Τι είναι αυτό που μας κάνει τελικά να ταιριάζουμε, να ερωτευόμαστε και να δημιουργούμε σχέσεις; Είναι η χημεία ή η συμβατότητα των χαρακτήρων; Το να έχεις χημεία σε μια σχέση ή να είσαι συμβατός με κάποιον, μπορείς θεωρητικά να το καταλάβεις από το πώς νιώθεις για το άλλο πρόσωπο. Είναι κι αυτή η διαισθητική αντίληψη που διαθέτεις και πολλές φορές μπορεί να σε βοηθήσει. Κι ενώ δύο λέξεις είναι -και τίποτε περισσότερο- η επιτυχία ή όχι μιας σχέσης, βρίσκεται μες στην ουσία τους.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι οι περισσότεροι, είναι εξοικειωμένοι με τη χημεία. Γιατί την περιγράφει τέλεια αυτή η «ηλεκτρική» σύνδεση με τις πεταλούδες στο στομάχι που νιώθεις όταν βρίσκεσαι κοντά στον σύντροφό σου. Ή γιατί έχεις βιώσει αυτό τον έρωτα με την πρώτη ματιά, που χρειάστηκαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, για μια σύντομη έκρηξη πυροτεχνημάτων μέσα σου. Ή έχεις αισθανθεί μια έλξη για έναν άνθρωπο που δεν είναι μέρος μιας μακροχρόνιας σχέσης σου. Αλλά με τη συμβατότητα τι γίνεται;

Κι εδώ αναρωτιέσαι πότε -μια ερωτική σύνδεση- έχει τις ρίζες της στη χημεία και πότε στη συμβατότητα. Αναρωτιέσαι επίσης, ποιες είναι οι πραγματικές, διαφορές τους.

 

 

Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις χαλαρά, προσπαθώντας να ορίσουν κάτι ερωτικό μεταξύ δύο ανθρώπων. Να ορίσουν την ανείπωτη και αόρατη σύνδεσή τους ή έλλειψή τους. Όμως η χημεία αντιπροσωπεύει τη συναισθηματική σύνδεση που υπάρχει όταν δύο άνθρωποι είναι μαζί. Είναι θερμότητα, ένταση και αμεσότητα. Δεν είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση αλλά είναι μια φυσική απόκριση και έλξη προς ένα άτομο. Είναι να το θέλεις κοντά σου, γύρω σου, στο κρεβάτι σου, να θέλεις να ακούσεις τη φωνή του.

Είναι ένα είδος θετικής ανατροφοδότησης μέσω του οποίου δύο άτομα συνεχίζουν να κάνουν το ένα το άλλο να αισθάνεται όμορφα. Μπορείς να το πεις πάθος ή και αγάπη αλλά στην ουσία της αποτελείται από λεπτές συμπεριφορές και διαθέσεις που δημιουργούν ένα κλειστό κύκλωμα καρμικού βρόγχου το οποίο γίνεται αισθητό εξίσου και απ’ τους δύο. Κι αυτό αντανακλάται και στην κρεβατοκάμαρα. Γιατί έλλειψη χημείας θα σημαίνει βαρετό, χωρίς συναισθήματα έρωτα.

Απ΄ την άλλη, η συμβατότητα είναι κάτι βαθύτερο. Με κάποια στοιχεία λογικής. Θα βρούμε κομμάτια του τρόπου ζωής, των αξιών και των στόχων σε μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Θα βρούμε την ικανότητα να μπορεί κάποιος να συνεννοείται, να διαπραγματεύεται, να συμβιβάζεται, να λύνει προβλήματα, να θέτει και να σέβεται τα όρια του άλλου. Είναι μια φυσική ευθυγράμμιση η συμβατότητα, των επιλογών του τρόπου ζωής και των αξιών δύο ανθρώπων και αφορά τι μακροπρόθεσμες δυνατότητές τους.

Εν ολίγοις, η χημεία είναι αυτόματη, αλλά η συμβατότητα απαιτεί δουλειά. Πώς αποκρυπτογραφούμε όμως τις διαφορές τους; Η χημεία είναι αυτό που αναζητάς αρχικά. Είναι ένα ένστικτο που πυροδοτεί την έναρξη μιας σχέσης σου. Η συμβατότητα απ’ την άλλη, είναι το όχημα που μεταφέρει τη σχέση σου απ’ τις καμπύλες της ζωής στη ρομαντική αγάπη ή τον δεσμό με τον σύντροφό σου. Η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολο να εδραιωθεί η χημεία, παρά η συμβατότητα.

Γι’ αυτό φτιάξε δύο λίστες ή ένα διάγραμμα. Με τη συμβατότητα από τη μία και τη χημεία απ’ την άλλη. Έπειτα κάτω απ’ το καθένα γράψε τι είναι για σένα χημεία και τι συμβατότητα. Αν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μια λίστα χημικών γεγονότων όπως ερωτική διάθεση, περιπέτειες, ραντεβού, αλλά όχι γεγονότα συμβατότητας -επίλυση προβλημάτων, συνεργασία, κατανόηση- τότε αυτό είναι μια μορφή ανισορροπίας.

Και πίσω απ’ αυτή τη μορφή ανισορροπίας βρίσκεται μια σχέση μπερδεμένη. Γιατί μια σχέση που είναι σχεδόν χημεία μπορεί να καεί. Κι αν σκέφτεσαι μόνο ότι η ασυμβατότητα μπορεί να οδηγήσει σε απιστία, σκέψου ότι σχέσεις που βασίζονται απλώς στη χημεία καταλήγουν σε χειριστικές σχέσεις. Επομένως, το ιδανικό θα ήταν χημεία και συμβατότητα να συνυπάρχουν. Αλλά γίνεται;

Αν έχεις επενδύσει πραγματικά στην αρχή και θέλεις να χτίσεις μια σχέση που θα πυροδοτεί τη χημεία, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εξερευνήσεις αν υπάρχει κάτι περισσότερο από έντονα συναισθήματα και πραγματικά ενδιαφέρον. Το ένστικτό σου και η καρδιά σου, ακόμα και στη μεγάλη ερωτική σου τρέλα, βλέπουν, ακούν και αισθάνονται την πραγματική σου αλήθεια. Δωσ’τους λίγη σημασία και σίγουρα δε θα χάσεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου