Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που κινείται με βάση τις μπερδεμένες αισθήσεις της. Μπορεί να καταλάβει τον ήχο του αρώματος που εκπέμπει ένα σώμα, το χρώμα μιας αύρας ή τη μυρωδιά μιας φωνής. Σίγουρα υπάρχουν κάποια γνωρίσματα προσωπικότητας και τύποι χαρακτήρων που ταιριάζουν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Κράτα ως σημείωση πως τα ζώδια δε σχετίζονται με την όλη σκέψη.

Τα μαλλιά χορεύουν τρελαμένα, οι πόροι του δέρματος ερεθίζονται, η μύτη εκστασιάζεται απ’ τις μυρωδιές κι αν ανοίξει ελαφρά το στόμα, η γλώσσα θα γαργαληθεί. Ο λατρεμένος ζωηρός, άγρια φιλειρηνικός Αέρας. Έτσι και τα άτομα που ανήκουν σε αυτόν, είναι ανεξάρτητα, δεν τους αρέσει να μπαίνουν σε κουτιά και να ζουν συμβατικά υπακούοντας σε κανόνες -είτε αυτοί είναι κοινωνικοί είτε προσωπικοί ή φιλικοί.

Έχουν ελεύθερο πνεύμα κι ελάχιστα ταμπού, δεν κάνουν διακρίσεις και βλέπουν τον κόσμο με τους ορίζοντές τους πλατιά ανοιγμένους. Είναι δεκτικοί στο ν’ ακούσουν, να μάθουν ή και να διαφωνήσουν, δε βιάζονται να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι παιχνιδιάρηδες και τους αρέσει να αφήνονται όπου τους πηγαίνει ο άνεμος, μιας και μπορούν να περάσουν καλά σε όποια κατάσταση κι αν τους βρεθούν. Χρειάζονται το χώρο και το χρόνο τους και δεν προτιμούν την πίεση, μιας και σιχαίνονται να χαλιναγωγούνται. Τύποι που σε εμπνέουν, παιδί μου!

Η ζέστη κάνει τις στάλες στο κορμί να στάζουν, την αναπνοή να δυσκολεύεται να βγει κι ο κόσμος τυλίγεται στα πορφυρά. Η ζηλευτή, έντονα λαίμαργη Φωτιά και τα παιδιά της είναι διεκδικητικοί, εκρηκτικοί και παθιασμένοι με τη ζωή. Δεν αφήνουν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, αν κάτι τους κάνει κλικ, θα παλέψουν γι’ αυτό μέχρι τελικής πτώσης -με νύχια, δόντια, σπαθιά κι ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Οι αντιδράσεις τους μπορεί να είναι τελείως αναπάντεχες, πράγμα που τους κάνει μη προβλέψιμους κι αδύνατο να τους βαρεθείς ενώ όλα τα νιώθουν στον υπέρτατο βαθμό. Έρωτα, λύπη, δίψα για εκδίκηση, τα πάντα ξεπερνούν το μέτρο, ενώ έτσι παρόμοιος είναι κι ο τρόπος σκέψης τους· αγαπούν τ’ άκρα κι εμείς αυτούς που τολμούν να τα αγγίζουν και να προσπαθούν να τα διαχειριστούν.

Έχουν ανάγκη να μπλέκονται σε διαφορετικές κι ουσιαστικές εμπειρίες, να βγαίνουν απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας, γιατί διαφορετικά νιώθουν πως δε ζουν αληθινά, πράγμα που μπορεί να τους κάνει στάχτη. Θ’ αναγεννηθούν από αυτές τις ίδιες όμως, μιας και σπάνια τα παρατούν!

Δροσιά κι αόρατη ενέργεια, χάδια αλμυρά ή κι άγευστα, κελάρυσμα κι ουρλιαχτά πάνω σε βράχια. Όσο ήρεμο και γαλήνιο μπορεί να είναι το Νερό, τόσο χειμαρρώδες κι ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως κι οι άνθρωποι που «συνομιλούν» μαζί του, είναι το πιο εύπλαστο στοιχείο, όμως υπό την έννοια ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να συνηθίσει εύκολα νέες συνθήκες, ενώ η εξέλιξή του, η ικανότητά του να μορφοποιεί τον εαυτό του, να αλλάζει το σχήμα, το χρώμα, μέχρι και τη μορφή του, είναι ένα απ’ τα πράγματα που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Τα άτομα αυτά παίρνουν δύναμη και φτάνουν πιο κοντά στην ευτυχία, γνωρίζοντας ότι μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν καλύτεροι ή αλλιώτικοι. Μπορείς να αράζεις με τις ώρες μαζί τους κι η συζήτηση να ρέει σαν το στοιχείο τους· συνεχόμενα, πότε ορμητικά με πάθος και πότε χαλαρά κι όμορφα.

Πολλές είναι οι φορές που έχουν σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία τους, όχι από κυκλοθυμία απαραίτητα μα γιατί προσπαθούν να διαχειριστούν τις αλλαγές τόσο του περίγυρου όσο και του εσωτερικού κόσμου τους σε συνδυασμό με τις καταστάσεις. Οι περισσότεροι είναι διαυγείς, ανοιχτά βιβλία και ξεκάθαροι, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατον το να μην είναι ειλικρινείς. Ένας ακόμη λόγος που τους αγαπάμε είναι πως δεν μπορούν να κρυφτούν!

Μυρωδιά υγρασίας που μουδιάζει ευχάριστα τον νου, χρώματα πολύχρωμα, σχήματα περίπλοκα κι αγγίγματα που μεταδίδουν ενέργεια. Η Γη με το οξυγόνο που προσφέρει, μεταδίδει στους ανθρώπους της την ιδιότητα να μπορούν να βοηθούν τους γύρω τους, να ανασάνουν μαζί τους, να αφήνουν τις έγνοιες για λίγο και να απολαμβάνουν  την οικειότητα, τη ζεστασιά και την άνεση που εκπέμπουν. Είναι ιδιαίτερα φιλικοί, καλοσυνάτοι μα ταυτόχρονα σταθεροί χαρακτήρες.

Ξέρουν τι θέλουν, τι ζητάνε και πώς να το αποκτήσουν. Όσον αφορά τις απόψεις τους είναι δυναμικοί, στιβαροί υπό μία έννοια. Έχουν γνώση και την υποστηρίζουν -μέχρι να νιώσουν ότι πάει στράφι το να την εκφράζουν και να προσπαθούν να τη μεταδώσουν. Αυτοί όμως που αναγνωρίζουν το χαρακτηριστικό αυτό, συνειδητοποιούν πως έχουν να κάνουν με άτομα γεμάτα ωριμότητα, που δε χρειάζονται πολλά μπιχλιμπίδια για να ευχαριστηθούν και να ικανοποιηθούν. Τους αρέσει το γνώριμο κι απολαμβάνουν τη σταθερότητα -οι πιο «σοβαροί» μας τύποι είναι αυτοί!

Βέβαια, πολλοί έχουμε ίχνη κι απ’ τα τέσσερα στοιχεία μα σίγουρα ταυτιζόμαστε με ένα λίγο περισσότερο κι είμαι σίγουρη ότι ήδη έχεις βρει τη θέση σου ανάμεσά τους. Το νερό χαιρετά και πάει να πνίξει την ημέρα! Κάν’ το κι εσύ· φύσηξε, κάψε, βρέξε και ρίζωσε!

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Α. Καρμίρη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Α. Καρμίρη