Γνωρίζεστε, ερωτεύεστε, σπίθες σκάνε παντού όταν τα βλέμματά σας συναντιούνται. Κάθε φορά που είστε μαζί εύχεσαι να μπορούσε ο χρόνος να σταματήσει. Μακάρι να ζούσες στο «τώρα» για πάντα. Αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν κάποιος να βιώνει τόσο δυνατά συναισθήματα. Θες κάποιος να έρθει να σε τσιμπήσει, για να καταλάβεις αν όντως είναι αλήθεια αυτό που ζεις. Αν είναι πραγματικότητα ή το μυαλό σου παίζει παιχνίδια. Είσαι σίγουρος ότι η σπίθα ανάμεσά σας είναι μοναδική. Σε καταλαβαίνει απόλυτα. Η επικοινωνία σας είναι άψογη κι εύχεσαι αυτό να έχει διάρκεια.

Και τότε ξαφνικά μια μέρα έρχεται το πρώτο καβγαδάκι σας. Ίσως για ασήμαντο λόγο, ικανό όμως να σε εκνευρίσει. Κουράστηκες να τον βλέπεις κάθε φορά να αφήνει τα πιάτα άπλυτα στο νεροχύτη. Σε ενοχλεί που πια δε σε αγκαλιάζει σφιχτά κάθε φορά που σε βλέπει. Τι έγινε; Μήπως σε συνήθισε; Σε θεωρεί δεδομένο του; Δεν μπορείς πια να ανεχτείς ότι για πολλοστή φορά τον παίρνεις τηλέφωνο και δεν απαντάει. Έμεινε πάλι από μπαταρία, θα σου πει. Ξέχασε το φορτιστή σπίτι. Τσακώνεσαι. Κι εκείνο το ροζ συννεφάκι που υπήρχε από πάνω σας, ξαφνικά μαυρίζει. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι πού πήγε η τέλεια επικοινωνία που πίστευες ότι είχατε.

Οι καβγάδες, όμως, σε ένα ζευγάρι μπορούν να αποδειχτούν πολλαπλά ωφέλιμοι. Όσο περνάει ο καιρός κι υπάρχει τριβή ανάμεσα στο ζευγάρι, ο παράφορος έρωτας αλλάζει μορφή και γίνεται αγάπη. Παράλληλα, σταματάμε να τα βλέπουμε όλα τόσο ιδανικά όσο στην αρχή. Τότε είναι που ξεκινάνε και τα πρώτα ζόρια. Οι πρώτες διαφωνίες.

Τα ζόρια, όμως, αυτά είναι κι εκείνα που, τελικά, θα σας αναγκάσουν να δεθείτε μεταξύ σας. Γιατί θα δοκιμαστεί η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, αυτό είναι δεδομένο, όπως συμβαίνει και σε κάθε σημαντική σχέση. Όσο, όμως, δε θέλετε να χάσετε αυτό το δέσιμο θα συζητάτε για όσα σας ενοχλούν, με σκοπό να τα αλλάξετε ή να τα διορθώσετε.

Με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις καλύτερα το χαρακτήρα του συντρόφου σου. Τι είναι αυτό που θέλει, τι είναι αυτό που δεν αντέχει. Θα δεις πώς συμπεριφέρεται σε μια κρίση. Είναι ικανός ο σύντροφός σου να σου περάσει με ήρεμο κι ευγενικό τρόπο τις ανάγκες του; Το ίδιο μάθημα θα πάρεις κι εσύ κι έτσι θα αναπτυχθεί μεγαλύτερη οικειότητα ανάμεσά σας, αλλά κι εμπιστοσύνη. Δεν είναι εύκολο να μπορείς να πεις τι ακριβώς θέλεις με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν είναι εύκολο να ανοιχτείς για κάποια πράγματα και να αιτιολογήσεις τα «θέλω» σου, ακόμα κι αν το άτομο στο οποίο θα απευθυνθείς είναι ο σύντροφός σου.

Κι οι δύο θα νιώσετε καλύτερα στο τέλος. Πολλοί καβγάδες γίνονται λίγο πριν το ποτήρι ξεχειλίσει. Συσσωρευόμενα συναισθήματα ξεπετάγονται από μέσα μας σαν χείμαρροι. Ακόμα κι αυτά που πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταχωνιάσει τόσο καλά μέσα μας που δεν πρόκειται ποτέ να έβγαιναν στην επιφάνεια.

Χαμογελάει εννιά φορές στο πλάσμα απέναντι και δε λες, έστω και με ευγενικό τρόπο, ότι σε ενοχλεί. Ε, λοιπόν, τη δέκατη θα το πεις. Και για όλες τις υπόλοιπες εννιά και θα θυμηθείς άλλα πεντακόσια περιστατικά που ενοχλήθηκες και δε μίλησες. Άπειρες κατηγορίες θα ειπωθούν για το πρόσωπό του, που μέχρι κι εσύ θα απορήσεις για την αγανάκτηση που έκρυβες μέσα σου. Και τότε ξαφνικά, κι εκείνος με τη σειρά του, θα θυμηθεί όλα εκείνα που κάνεις και τον ενοχλούν κι εσκεμμένα αγνοεί τόσο καιρό. Παίρνεις δέκα φορές τη μάνα σου τηλέφωνο, μαγειρεύεις μακαρόνια που τα σιχαίνεται. Με ένα βλέμμα απορίας θα τον κοιτάξεις. Μα γιατί δε στα έλεγε τόσο καιρό; Λύνετε όλες τις παρεξηγήσεις και νιώθετε ύστερα ανάλαφροι, ανακουφισμένοι. Γιατί όσα δε λέγονται μας βαραίνουν. Μέχρι εμείς να βρούμε το θάρρος να τα πετάξουμε από πάνω μας.

Η καλύτερη επικοινωνία, όμως, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε έναν καβγά. Με την προϋπόθεση πάντα να ξέρει το ζευγάρι να μιλάει, μα και να βάζει όρια. Ο άλλος δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη σου.  Γι’ αυτό κι είναι σημαντικό να μπορείς να παραδέχεσαι πόσο σε στεναχωρεί η συμπεριφορά του αντί να κρύβεσαι πίσω από γενικολογίες κι αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς. «Είσαι βλάκας. Δε με καταλαβαίνεις. Ποτέ σου δεν προσπάθησες να με μάθεις». Προκαλείς τον εγωισμό του και την αντιδραστικότητά του.

Καταλήγοντας, λοιπόν, μη στεναχωριέσαι για τους καβγάδες με το σύντροφό σου. Μόλις περάσουν, αυτό που θα αφήσουν πίσω τους είναι μια πιο δυνατή σχέση. Θα δοκιμαστεί και θα επιβιώσει.

Άλλωστε, στα εύκολα όλα μοιάζουν ιδανικά, στις δυσκολίες φαίνεται η αλήθεια.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη