Έχετε ακουστά τη χημική «έκρηξη» τη στιγμή που εμφανίζεται ο έρωτας; Κάτι σαν τη θεωρία του  Big Bang, σε μορφή όμως κατάστασης που το μυαλό και το σώμα εκπέμπει τη θερμότητα της λάβας μετά την αντίστοιχη έκρηξη ενός ηφαιστείου;

Ε λοιπόν, γι’ αυτό θα μιλήσουμε και θα εμβαθύνουμε στο κομμάτι που αφορά την προσωπικότητα που γεννιέται χάρη του έρωτα. Πέρα από την κοινή προσωπικότητα που γνωρίζουμε και με βάση αυτήν αλληλεπιδρούμε, υπάρχει κι εκείνη που θα χαρακτηρίζαμε «άσσο στο μανίκι μας». Η προσωπικότητα που ξέρουμε αφορά ένα σύνολο παραμέτρων, καθαρά ψυχικών και πνευματικών δομών. Περιλαμβάνει τις τάσεις, την ιδιοσυγκρασία και τα κληροδοτημένα μας «πατήματα» στον έξω κόσμο.

Στον έρωτα μιλάμε συνήθως για αγεωγράφητα νερά. Λέμε ενδεχομένως  πως αλλάζουμε. Είτε μαλακώνουμε, «γινόμαστε ξανά παιδιά» ως χαρακτήρες και ξεσαλώνουμε στις αλάνες, είτε σκληραίνουμε και φερόμαστε σαν κακομαθημένα σχολιαρόπαιδα. Βέβαια, από όποια πλευρά και να το δεις, ένα είναι το νόημα! Γεννιέσαι ξανά. Νέες αρετές, νέος αέρας, μια αίσθηση ζωής που σου δίνει αλλιώτικη υπόσταση και υπεροχή στο κεφάλαιο ζωή.

Σύμφωνα με την ψυχολογία λοιπόν υπάρχουν δεκαέξι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας, οι οποίοι προκύπτουν μέσα από τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες και οι οποίες έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρούμε κατά τη διάρκεια της ερωτικής έλξης. Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη κατηγορία. Αυτή του «αναλυτή» και ας δούμε πώς χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους.

 

1. Τύπος «αρχιτέκτονα» ή αλλιώς ο τελειομανής

Μετρημένος σε ό,τι και αν κάνει με τον ερωτικό του σύντροφο. Επικεντρώνεται στο να τα φέρει όλα εις πέρας χωρίς να τα θαλασσώσει. Είναι επιφυλακτικός, δε θα ανοιχτεί ούτε θα μπει κάπου με φόρα. Δομεί πρώτα τα θεμέλιά του. Μετά, αρχίζει τις εργασίες ανοικοδόμησης του εαυτού του, με σκοπό το παιχνίδι του ερωτισμού να είναι σίγουρα κερδισμένο. Μπορεί να μην ανοίγεται εύκολα, να δυσκολεύεται να δείξει όσα νιώθει αλλά όταν το κάνει δε θα είναι ποτέ προσποιητό. Όταν νιώσει τα θεμέλια να σταθεροποιούνται, τότε είναι και η στιγμή που θα ευθυγραμμίσει το συναίσθημά του στην ίδια γραμμή με το ταίρι του χωρίς να φοβηθεί κανένα «γκρέμισμα υλικών».

 

 

2. Τύπος «ορθολογιστή» ή αλλιώς ο τύπος της πρώτης γραμμής

Θα τον δεις να είναι πάντα έτοιμος για όλα. Με συγκεκριμένο σχέδιο σε ό,τι καταπιαστεί να κάνει. Δεν πιάνεται από θεωρίες άλλων για τον έρωτα, προτιμά να τον προσεγγίσει όπως νιώθει ο ίδιος, με τόλμη και ευθύτητα. Θα τον δεις να σου παρουσιάζει μια στοίβα πράξεων χειροπιαστών για να σε κερδίσει. Για να σου εμπνεύσει τη βεβαιότητα ότι το μεταξύ σας αξίζει. Οι πράξεις του αποπνέουν αναζωογόνηση και «σταθερές», ώστε μετέπειτα να υπάρξει επιθυμία και από τις δύο πλευρές. Κύριο χαρακτηριστικό του; Δεν εστιάζει σε ό,τι «γυαλίζει», γιατί ξέρει ότι δεν είναι χρυσός! Έτσι, προτιμά τις πραγματικές πτυχές του συναισθήματος, αυτές που είναι εμφανείς και ειλικρινείς.

 

3. Τύπος «διοικητή» ή αλλιώς ο τύπος μέσα σε όλα

Είναι ο τύπος ανθρώπου που εύκολα κοινωνικοποιείται. Θα είναι εκείνος που θα πει «ναι» σε ό,τι του προτείνεις, είτε αυτό είναι μια βόλτα στην παραλία, είτε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, αρκεί που το έφερε στο τραπέζι το άτομο που έχει ερωτευτεί. Με τη στάση του αυτή παίρνει προβάδισμα. Προσανατολίζεται εύκολα στο θέμα του έρωτα, ξέρει τι θέλει και πώς να το ζητάει. Δίνει μόνιμα μια νότα ζωντάνιας. Δεν έχει πρόβλημα στην εξωτερίκευση, όσον αφορά την τρυφερή πλευρά του όλου θέματος, το αντίθετο. Αυτή η εικόνα που περνάει για ευαισθησία όμως είναι που δεν τον αφήνει να είναι και όσο δυναμικός θα ήθελε.

 

4. Τύπος «συνομιλητή» ή αλλιώς ο αυθόρμητος

Το άτομο που θα δεις να περπατά σε τεντωμένο σχοινί. Οξύθυμος και μερικές φορές άδικος με τη στάση του απέναντι στη ζωή. Έχει πολλή όρεξη, πράγμα που τον κάνει να ερωτεύεται εύκολα. Όταν επιλέξει να παίξει το παιχνίδι της έλξης γίνεται φιλικός, με θετική προσέγγιση και αυθόρμητος εραστής. Με την προσέγγιση αυτή μπορεί να αναπτύξει μια παθιασμένη κατάσταση. Ταυτόχρονα κρύβει και μια πλευρά γεμάτη ζωντάνια, σαν ένα μικρό παιδί που ενθουσιάζεται εύκολα και τραβάει τους πάντες από το χέρι για να τους δείξει αυτό που, μέσα σε δευτερόλεπτα, νιώθει να αγάπησε.

 

 

Πάμε στην κατηγορία του διπλωμάτη (γνωστού και ως καταφερτζή) με τέσσερις τύπους και πάλι να τον πλαισιώνουν.

 

5. Τύπος «υπέρμαχου» ή αλλιώς πολεμιστή

Άτομο με ειλικρίνεια που, είτε τσακίζει κόκκαλα, είτε είναι αφοπλιστική και καθηλωτική. Δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά την στοχαστικότητά του και την αφοσίωσή του. Όμως, η προσωπική του φύση του βάζει εμπόδια. Ο πιο μεγάλος άθλος για αυτόν είναι να εκφράσει το ενδιαφέρον του. Όταν όμως, μια στο τόσο, καταφέρει να το κάνει, τότε οι σχέσεις που δημιουργεί είναι ουσιαστικές.

 

6. Τύπος «διαμεσολαβητή» ή αλλιώς ο δύσκολος

Άτομο που στην καθημερινότητα μόνο «εύκολο» δε θα το χαρακτηρίζαμε. Οι παραξενιές και οι ιδιαιτερότητές του για την ακρίβεια τον βάζουν στην ακριβώς αντίθετη κατηγορία. Όταν μιλάμε για έρωτα όμως, πλησιάζει το ρομαντισμό με μια ολόψυχη, ειλικρινή πρόθεση. Μπορεί να αργεί να εκφράσει όσα νιώθει, αλλά όταν με το καλό το κάνει, γίνεται με πράξεις που ουρλιάζουν όσα δε θα πει ποτέ με λέξεις. Όταν συναντήσει  κάποιον που του ξυπνά το ενδιαφέρον, δίνει ολόκληρό του τον εαυτό για να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

 

7. Τύπος ηθοποιού και συγκεκριμένα «πρωταγωνιστή»

Φαντάσου έναν ηθοποιό που κινείται στη σκηνή με χάρη. Δεν ντρέπεται αλλά ούτε βροντοφωνάζει για προσοχή. Την κερδίζει ωστόσο με τον τρόπο του. Εδώ έχουμε να κάνουμε ακριβώς με αυτό. Ένα κομψό και εξωστρεφές άτομο, που προσεγγίζει το ρομαντισμό με τη σιγουριά και την ηρεμία του νικητή. Βλέπει μια ρομαντική σύνδεση ως ανταμοιβή της ζωής. Χαρακτηριστικό του είναι ότι αγαπά μία φορά και δυσκολεύεται να αλλάξει μονοπάτι. Το σταθερό αλλά αποτελεσματικό στιλ του κάνει τους άλλους να τον προσεγγίζουν. Στον έρωτα από φύση του προσφέρει βάσεις που οδηγούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

