Σ’ όλες τις σχέσεις υπάρχουν κάποιες πινακίδες που δείχνουν τον δρόμο που πάνε κι αν όντως πάνε καλά. Δεν έχει να κάνει με την κοινωνικότητά σου ή τον χαρακτήρα σου. Είσαι ένα υπέροχο κοινωνικό πλάσμα και λαχταράς την παρέα των άλλων, αλλά σε θέματα φιλικών σχέσεων η προθυμία να μοιραστείς τις χαρές, την ευτυχία και την ανησυχία σου, χρειάζεται να συναντήσει κάτι κοινό για να μπορεί προχωρήσει.

Όμως η αρχή μίας φιλίας φέρνει ενθουσιασμό. Κι αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί με ορισμένους, ακούσιους τρόπους, να σε θολώσει προς τις πραγματικές προθέσεις του άλλου που σχετίζεται μαζί σου. Δεν είναι απαραίτητο πως υπάρχει κάτι ρομαντικό, απλώς μπορεί να μη σε βλέπει με την ίδιο τρόπο, να μην έχει τις ίδιες βλέψεις. Επομένως, πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος δε θέλει να γίνει φίλος σου; Για να σε βοηθήσουμε να προσδιορίσεις τους πραγματικούς φίλους απ’ τους απλούς γνωστούς, θα μοιραστούμε μαζί σου μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξεις.

 

1. Έχεις πάντα την πρωτιά στην επικοινωνία

Σκέψου, ποιος ξεκινάει μια επαφή. Αν διαπιστώσεις ότι οχτώ στις δέκα φορές, η προσπάθεια έχει γίνει απ’ την πλευρά σου, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς το θέμα της συγκεκριμένης φιλίας. Μπορεί η καθημερινότητα να ‘ναι γεμάτη από υποχρεώσεις και προβλήματα, όμως το να κάνεις την πρώτη κίνηση εσύ, με μηνύματα ή τηλεφωνήματα, είναι αναμφισβήτητα ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η άλλη πλευρά δε σε βλέπει και τόσο φιλικά.

 

2. Αλληλεπίδραση κι ενθουσιασμός μηδέν

Θέλεις να μοιραστείς κάτι δικό σου, αλλά δεν προλαβαίνει να μιλήσει. Θέλεις να πιείτε έναν καφέ, αλλά κάτι έτυχε. Κανονίζετε να πάτε σινεμά και τελευταία στιγμή -λόγω τυχαίου γεγονότος- το ακυρώνει. Προειδοποίηση, τυχαία γεγονότα, ή απλά σημάδια ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για προσωπική σχέση μαζί σου; Αξιολόγησε τις απαντήσεις που δίνονται κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεών σας. Αν διαπιστώσεις μονολεκτικές κουβέντες, πάντα μια δικαιολογία ή δεν υπάρχει ενθουσιασμός όταν σε ακούει για το οτιδήποτε, τότε μιλάμε για μια φιλία που δεν είναι αμφίδρομη.

 

3. Μετρημένοι χαρακτήρες

Χαλαρή κουβέντα, αστεία, πειράγματα και μια ελαφρότητα είναι μερικά απ’ αυτά που αναζητάς απ’ έναν φίλο στις κουβέντες σας. Τι γίνεται όμως όταν το επίσημο και το μετρημένο δε λέει να φύγει; Μάλλον μιλάμε για έναν γνωστό κι όχι φυσικά για φίλο. Γι΄ αυτό εξέτασε την ομιλία του και τις απαντήσεις που δίνει και βγάλε γρήγορα τα συμπεράσματά σου. Δεν υπάρχει λόγος να χάνεις τον χρόνο σου.

 

4. Τα social media παίζουν και τον δικό τους ρόλο

Μπορεί η αποφυγή των κοινωνικών μέσων να φαίνεται ασήμαντος, αλλά στη σημερινή πραγματικότητα είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για να μπορέσεις να προσδιορίσεις πώς αισθάνεται πραγματικά ένα άτομο γι’ εσένα. Αν και το να μην ασχολείται μαζί σου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε σε θέλει για φίλο, ωστόσο η αλληλεπίδραση μέσα απ΄ αυτά –στις ιστορίες σου, τις αναρτήσεις σου, στα σχόλια που κάνεις– μπορεί να δηλώνει ότι δε θέλει να φαίνεται ότι έχει σχέσεις μαζί σου σ’ αυτόν τον χώρο. Αρκεί πρώτα να αξιολογήσεις –πριν υποθέσεις– κατά πόσο είναι ανοιχτός ή επικοινωνιακός στα social γενικότερα.

 

5. Κάνει τα πάντα, αλλά τίποτα ουσιαστικά

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μπορεί να ανήκουν πολλά απ’ τα δευτερεύοντα πλαίσια που καδράρουν έναν φίλο. Γι’ αυτό και μπορεί να ενθουσιαστείς. Αλλά αυτό αρκεί για να δεις κάποιον ως πραγματικό φίλο; Όταν αρχίζεις λοιπόν και βλέπεις τον εαυτό σου ως φορτίο ήχων, επιτευγμάτων, ενδιαφερόντων κι ενασχολήσεων του άλλου, χωρίς να ‘χει καμία θέση η δική σου ζωή μέσα σ’ αυτήν τη φιλία κι εσύ απλώς παίζεις τον ρόλο του σιωπηλού ακροατή, τότε κάτι δεν έχει υπολογιστεί σωστά. Γιατί ένας αληθινός φίλος, θα ‘θελε ν’ ακούσει πώς πέρασες την εβδομάδα σου, έστω και για πέντε λεπτά.

Όταν ένα άτομο δε σε υπολογίζει ως φίλο, μπορείς να το πεις μέσα απ’ τα λόγια και τις πράξεις σου. Και να θυμάσαι πάντα, ότι δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με όλους και γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τα σημάδια και ν’ απομακρυνόμαστε απ’ τους ανθρώπους που δε θέλουν να ανοίξουν μια θέση για εμάς στη ζωή τους. Δικαίωμά τους και δικαίωμά μας να μη μας κάνουν.

 

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου