Υπάρχει ένα μέλλον, για το οποίο καθένας από εμάς αξίζει να παλέψει. Ένα μέλλον όπου -εκτός των άλλων- οι υποθέσεις σχετικά με τη σεξου@λικότητα και την ταυτότητα του φύλου, θα πάψουν ν’ αποτελούν εμπόδιο σ’ έναν δρόμο με βάση το «ποιος είσαι». Ένα μέλλον που όλα εκείνα τα ριζωμένα δε θα στερούν τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση στην ελευθερία της έκφρασης και στον λόγο. Ένα μέλλον που δε θ’ αναγκάζει κανέναν να κάνει την ερώτηση: «πώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό σύστημα που να εκτιμά τον άνθρωπο».

Κι αν μιλάμε πλέον σήμερα πιο ελεύθερα για την ταυτότητα φύλου και τη σεξου@λική ταυτότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμφισβήτηση της δυαδικής κατηγορία ανδρών και γυναικών δεν αποτελεί μόνο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας, αφού οι λέξεις ετερόφυλος και ομοφυλόφιλος, επινοήθηκαν στα τέλη του 1800 απ’ τον Karl Maria Kerbeny, αποδεικνύοντας πως τα άτομα L-G-B-T-Q-I-A+ υπήρχαν πάντα.

Για να έρθουμε στις αρχές του 2000, όπου χρησιμοποιείται για πρώτη φορά μία νέα λέξη ως μέρος του slang της L-G-B-T-I. Χρησιμοποιήθηκε ως συντομογραφία και θεωρήθηκε νεολογισμός, ο οποίος απέκτησε δύναμη μέσα στα επόμενα χρόνια και άρχισε να χρησιμοποιείται σε κύκλους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό η λέξη είναι το «Cishet». Ένας όρος που άρχισε ν’ απασχολεί την κοινότητα ως προς το περιεχόμενο και την ακριβή έννοιά του. Εσύ, τον έχεις ακούσει;

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται απ’ το λατινικό «cis», το οποίο μεταφράζεται ως «σ’ αυτή την πλευρά» ή «απ’ αυτή την πλευρά». Επιπλέον, αποτελεί και συντομογραφία του “cisgender”. Το «het» αναφέρεται στο “heteros@xual” (ετεροφυλόφιλο) ή σ’ όλα όσα σχετίζονται με την έλξη προς το αντίθετο φύλο. Ως εκ τούτου, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το cishet αναφέρεται σε ανθρώπους, των οποίων η σεξουαλικότητα, το βιολογικό φύλο και ο κοινωνικός ρόλος συμφωνούν και δηλώνει ότι κάποιος είναι και cisgender και straight.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ cisgender και straight; Το cisgender είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ταυτότητα φύλου. Δηλαδή, όταν γεννήθηκες, οι άνθρωποι κοίταξαν τα γεννητικά σου όργανα και σου απέδωσαν το φύλο με βάση αυτού που έβλεπαν. Κι εσύ στην πορεία, αν ταυτίστηκες μ’ αυτό το φύλο, είσαι “cisgender” ή “cis”. Για παράδειγμα, αν γεννήθηκες με αντρικό μόριο και θεωρείς τον εαυτό σου αρσενικό, είσαι cisgender άντρας. Ή αντίστοιχα γυναίκα cisgender. Εάν όμως δεν ταυτίζεσαι με το φύλο που σου αποδόθηκε -δυσφορία φύλου- μπορεί και να διαπίστωσες ότι είσαι τρανς, μη δυαδικός ή μη συμμορφούμενος με το φύλο.

Απ’ την άλλη, το να ‘σαι straight, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Την έλξη δηλαδή προς το αντίθετο φύλο. Η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ότι κάποιος είναι ετερόφυλος. Επομένως, το να ‘σαι cisgender δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να ‘σαι straight, αλλά μπορεί να επικαλύπτονται. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορεί να ‘ναι και τα δύο. Με άλλα λόγια, ένα άτομο cishet προσδιορίζεται από το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση και έλκεται από άτομα του αντίθετου φύλου.

Κι αν αναρωτιέσαι αν όλοι οι cisgender είναι straight, η απάντηση είναι εύκολη: «Όχι». Υπάρχουν πολλοί cisgender που δεν είναι straight. Μπορεί να είναι cisgender και g@y, bisexual, ή και as@xual –έτσι για ν’ αναφέρουμε μερικές ταυτότητες. Ομοίως, μπορεί κάποιος να ‘ναι τρ@νς και στρέιτ, μιας και μερικά τρ@νς άτομα έλκονται αποκλειστικά από άτομα του αντίθετου φύλου.

Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν δυσφορία φύλου. Αυτό σημαίνει ότι νιώθουν άβολα με το φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννηση και δεν το αποδέχονται, προβαίνοντας σε φυλομετάβαση και επαναπροσδιορισμό για ν’ αποκατασταθεί το αίσθημα της δυσφορίας. Αυτά είναι τα τρανς άτομα. Εκείνοι που αποδέχονται το φύλο με το οποίο έχουν γεννηθεί είναι τα cisgender άτομα, που με τη σειρά τους μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλοι, bisexu@l, ομοφυλόφιλοι.

Κι αν ο όρος cishet προήλθε για ν’ αρχίσει σιγά σιγά -μεταξύ των άλλων- να σταματήσει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των τρ@νς και των υπόλοιπων -γιατί είναι διαφορετικό πράγμα η αποδοχή του  φύλου και άλλο η σεξου@λική κατεύθυνση-, καλώς έγινε αυτός ο διαχωρισμός για να φέρει στην κοινωνία την ορατότητα και την ισορροπία για ένα ζήτημα που ακόμα θεωρείται ταμπού και αφορά την σεξου@λικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες.

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί όροι για το φύλο, εμείς θα πούμε γιατί καθένας είναι μοναδικός. Να θυμάσαι ότι υπάρχουν διαφορετικοί όροι για να περιγράψουν τον προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να βιώσεις την έλξη και το ποιος είσαι. Η ποικιλομορφία των όρων στην πραγματικότητα αντανακλά την ποικιλομορφία των ανθρώπων.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.