pillow23423

Στα σανσκριτικά, η λέξη αυτή σημαίνει τροχός. Οι περισσότεροι τα ξέρουν ως ενεργειακά κέντρα ή απλούστερα τσάκρα. Είναι αόρατα, έχουν μία νοητή κίνηση κατά μήκος της σπονδυλικής σου στήλης και βοηθούν να ρέει ζωτική ενέργεια. Μπορεί να υπολογίζονται σε χιλιάδες μέσα στο σώμα σου, αλλά επτά είναι αυτά που επιδρούν στο φυσικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής σου.

Τα τσάκρα σου προσλαμβάνουν ενέργεια ζωτική. Ενέργεια απ’ το ίδιο σου το σώμα, το περιβάλλον, το σύμπαν, και έχουν την ικανότητα να τη μετασχηματίζουν σε εκείνες τις συχνότητες που χρειάζεται το σώμα σου ή η ενέργειά σου για να μπορέσουν να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν. Τα τσάκρα, με τη σειρά τους, εκπέμπουν την ενέργειά σου στο περιβάλλον. Και κάπως έτσι, βρίσκεσαι σε μία κατάσταση συνεχούς ανταλλαγής με τις δυνάμεις που λειτουργούν στα διάφορα επίπεδα του σύμπαντος. Κι αν αυτό σου ακούγεται μαγικό, μάθε πως τα ενεργειακά κέντρα είναι οι πύλες, με τις οποίες μπορείς ν’ απορροφάς ζωτική ενέργεια απ’ το σύμπαν και να μεταφέρεις τη δική σου σ’ αυτό, με σκοπό να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Θέλεις, λοιπόν, να γνωρίσεις επτά είδη τσάκρα;

 

1. Το τσάκρα της ρίζας

Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο περίνεο ή τον κόκκυγα. Το χρώμα του είναι το κόκκινο και στοιχείο του η γη. Το ρήμα που το χαρακτηρίζει είναι το «έχω», όπως «έχω διάθεση για ζωή». Το λέμε ρίζα, γιατί σε κρατάει δεμένο στο υλικό σου πεδίο. Εκτός απ’ τη θέληση για ζωή, εκφράζει την αξιοπιστία, την ενότητα και τη σταθερότητα. Σχετίζεται με τα γeννητικά όργανα, το αίμα και οστά. Λαμβάνει και ακολουθεί όλες εκείνες τις εντολές που φέρνουν ισορροπία ή ανισορροπία, επιθυμία για ζωή, ανασφάλεια ή ασφάλεια, άγχος και ανεξαρτησία. Για παράδειγμα, αν περνάς μία δύσκολη φάση, όπως οικονομική ή θέματα υγείας, και θεωρείς ότι η ζωή σου χάνεται, το κέντρο λαμβάνει το μήνυμα και αρχίζει να αποσυνδέει τις ρίζες του απ’ τη γη. Με λίγα λόγια, μπλοκάρει και μπορεί να σε οδηγήσει σε φόβο, άμυνα ή αναβλητικότητα. Για να το κρατάς σε ισορροπία, καλό είναι να καταναλώνεις τις κατάλληλες τροφές και να εξασκείς στάσεις tree house γιόγκα.

 

2. Το ιερό τσάκρα

Βρίσκεται στο υπογάστριο, τρία δάκτυλα κάτω απ’ τον αφαλό. Το χρώμα του είναι το πορτοκαλί και στοιχείο του το νερό. Το ρήμα που το χαρακτηρίζει είναι το «αισθάνομαι», όπως «αισθάνομαι ότι ζηλεύω». Το λέμε ιερό, γιατί είναι η έδρα των βασικών σου ενστίκτων, δηλαδή της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής. Είναι αυτό που εκφράζει την ευχαρίστηση, την επιθυμία, τον ερωτισμό, τη δημιουργικότητα, γενικά την ευημερία. Το μπλοκάρισμα μπορεί να σε οδηγήσει σε συναισθηματικά ή ερωτικά προβλήματα, σε κακή επικοινωνία ή ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Για να το κρατάς σε ισορροπία, πρέπει να εξασκηθείς στην Τ@ντρική γιόγκα.

 

3. Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος

Βρίσκεται ανάμεσα στον αφαλό και το διάφραγμα. Το χρώμα του είναι το κίτρινο και στοιχείο του η φωτιά. Το ρήμα που το χαρακτηρίζει είναι το «μπορώ», όπως «μπορώ να καταφέρω τα πάντα». Το λέμε ηλιακό πλέγμα, γιατί είναι η έδρα των συναισθημάτων. Είναι το σημείο με το οποίο συνδέεσαι με τους ανθρώπους γύρω σου. Αυτό το τσάκρα συνδέεται με τον θυμό, το γέλιο και την προσωπική δύναμη και περιέχει τη φιλοδοξία, την ευαισθησία, γενικά την ικανότητα. Αν μπλοκάρει, επηρεάζει το πεπτικό –ήπαρ (θυμός), στομάχι (άγχος), χολή (πικρία), πάγκρεας (απογοήτευση). Προσοχή, λοιπόν, στη συναισθηματική ισορροπία.

 

4. Το τσάκρα της καρδιάς

Βρίσκεται στη μέση του θώρακα. Το χρώμα του είναι το πράσινο και στοιχείο του ο αέρας. Το λέμε τσάρκα της καρδιάς, γιατί το κέντρο του είναι η αγάπη και φέρνει συμπόνοια, ηρεμία και αρμονία. Το χαρακτηρίζει η λέξη «αγαπώ», όπως «αγαπώ ν’ αγαπώ». Το καλό με το τσάκρα αυτό είναι ότι δύσκολα βλάπτεται, γιατί θα λέγαμε ότι είναι το σημείο της ψυχής. Μπορεί ν’ αντιστρέψει και να θεραπεύσει τα πάντα μέσα σου, αλλά αν κλείσει, δεν υπάρχει επιστροφή. Πώς καταλαβαίνεις ότι αρχίζει να μπλοκάρει; Η έλλειψη συμπόνοιας και η ανήθικη συμπεριφορά είναι στοιχεία που σου δείχνουν ότι πρέπει ν’ αρχίσεις να μαθαίνεις ν’ αγαπάς εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.

 

5. Το τσάκρα του λαιμού

Βρίσκεται στον λαιμό. Το χρώμα του είναι το μπλε και στοιχείο του ο ήχος. Το λέμε έτσι γιατί είναι το κέντρο της έκφρασης, της επικοινωνίας και της στάσης απέναντι στη ζωή. Το χαρακτηρίζει το ρήμα «μιλώ», όπως «μιλώ για τα συναισθήματά μου». Το κέντρο αυτό μπλοκάρει όταν κάποιος δεν εκφράζεται, είτε γιατί κάποιος άλλος το επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα, είτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας του. Επηρεάζει τον λαιμό και του δημιουργεί προβλήματα ακόμα και απ’ τον  φόβο κριτικής των άλλων ή όταν κάποιος δεν μπορεί να εκφράσει την άποψη του γιατί φοβάται.

 

6. Το τσάκρα του τρίτου ματιού

Βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου και μπορεί ν’ ανακαλυφθεί είτε στο επίπεδο των ματιών είτε πάνω απ’ αυτό. Το χρώμα του είναι το μωβ και στοιχείο του το φως. Το χαρακτηρίζει το ρήμα «βλέπω», όπως «βλέπω αυτό που δε βλέπουν οι άλλοι». Είναι το κέντρο της διαίσθησης, του οραματισμού, της σκέψης, της σοφίας, της διεισδυτικότητας και της ψυχολογικής κατάστασης. Σχετίζεται με την ικανότητά σου να συμμετέχεις σε ορθολογική σκέψη , ανεξάρτητα απ’ την πολυπλοκότητα μιας κατάστασης. Το μαγικό του στοιχείο; Περιέχει αναμνήσεις και όνειρα από προηγούμενες ζωές. Πρόσεχε, γιατί το μπλοκάρισμά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχική ακαμψία.

 

7. Το τσάκρα του στέμματος

Βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλής. Το χρώμα του είναι το λευκό -μπορεί να’ ναι και λιλά- κι αν και δεν έχει στοιχείο, έχει το ρήμα «γνωρίζω» που το χαρακτηρίζει. Είναι η έδρα της ανώτερης επικοινωνίας γιατί συνδέεται με τη γαλήνη, την ηρεμία και τη φώτιση. Το μπλοκάρισμά του οδηγεί σε ευαισθησία στο φως και στον ήχο. Επιπλέον, αφορά την κατανόηση, την πληροφόρηση, την αποδοχή και ευδαιμονία. Δε θέλει υπερβολές η ισορροπία του –τύπου κατάσταση νιρβάνα– αλλά μία πρακτική της Χάθα γιόγκα είναι αρκετή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.