 

8. Τύπος ακτιβιστή ή αλλιώς «προωθητή»

Στον έρωτα ενθουσιάζεται σαν μικρό παιδί. Είναι κοινωνικός και άνετος στο φλερτ. Έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους στη ζωή του και δίνει πολλά, αλλά πάρα πολλά, σε αυτούς που αγαπά. Η προσέγγισή του στο ρομαντισμό είναι από τις πιο αυθόρμητες. Τύπος που μπορεί να ταιριάξει την αίσθηση της διασκέδασης και του ενθουσιασμού που και ο ίδιος απολαμβάνει, με την αίσθηση του «προσφέρω απλόχερα και μοιράζομαι χωρίς δισταγμό».

 

Επόμενη κατηγορία προσωπικότητας είναι εκείνη του «Φρουρού».

 

9. Τύπος «λογιστή»· εκείνος με τα χαρακτηριστικά του αρχηγού

Με τον λογιστή ένα κι ένα κάνουν δύο, ακόμη κι αν το συναίσθημα φωνάζει πως θα βόλευε καλύτερα το έντεκα. Τον ορίζει η αίσθηση της πρακτικότητας και της ψυχρής λογικής. Μπορεί να φαίνεται καμιά φορά χαλαρός, αλλά μπαίνει στην αγάπη με την ίδια θεμελιωμένη αποφασιστικότητα που ισχύει και σε ένα πεδίο μάχης. Όταν βρει μια σύνδεση με κάποιον, η καρδιά του φαίνεται να ανοίγει σαν βιβλίο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αν ξεπεραστούν οι λεπτές γραμμές των ορίων που έχει θέσει, θα το σκεφτεί ιδιαίτερα για να καταστρέψει μια σταθερή σχέση. Πάντα φαίνεται να αποζητά την αρμονία στη ζωή του, ώστε να χαλαρώνει αποφεύγοντας την επιφυλακτικότητα που τον κατακλύζει.

 

10. Τύπος «υπερασπιστή» ή αλλιώς ο ενημερωμένος

Είναι εκείνος ο τύπος που βρίσκει τα πατήματά του με αργούς ρυθμούς και συγκρατημένο τρόπο. Αφήνεται στο ρομαντισμό προσεκτικά, σαν μια γάτα που όσο τσαμπουκά κι αν δείχνει να έχει, σε ένα άγνωστο τοπίο ελέγχει το κάθε βήμα της. Εκτιμά το χρόνο που χρειάζεται να γεννηθεί η αγάπη, να μεγαλώσει μέσω της οικειότητας και να ανθίσει μέσω της εμπιστοσύνης. Μπορεί να είναι απόμακρος στην αρχή. Όταν όμως ενθουσιαστεί, μπορεί να μοιραστεί άνετα τις εσωτερικές του αξίες και να αναζητήσει νέες πτυχές που θα τον ωριμάσουν. Αναζητά στον έρωτα τα άτομα που θα του τις εμπνεύσουν και βασίζεται σε αυτές.

 

11. Τύπος έξω καρδιά ή αλλιώς «στέλεχος»

Έξω καρδιά και άμεσος στην κοινωνική του ζωή, προσεγγίζει το ρομαντισμό ως σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς του. Η έκφραση ρομαντικών συναισθημάτων του ταυτίζεται συχνά με την αφοσίωση, όπως ακριβώς κάνει ένα άγριο ζώο όταν τον ορίζουν βασιλιά στην αγέλης του. Βλέπει τον έρωτα με την πιο θετική ματιά και τον ζητάει στη ζωή του, συνηθίζει μάλιστα να επενδύει πολλά στις ανθρώπινες επαφές. Τις θεωρεί θεμέλια για το μέλλον και για εκείνον η ύπαρξη μιας ουσιαστικής σχέσης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της ευτυχισμένης ζωής.

 

12. Τύπος «πρέσβη»· ο διακριτικός

Έχει χαρακτήρα χαρακτηριστικό. Τον διακατέχει η διακριτικότητα. Ο ρομαντισμός για εκείνον σημαίνει ηρεμία, αρμονία και συναίσθημα στο ζενίθ. Βλέπει τις κοινωνικές σχέσεις ως ένα  κομμάτι ύφασμα που αν τσαλακωθεί δε θα μπορεί εύκολα να ξανά σιδερωθεί, χωρίς να καεί. Θέλει να νιώθει ισχυρός, να βιώνει ομαλά τη μετάβαση των γεγονότων. Μια εξαρχής οικεία επαφή με το ταίρι που τον ελκύει, θα του χαρίσει ανακούφιση για το μετά και θα τον φορτώσει με αυτοπεποίθηση.

 

 

Και φτάνουμε στην τελευταία φιγούρα του ερωτισμού, αυτή του «Εξερευνητή».

 

13. Τύπος δεξιοτέχνη ή αλλιώς ο «βιρτουόζος»

Άτομο με δεξιοτεχνία. Με την ίδια ευκολία που θα χειριστεί ένα εργαλείο θα χειριστεί και τα συναισθήματά του. Εμβαθύνει στο ρομαντισμό ως έννοια αφού τον εξιτάρει το να επεκτείνει τους ορίζοντές του περισσότερο από το να επεκτείνει μια σχέση του. Λατρεύει την ελευθερία και δεν δέχεται περιορισμούς. Θα εκτιμήσει το σεβασμό που θα του δείξουν και εκείνος με τη σειρά του θα σεβαστεί την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα, χωρίς να επιδιώξει να τα φέρει στα νερά του. Έλκεται έντονα από την αίσθηση που του αφήνει η ταύτιση, οπότε το άτομο που θα ερωτευτεί παράφορα θα είναι αυτό στο οποίο θα δει στοιχεία του εαυτού του.

 

14. Τύπος Πίτερ Παν ή αλλιώς ο «περιπετειώδης»

Για άτομο με τέτοιο περιπετειώδες μυαλό και ενδιαφέροντα, προσεγγίζει καλά το ρομαντισμό, με περισσότερη ωριμότητα και σε συχνότερη ένταση απ’ ό,τι θα περιμέναμε. Με μια επιφυλακτική γλυκύτητα που δεν επιδιώκει να επιβάλλει τους τρόπους και τα συναισθήματά του σε άλλους. Του αρέσει το αμοιβαίο, το ξένο και το καινούργιο που συναντά και ψάχνει αφορμή να το ξεδιπλώσει, ίσως λίγο βιαστικά, ρισκάροντας καμιά φορά να το καταστρέψει, χωρίς να τον νοιάζει το μετά. Φυσικά όταν σχηματίζεται έλξη, η προσωπικότητα αυτή μόνο ανεξέλεγκτη δεν είναι. Παραδίδεται στον έρωτα και κολυμπά στα πιο βαθιά νερά του.

 

15. Τύπος στοχαστή ή αλλιώς ο «επιχειρηματίας»

Τολμά να κάνει όσα ζητάει η καρδούλα του και να κυνηγήσει κάθε όνειρό του σε όλους τους τομείς. Ο ρομαντισμός είναι για εκείνον μια πίστα για συναρπαστικές διαδρομές. Ενδιαφέρεται ελάχιστα για ανιαρές φιλοσοφίες περί αγάπης αν δεν έχουν υπόβαθρο χειροπιαστό. Έχει την τάση να μοιράζεται εμπειρίες του με τον άνθρωπό του. Τίποτα δεν τον ενθουσιάζει περισσότερο από το να βρει κάποιον που εκτιμά τις ευκαιρίες που εμφανίζονται και αρπάζει ό,τι του φέρνει η ζωή με τρόπο αξιόπιστο.

 

16. Τύπος «διασκεδαστή» ή αλλιώς ο παθιασμένος

Διασκεδάζει με την ψυχή του σε σημείο που γίνεται ανεξέλεγκτος. Δε διστάζει να προσεγγίσει το ρομαντισμό με αθέμιτα μέσα, να σκαρφιστεί περιπέτειες και να δώσει μια άλλη νότα σε ό,τι κάνει, ώστε να φανεί τρομερά ελκυστικός. Παίζει με λίγα λόγια με τα κύματα και όχι απλά δε φοβάται να πνιγεί, αλλά σκέφτεται πως ακόμη κι πιεί λίγο νεράκι παραπάνω, αυτό θα σημαίνει πως έζησε μια εμπειρία που αξίζει να λέει. Είναι ικανοποιημένος όταν βρίσκει τρόπο να παίξει το παιχνίδι με τους δικούς του όρους. Θα απολαύσει όλα όσα βιώνει και του προσφέρουν, χωρίς να έχει άγχος και αβεβαιότητα.

Σε όποιον τύπο και αν ανήκεις, μην ξεχνάς να ζεις τον έρωτα σαν να μην υπάρχει αύριο, ως πύλη για το μέλλον και οδηγό που σε φτάνει σε μονοπάτια που ούτε που φανταζόσουν ποτέ σου πως θα βρεθείς.

 

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη