί συναισθηματικά; Είναι ταλέντο στις μέρες μας για κάποιον να εκφράζεται, συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι μαραζώνουν με τις σκέψεις που δεν εξέφρασαν ποτέ και στην προκειμένη ο έρωτας είναι από τα πιο γλυκά συναισθήματα κι αξίζει να εκφράζεται.

Γιατί πρέπει ο έρωτας, η έκφραση αυτού, να καθορίζεται από το φύλο και την προτίμηση, ασχέτως ανταπόδοσης, μιλάμε για το δικαίωμα να νιώθεις και να το λες, χωρίς να προσβάλλεις ή να επιβάλλεσαι. Δηλαδή αυτή η ρουτίνα του πρέπει. Πρέπει ο ομοφυλόφιλος να ερωτεύεται αποκλειστικά και μόνο ομοφυλόφιλους; Γιατί είναι ταμπού και κακό από την πλευρά των στρέιτ να δέχονται φλερτ από ομοφυλόφιλο; Δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Αντιθέτως θα έπρεπε να  χαροποιούσε το γεγονός ότι αρέσει και στα δυο φύλα.

Τέλος, μην ανησυχείς επειδή εκφράστηκες συναισθηματικά, όποιος κι αν είσαι. Άλλωστε, σκέψου ότι αν αντιδράσει τόσο άσχημα, ίσως να έκανες απλώς μια λάθος επιλογή και ίσως να μην είναι δικό σου το θέμα. Ίσως ένας άνθρωπος που δεν ξέρει να ακούει και να απορρίπτει με ευγένεια, να είναι ένας άνθρωπος που δεν ταιριάζει σε κανέναν, είτε γουστάρει άντρες είτε γυναίκες. Να τα λέμε κι αυτά.

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου