pillow263234

Ο πόθος, ο έρωτας και η αγάπη μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικά μπερδεμένες καταστάσεις, ειδικά όταν μπλέκεται το κρεβάτι. Ή μήπως τελικά συμβαίνει το αντίθετο; Και κάπως έτσι –λένε μερικοί– πως αρκετά πράγματα σε τούτο τον κόσμο έχουν να κάνουν με την επαφή. Γιατί άλλο έρωτας και άλλο σ@ξ. Επομένως, δεν κάνεις σ@ξ, κάνεις eρωτα. Κι όταν δεν κάνεις eρωτα, κάνεις σ@ξ. Μήπως όμως δεν κάνεις τίποτα απ’ τα δύο;

Κάπου εδώ το προφανές κυριολεκτικό και γενικό νόημα της φράσης «εγώ δεν κάνω σ@ξ, κάνω eρωτα», μπερδεύει. Και ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει μία θέση και μία άποψη, σε μία βαθύτερη ανάλυση, μάλλον φανερώνει έναν περίτεχνο ελιγμό για μία γενικότερη σ@ξουαλική επιθυμία. Φανερώνει το άλλοθι του έρωτα απέναντι στον σ@ξουαλικό πόθο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός που να διαχωρίζει αυτά τα δύο. Κι αν για τον καθένα από εμάς σημαίνει κάτι διαφορετικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Αυτός που και οι δύο όροι περιγράφουν τη σωματική οικειότητα όταν δύο άνθρωποι έρχονται σε επαφή.

Αν θελήσουμε να δούμε όμως αυτή τη φράση μ’ ένα διαφορετικό background, θα βρούμε στοιχεία μίας προκατάληψης. Θα βρούμε ένα ταμπού μίας πατριαρχικής νοοτροπίας και ίσως έναν ρατσισμό απέναντι στη γενικότερη ανάγκη για σ@ξ. Θα βρούμε κάτι που δηλώνει το σ@ξ ως κάτι φτηνό, που πρέπει να περάσει απ’ την έγκριση του έρωτα για να γίνει αποδεκτό και να πάρει το τίτλο του «κάνω eρωτα».

Θα βρούμε ότι το σ@ξ –χωρίς έρωτα– δεν περιλαμβάνει καθόλου συναισθήματα. Κι αν περιλαμβάνει διαχωρίζεται από εκείνα τα συναισθήματα του έρωτα. Γιατί στην πεποίθηση αρκετών, το να κάνεις eρωτα είναι τέχνη. Μία τέχνη που σχηματίζεται από δύο ανθρώπους με βαθιά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον και μία δέσμευση προσφοράς και φροντίδας. Ενώ το σ@ξ είναι κάτι που συνδέεται με το κίνητρο του οργ@σμού.

Όμως το να κάνεις eρωτα δεν αφορά αποκλειστικά άτομα σε αφοσιωμένες σχέσεις. Το συναίσθημα και ο ρομαντισμός που συνδέονται μ’ αυτό, μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις μια πιο βαθιά σύνδεση. Και παρ’ όλο που το περιστασιακό σ@ξ μπορεί να ‘ναι εξίσου συναρπαστικό, το παθιασμένο με κάποιον που σε γνωρίζει πραγματικά, μπορεί να ‘ναι μία απίστευτη εμπειρία. Και αυτή είναι η διαφορά.

Δηλαδή, αν δε λάβεις την τρελή καψούρα και απ’ την άλλη μεριά, θα πρέπει να ζυγίσεις αυτά που νιώθεις, να χαρείς μ’ αυτό που σου συμβαίνει και μπορεί το πάθος να εξελιχθεί σ’ έναν μεγάλο έρωτα, ή μετά το πάθος, ο μεγάλος έρωτας να σε περιμένει παρακάτω. Και αν θέλεις να μπερδέψεις αυτά τα δύο, θα πρέπει να το κάνεις μόνο για προσωπική σου τέρψη και για όσο κρατήσει η όποια επαφή, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι ο έρωτας είναι η ολοκλήρωση αμοιβαίων συναισθημάτων και το σ@ξ η ικανοποίηση του πάθους.

Και κάπου εδώ καταλαβαίνουμε και το προφανές νόημα του «εγώ δεν κάνω σ@ξ, κάνω eρωτα». Καταλαβαίνουμε μία δήλωση πρόθεσης  πως κάποιον δεν τον ενδιαφέρει μια σκέτη σ@ξουαλική απόλαυση. Κι ενώ θα μπορούσε απλώς να πει ότι προτιμώ το σ@ξ όταν είμαι ερωτευμένος, που δηλώνει μία ξεκάθαρη στάση και θέτει όρια, πέφτει σε μία λεκτική παγίδα μ’ έναν ψευδή απόηχο ηθικότητας.

Ηθικότητα, που στενοχωρεί τη λέξη «έρωτα» στη φράση αυτή. Γιατί; Είναι σαν λες ότι δεν κάνεις ακριβώς σ@ξ, αλλά πραγματώνεις τον έρωτα σου με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιώντας το ως ένα εργαλείο και στοιχείο του έρωτά σου. Και αυτό είναι άδικο. Γιατί το σ@ξ είναι σ@ξ. Με τον νου, το σώμα, το συναίσθημα, ανεξάρτητα ποιο συναίσθημα είναι αυτό.

Με άλλα λόγια το σ@ξ περικλείει μία τεράστια γκάμα συναισθημάτων και επιλογών κι όχι μόνο του έρωτα και της αγάπης. Κι όταν μπαίνεις στη διαδικασία ν’ αναφέρεις τη φράση «δεν κάνω σ@ξ, κάνω eρωτα», ξεχνάς πως ο σ@ξουαλικός πόθος –με ή χωρίς έρωτα– ούτως ή άλλως ξεχύνεται ασυγκράτητος. Γιατί αν δεν υπάρχει αυτός, δεν κάνεις τίποτα απ’ τα δύο. Και η αλήθεια είναι ότι ο πόθος είναι η κινητήριος δύναμη όλων. Και δε μετουσιώνεται σε καμία σφαίρα συναισθημάτων. Και αν μετουσιώνεται είναι σαν να καταδικάζεται.

Και κάπως έτσι η φράση αυτή καταλήγει σαν μία μοδάτη υπεκφυγή για να μπορέσει κάποιος να καλύψει ή να διατηρήσει την αξία της εικόνας του. Γι’ αυτό, είναι μείζονος σημασίας να αποκαλούμε το σ@ξ με το όνομά του και να μάθουμε να το ξεχωρίζουμε απ’ τα λεπτά συναισθήματα. Επιπλέον, μπορείς να διεκδικείς το σ@ξ και ν’ αναζητάς τον έρωτα, γιατί είτε κάνεις eρωτα, είτε σ@ξ, η σ@ξουαλική σου αυτονομία και απόλαυση σού ανήκει.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.