Έχεις σκεφτεί ποτέ πως για να χτιστεί μια πετυχημένη σχέση απαιτείται αμοιβαία προσφορά; Ένας από τους πιο γνωστούς θεραπευτές που διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας αναφέρει πως είναι αδύνατον να μην αποκαλύψουμε κάτι σχετικό μ’ εμάς. Ακόμα και εκείνες τις στιγμές που προσπαθούμε να είμαστε μία «λευκή οθόνη» αποκαλύπτουμε ότι αποκρύπτουμε πράγματα. Δεν είναι όμως ειρωνικό αυτό;

Η αυτοαποκάλυψη περιλαμβάνει αλήθειες που πολλές φορές θα προτιμούσες να κρατήσεις για τον εαυτό σου. Θεμέλιος λίθος για μια πετυχημένη σχέση είναι η αποκάλυψη συναισθημάτων και προσωπικών εμπειριών και από τις δύο πλευρές. Σκέψου πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει μία σχέση όταν ένας από τους δύο δε δίνει ποτέ πληροφορίες για τον ίδιο του τον εαυτό; Όχι και πολύ.

Σκέφτεσαι πως χρειάζεται οικειότητα για ν’ ανοιχτείς αλλά δεν έχεις σκεφτεί πως η ίδια η αυτοαποκάλυψη μπορεί να προάγει την αγάπη. Το ν’ αποκαλύψεις προσωπικές πληροφορίες για σένα σε κάποιον άλλο είναι μία διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά. Σας βοηθάει να γνωριστείτε και ν’ αναπτύξετε εκείνη την εγγύτητα και την οικειότητα που χρειάζεται για να προχωρήσετε. Ακόμα και ευάλωτος ν’ αισθάνεσαι είναι σημαντικό κάποιες φορές ν’ αφήνεις τον άλλον να το δει.

Όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που μοιράζονται αμέσως προσωπικές και λεπτομέρειες για τη ζωή τους; Ή μήπως είναι συγκρατημένος και μοιράζεσαι τα πολύ προσωπικά σου μόνο με λίγους και καλούς; Το να εκμυστηρευτείς τα προσωπικά σου, τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις σου, τις αναμνήσεις σου αποδεικνύει και το πόσο διατεθειμένος είσαι να αφήσεις κάποιον να δει τον πραγματικό σου εαυτό. Δεν έχει τόσο σημασία τι ακριβώς θα πεις αλλά ότι θα κάνεις το βήμα και θα φέρεις στην επιφάνεια κάτι που δεν τολμούσες να αφήσεις κανέναν να δει. Έτσι χτίζεται η οικειότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας στις σχέσεις. Και σε τελική ανάλυση πόσο μακριά θα φτάσει ένας ρομαντισμός αν δεν είσαι πρόθυμος να μοιραστείς τις σκέψεις και τις εμπειρίες σου με τον σύντροφό σου;

Έχεις δίκιο να πιστεύεις πως τα πρώτα στάδια κάθε σχέσης απαιτούν περιορισμούς. Κι αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και δένονται με τον χρόνο, προκειμένου προοδευτικά να οικοδομήσουν μια βαθύτερη σχέση εμπιστοσύνης, γιατί όσο πιο ουσιαστική είναι η σχέση, τόσο βαθύτερη είναι η αποκάλυψη. Αλλά μερικές φορές αυτές οι προσωπικές αποκαλύψεις δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως έχεις προγραμματίσει.

Ακατάλληλη ή κακή χρονική στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε αμηχανία και ακόμα και να βλάψει μία σχέση. Γιατί αν κρατάς φυλαγμένα μυστικά από τον άλλον αλλά την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν τα πάντα για σένα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα όλο αυτό. Μπορεί να’ ναι και θέμα διάθεσης, εσωστρέφειας ή εξωστρέφειας αλλά υπάρχει και κάτι που λέγεται αμοιβαιότητα.

Κι εκεί που εσύ ξέρεις πολλά για το άλλο άτομο, εκείνο δεν ξέρει τίποτε για σένα, επομένως προκύπτει ανισορροπία. Αλλά όλα διορθώνονται. Και τι χρειάζεται; Εξισορρόπηση της ανισότητας επιλέγοντας να μοιραστείς κάτι που θα βοηθήσει ακόμη και σ’ εκείνα τα χαμηλά επίπεδα κοινών πληροφοριών ανάμεσα σε σένα και το άλλο άτομο.

Κι αν η καλή διάθεσή σου προδώσει τα μυστικά σου ή η κακή διάθεσή σου σε κάνει συγκρατημένο και προσεκτικό, να θυμάσαι πως όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις σχέσεις, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση χρειάζεται. Και ποτέ, μα ποτέ, μην μπεις στη διαδικασία της κοινωνικής σύγκρισης. Ό,τι μετράει, μετράει για τον εαυτό σου και όχι με βάση τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τα πράγματα κάποιοι άλλοι.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.