fnfngf

Όταν μία σχέση τελειώνει δεν είναι ποτέ μία εύκολη υπόθεση. Ειδικά αν δεν είναι δική σου επιλογή. Επενδύσεις, συνήθειες κι ένας μέρος της ζωής σου που γράφει τη δική σου κινηματογραφική ταινία. Κι αν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός είσαι αποκλειστικά εσύ, είναι δύσκολο ν’ αφήσεις το έργο σου να τελειώσει έτσι όπως δεν το είχες φανταστεί.

Όμως οι χαρούμενες στιγμές πέρασαν και η ελπίδα να επιστρέψουν πίσω μάλλον είναι μέρος του παρελθόντος. Η μελλοντική επιτυχία βασίζεται σε πόρτες που πρέπει να κλείσουν και οι αναμνήσεις να γίνουν απλώς, αναμνήσεις. Κι αν κοιτάς πίσω σου τα βυθισμένα κόστη, σημασία έχουν αυτά που μπορείς ν’ ανακτήσεις στο μέλλον. Και γιατί όχι, η δικά σου ιστορία χωρισμού να γίνει κάποια στιγμή ταινία για να ξεπεράσει κάποιος άλλον έναν πρώην έρωτα.

Σκέψου το. Οι ταινίες, πάνω απ’ όλα, προσφέρουν μια δόση θεραπείας. Προσφέρουν μια δόση ανακούφισης, ένα deja vu και μία επανεκτίμηση στιγμών με τέτοιο τρόπο που ίσως καμία άλλη τέχνη δεν μπορεί. Και η αλήθεια είναι ότι ένα καλό κινηματογραφικό σενάριο, στο κλικ του, μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις από κάθε ένα απ’ αυτά τα πέντε στάδια του χωρισμού και να συνεχίσεις με επιτυχία την ανανέωση. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε την έρευνά μας και ερχόμαστε να σου προτείνουμε εκείνες τις ταινίες που άφησαν τη δική τους εποχή όταν τα πράγματα με το αγαπημένο πρόσωπο άρχισαν να καταρρέουν.

 

1. Silver Linings Playbook (2012)

Άρνηση. Λένε πως όταν πραγματικά μαθαίνεις ν’ αφήνεις τον άνθρωπο που σ’ εγκατέλειψε, τότε και μόνο τότε ανοίγεις τα μάτια σου σ’ αυτόν που στέκεται μπροστά σου. Ο Bradley Cooper σ’ αυτή την ταινία έρχεται να διδάξει ότι δεν υπάρχει πιο θλιβερό απ’ το να βλέπεις κάποιον ν΄αρνείται το τέλος μίας σχέσης. Μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουν μερικά βήματα ενός χορού να δώσουν ρυθμό σ’ έναν καινούργιο έρωτα.

 

2.Great Expectations (1998)

Θυμός. Μαζί-χωριστά κι ένα τέλος που συνοδεύει το «σχεδόν». Αλλά η ουσία μία και αυτό έχει να κάνει μ’ έναν θυμό που ξυπνάει μεγάλες προσδοκίες. Ένας έρωτας τιμωρημένος που οδηγεί σε μονοπάτια εσφαλμένα. Μία καρδιά που σπάει αλλά στο τέλος κερδίζει αυτό που θέλει όταν όλα τα υπόλοιπα το έχουν εγκαταλείψει.

 

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Διαπραγμάτευση. Η αγάπη και μόνο δεν είναι αρκετή, ακόμα κι αν η μνήμη κάποιου διαγραφεί. Ο μυστήριος και διαφορετικός Jim Carrey, μπαίνει σε μια διαδικασία με την πρώην του. Παιχνίδια του μυαλού και μία συνάντηση που δεν ευχόταν κανείς, γιατί το τέλος είναι αρκετό για να καταλάβεις ότι η αγάπη άξιζε την πρώτη απώλεια- ανεξαρτήτως των προθέσεων. Άλλωστε, τα λάθη μεταξύ δύο εραστών τείνουν να επαναλαμβάνονται και η ταινία αυτή είναι η απόδειξη.

 

4. Brooklyn (2015)

Κατάθλιψη. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από μία σύγχρονη ματιά. Με εικόνες της Νέας Υόρκη του 1950, μαθαίνεις πώς να ξυπνάς το πρωί και να μην έχεις τον σύντροφό σου δίπλα σου, μετά απ’ έναν χωρισμό. Μαθαίνεις να κάνεις σχέδια που αφορούν μόνο εσένα -και ίσως το πιο δύσκολο- μαθαίνεις να ξεκινάς απ’ την αρχή. Μπορεί να ‘ναι το πιο καταθλιπτικό μέρος ενός χωρισμού αλλά στην άκρη του δρόμου θα μάθεις πως υπάρχει ένας καινούργιος εαυτός.

 

5. Amelie (2001)

Αποδοχή. Με φόντο το Παρίσι και με μία μουσική που σε ταξιδεύει καθ’ όλη την διάρκειά της, η Audrey Tautou έχει βάλει στόχο να βελτιώσει τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Κι αν κάποια στιγμή πίστεψες ότι η μαγεία χάθηκε απ’ τη ζωή σου, η ταινία αυτή έρχεται να σου θυμίσει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ‘ναι γεμάτος απ’ αυτή και μια νέα αρχή είναι μόνο μία επιλογή μακριά.

 

Πέντε τα στάδια του χωρισμού και μαζί οι καλύτερες ταινίες για να τον ξεπεράσεις. Ωστόσο, την εκδίκηση την αφήσαμε απ’ έξω. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλεις μαθήματα εκδίκησης, το «She-Devils» ή το «The first Wives club» ίσως σε βοηθήσουν.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου
Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε σου έχουμε τη λύση!

Εδώ θα βρεις τον τρόπο για να αφήσεις το παρελθόν σου εκεί που είναι η θέση του!