Σταμάτα για μία στιγμή, κλείσε τα μάτια και άκου τον χτύπο της καρδιάς σου. Αναζήτησε τι πραγματικά αγαπάς και θες. Ο κόσμος είναι γεμάτος από πράγματα που ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει. Δε σου λείπει χρόνος. Απλώς σπαταλάς το μεγαλύτερο μέρος της μέρας σου σε ενασχολήσεις που δε σε γεμίζουν και τόσο. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να παραδεχτείς και ν’ αποδεχτείς πως η αναβλητικότητά σου είναι αυτή που σκοτώνει τη μέρα σου.

Κάποιες μέρες σού μοιάζουν μεγαλύτερες από άλλες. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι οι ώρες δεν περνάνε με τίποτα και πως οι δυσκολίες που καλείσαι να ξεπεράσεις είναι ανυπέρβλητες. Αλλά μέρες πάλι, κυλούν γρήγορα, χωρίς καν να το καταλάβεις. Αν σου λέγαμε όμως ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 25.915 μέρες, δηλαδή περίπου 71 έτη, πώς θα προγραμμάτιζες να τις περάσεις; Δύσκολο να το σκεφτείς. Γιατί η μία μέρα φέρνει την άλλη και κανείς δεν ξέρει τι φέρνει ο χρόνος.

Στατιστικά, φαίνεται να υπάρχει ένας μέσος όρος στον χρόνο που κάνει κάποιος συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή του. 117 μέρες κατά μέσο όρο σeξ αποδεικνύουν πως η σκέψη απ’ την πράξη απέχει κατά πολύ. Τα νούμερα δείχνουν 1769 μέρες με κάποιον που αγαπάς -φίλο ή συγγενή-, 180 μέρες άσκησης και 7709 μέρες καθιστικής ζωής. Να επισημάνουμε και τις 2,5 καθημερινής ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις 3,2 ώρες κατά μέσο όρο στο Netflix τη μέρα.

Κι ενώ βλέπεις αυτά τα στατιστικά στοιχεία, πολύ εύκολα σκέφτεσαι «Ουάου! Οι άνθρωποι χάνουν τόσο πολύ χρόνο σε ασήμαντα πράγματα που αφήνουν πίσω τη ζωή τους» ή «Εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς, γιατί κάνω σeξ συχνά, γυμνάζομαι, πάω θέατρο, βγαίνω για καφέ», σαν να μη συνεισφέρεις σ’ αυτά τα στατιστικά. Αλλά το κάνεις. Είσαι μέρος αυτών. Όλοι είμαστε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ αποδεχτείς ότι χάνεις τον χρόνο σου σε συνήθειες που δεν απολαμβάνεις και τόσο, ενώ θα μπορούσες να εξασφαλίσεις λίγο χρόνο παραπάνω για να κάνεις όλα εκείνα που θες και νομίζεις πως δεν προλαβαίνεις. Έτσι, θα μπορούσες να έχεις περίπου περίπου τριάντα ώρες παραπάνω για σένα μέσα στην εβδομάδα.

 

 

Το time blocking είναι ένα εύκολο hack διαχείρισης του χρόνου, διαρκεί μόνο ένα λεπτό και είναι αρκετό για να σου προσφέρει διαύγεια μέσα στη μέρα. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι το προηγούμενο βράδυ να χωρίσεις τη μέρα σου σε εργασίες / υποχρεώσεις και σε προσωπική ενασχόληση / πράγματα που θα κάνεις για σένα. Όταν σχεδιάζεις την ημέρα σου γραπτώς, μεταφέροντας τις σκέψεις σου σ’ ένα χαρτί, κατά κάποιο τρόπο εξαλείφεις την αναβλητικότητα και έχεις κατά νου πότε πρέπει να αρχίσεις τι. Δοκίμασε το για μία εβδομάδα και ίσως και να καταλάβεις πως τελικά υπάρχει χρόνος μες τη μέρα και πως όλα αυτά που μένουν πίσω είναι αποτέλεσμα του πώς έχεις επιλέξει να τον περνάς.

Ο Μαρκ Τουέιν είπε κάποτε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς το πρωί είναι να τρώει έναν βάτραχο, προκειμένου να ξεκινά την ημέρα του γνωρίζοντας πως αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που μπορεί να του συμβεί κατά τη διάρκειά της. Ο βάτραχός σου συνήθως είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική εργασία, την οποία όμως μονίμως αναβάλεις. Είναι αυτό που έχει το σπουδαιότερο αντίκτυπο στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Εάν πρέπει να φας δύο βατράχους, ξεκίνα με τον απεχθέστερο. Άντλησε δηλαδή τη δύναμη να ξεκινήσεις αμέσως κάτι μέχρι να το ολοκληρώσεις και μετά προχώρα στο επόμενο. Το κλειδί της υψηλής απόδοσης και παραγωγικότητας είναι να μπεις στη διαδικασία να «φας τον βάτραχό σου», προτού καταπιαστείς με κάτι άλλο, δίχως να ξοδεύεις χρόνο.

Για την οπτικοποίηση έχεις ακουστά; Την τεχνική που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το μέλλον σου; Το να οραματιστείς ένα λαμπρό μέλλον από μόνο του δε θα κάνει πολλά αν δεν είσαι διατεθειμένος να προσεγγίσεις στο παρόν και να εμφυσήσεις τις απαραίτητες συνήθειες για να μετατρέψεις αυτές τις εικόνες σε πραγματικότητα. Ο Alexander Mathias είπε πως οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά για τις συνήθειές τους. Κι αυτές οι συνήθειες είναι που καθορίζουν το μέλλον.

Αν αρχίσεις να οραματίζεσαι κάθε πρωί την ημέρα που πέρασε, αυτό θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις το μυαλό σου στην ημέρα που σχεδίασες για τον εαυτό σου το προηγούμενο βράδυ και θα δεις πόσο εύκολο είναι να τηρήσεις τα σχέδιά σου. Και τώρα μπορεί να πεις «Μα καλά τι είμαι; Ρομποτάκι για να τα προγραμματίζω όλα;». Όχι φυσικά. Όμως η καθημερινότητα, έχει πολλές απαιτήσεις.

Χάνουμε εκείνον το καφέ που υποσχεθήκαμε σ’ έναν φίλο που πετύχαμε στον δρόμο, χάνουμε τα γενέθλια αγαπημένων μας προσώπων, χάνουμε ερωτικές στιγμές γιατί το άγχος μας καταβάλει. Όμως αν προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις της, στην πορεία θα διαπιστώσεις πως θα σου μένει χρόνος να κάνεις όσα έχει ανάγκη η ψυχή και το μυαλό σου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.