romance

Αν καθίσεις ν’ αναλογιστείς τους έρωτες που πέρασαν απ’ τη ζωή σου, αυτούς που αγάπησες, αυτούς που φλέρταρες, τα μίνι ραντεβού, τα μέτρια love story, τα μηνύματα που έστειλες και απάντηση δεν πήρες, ίσως καταλάβεις ότι ο ρομαντισμός κρύβει μέσα του κι έναν ρεαλισμό. Έναν ρεαλισμό που θα σου εξηγήσει ότι ο έρωτας μπορεί να σε κάνει λίγο πιο χαρούμενο, λίγο πιο δημιουργικό, λίγο πιο ταξιδιάρικο στην αρχή του, αλλά στο τέλος θα σου δώσει τις πιο hardcore συμβουλές ζωής.

Συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις θα καταλάβεις ότι ακόμα και τις φορές που νιώθεις αδιάφορα για μια γνωριμία, που νιώθεις απογοήτευση για ένα μήνυμα που δε βρήκε ποτέ τον παραλήπτη του, τις φορές που έφαγες τον χρόνο σου σε κάτι που δεν άξιζε, κρύβεται μια ρομαντική πινελιά. Αρκεί, να πετάξεις από πάνω σου αυτό το «δεν έγιναν όπως τα ήθελα ή πίστευα εγώ».

Γιατί ο ρομαντισμός δεν είναι επιλογή ενός συναισθηματικού ανθρώπου, αλλά ο τρόπος που λειτουργεί.

 

1. Μίλα ξεκάθαρα

Για ποιο λόγο οι άνθρωποι δε μιλάνε ξεκάθαρα κι ανοιχτά απ’ την πρώτη στιγμή σε μια γνωριμία ή σχέση; Είναι μια απορία που θα με βασανίζει για χρόνια. Είναι ο φόβος, η ανασφάλεια; Μάλλον κανείς δεν ξέρει. Όμως αυτό πραγματικά κουράζει. Το να πεις τι θέλεις, πώς το θέλεις και τι αναζητάς, μόνο κέρδος μπορεί να σου προσφέρει. Κερδίζεις χρόνο και συναισθήματα. Πες άνθρωπε, «θέλω να μπορώ να έχω τον χρόνο μου και το χώρο μου», «να μπορώ να βγαίνω με τον κολλητό μου», «δε μου αρέσει το στιλ σου», «δε μου βγάζεις κάτι ερωτικό». Απλά και όμορφα.

 

2. Κάνε σ@ξ κι ας είναι στο πρώτο ραντεβού

Δεν υπάρχουν σωστές στιγμές και κατάλληλες συνθήκες -μπορεί να διαφωνείς σ’ αυτό- αλλά σίγουρα συμφωνείς ότι πρέπει να ζεις τη στιγμή και να κάνεις αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι. Κι αν αναρωτιέσαι τι ρομαντικό υπάρχει σ’ αυτό, τότε σκέψου να ζεις μια αληθινά ρομαντική στιγμή και να κάνεις πίσω σε κάτι που θα την ολοκληρώσει, επειδή π.χ. βγήκατε πρώτη φορά.

 

3. Σου αρέσει κάποιος, τέλος

Η ψυχολογία αναφέρει ότι η συναισθηματική ωρίμανση φτάνει σε καλό επίπεδο τη στιγμή που σου αρέσει κάποιος, χωρίς να φοβάσαι αν του αρέσεις κι εσύ. Οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ αυτό είναι χάσιμο χρόνο και σπατάλη ενέργειας. Εν ολίγοις, πρέπει συνειδητά ν’ επιλέγεις να αφιερώσεις χρόνο ακόμα κι αν δε βγει πουθενά. Σε κάθε άλλη περίπτωση τρως χρόνο με την ανασφάλειά σου.

 

 

4. Δεν υπάρχουν μ@λ@κες

Οι ανάγκες σου, αποτελούν και ανάγκες κάποιου άλλου. Ο έρωτας, το σ@ξ, η αγάπη δεν είναι ανάγκη ενός, αλλά σχεδόν όλων των ανθρώπων. Απλά ο καθένας προσδιορίζει την κάθε ανάγκη του και την αναζητά με βάσει την περίοδο και τη φάση της ζωής του. Ίσως να λέγεται timing, ίσως κάπως αλλιώς, πάντως αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως γιατί κάποιος να κοσμείται με επίθετα απ’ τη στιγμή που όλοι θέλουνε το ίδιο πράγμα, αλλά σε διαφορετική φάση;

 

5. Να κρατάς πάντα μια πισινή

Είπαμε να ζεις τη στιγμή. Θα πούμε όμως να κρατάς και μια πισινή. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αντίθετα. Σε κάτι που μπορεί να φαίνεται καλό -ή και όχι- να ‘χεις και μια καχυποψία. Καχυποψία όμως που δε θα βάλει τείχος στα συναισθήματά σου, αλλά θα σου δώσει την ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις αν αυτό που ζεις αξίζει κάτι περισσότερο. Για παράδειγμα, πες  ένα «μωρό μου δε θα βρεθούμε απόψε, θα κάτσω σπίτι να χαλαρώσω λιγάκι γιατί το έχω ανάγκη». Αν σε βομβαρδίζει με μηνύματα και τηλέφωνα, τότε μάλλον κάτι δε σέβεται και σίγουρα αυτό δύσκολα θ’ αλλάξει.

 

6. Η αρχή, το ήμισυ το παντός

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά κι έχουν να κάνουν με το ένστικτό σου, το οποίο από την πρώτη στιγμή σου λέει αν κάτι θα πάει καλά. Επομένως, αν κάτι δε σου κάτσει ή απλά δε σου αρέσει ή σε ενοχλεί, ήρθε για να μείνει και δύσκολα θα φύγει. Και φυσικά μπορεί να σ’ οδηγήσει και στο «από μακριά κι αγαπημένοι». Μπορεί να αφορά στη σχέση με τους γονείς σου, τη σχέση με τους φίλους, το στιλ, ή το άρωμα τού αμόρε. Είναι αυτό το «δε μ’ αρέσει…κάτι» που γυρνάει μες στο μυαλό. Επομένως, μάθε μην το κουράζεις όταν το ένστικτο σε προειδοποιεί.

 

7. Σχέση από απόσταση;

Είπαμε πως ο ρομαντισμός δεν είναι επιλογή αλλά ο τρόπος που λειτουργεί κάποιος. Η σχέση από απόσταση θα μπορούσε να λειτουργήσει αν υπάρχει μια ουσιαστική και αληθινή βάση. Αλλά αν τώρα γνώρισες τον έρωτα της ζωής σου μέσα στις διακοπές και σε μία εβδομάδα πρόκειται να σας χωρίζουν χιλιόμετρα, αυτό δεν είναι λόγος για σχέση από απόσταση. Απλά κάνεις λίγο γαργάρα τα συναισθήματά σου, λες ένα αντίο και συνεχίζεις την όμορφη ζωή σου.

 

Γι’ αυτό όσο ρομαντικό τυπάκι κι αν είσαι, χρειάζεσαι και τον ρεαλισμό σου, που είναι πάντα ικανός να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές, ώστε να ζήσεις έναν αληθινό κι ουσιαστικά ρομαντικό έρωτα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου